CDR.cz - Vybráno z IT

Čína prý vyvinula laserovou zbraň, která je schopná na 800 metrů vznítit oběť

V Číně vyvinuli novou laserovou zbraň pro policejní ozbrojené složky. Její účel není zabíjení, ale rozhánění demonstrujících, zapalování nelegálních transparentů, vlasů a oblečení.

V Si'anském institutu optiky a přesné mechaniky, v Čínské Akademii věd byla údajně vyvinuta nová zbraň, ZKZM-500, určená pro policejní ozbrojené složky. Jedná se o laserovou pistol, která má být použita hlavně při demonstracích. Dokáže totiž podle agentury AFP (prý) na vzdálenost téměř jednoho kilometru zapálit transparent, vlasy demonstrujících nebo například sklad na letišti či palivovou nádrž. 

V současné chvíli je znám pouze popis zbraně, její funkce ovšem nebyly nikdy demonstrovány. Její existenci a funkčnost je tedy nutné brát v současné chvíli s velkým odstupem. 

Zbraň má vážit zhruba tři kilogramy a její dostřel činit zhruba 800 metrů. Údajně dokáže projít sklem a dalšími překážkami z průhledných materiálů. Hodnota jedné pistole se má pohybovat okolo 335 000 Kč. K této ceně je nutné připočíst i tu výhodu, že zbraň nevyžaduje žádnou munici. 

Měla by být napájena lithiovou baterií s předpokládanou výdrž na 1 000 výstřelů s dvouvteřinovým intervalem. Laserový paprsek má být zcela neviditelný a pracovat bez hluku, z čehož vyplývá, že oběť o útoku nemusí vědět až do doby, než oslepne, zuhelnatí jí kůže nebo se jí vznítí šaty.

Nutno podotknout, že v roce 1998 vstoupil v platnost Protokol OSN o oslepujících laserových zbraních, který byl navíc podepsán 108 státy z celého světa. Podle tohoto protokolu je zakázáno používání jakýchkoliv zbraní, které by způsobovaly trvalou slepotu, včetně jakékoliv jejjch propagace. V případě porušení těchto pravidel by se pravděpodobně Čína setkala s negativními reakcemi jiných států.

Jsou zde také kritici, kteří jsou k technologii skeptičtí a prohlašují, že tento typ zbraně patří výhradně do sci-fi, nikoliv reality. Jedním z hlavních argumentů je energetická náročnost pro provoz laseru. Podle nich neexistuje v současnosti žádná přenosná lithium-iontová baterie, která by dokázala tento laser napájet tak, aby dokázal zasáhnout cíl na 800 metrů, natož jím pak jakkoliv poškodit. 

Laser totiž narozdíl od klasických střelných zbraní svůj paprsek rozptyluje, tzn. že je potřeba mnohonásobně větší energie, aby po 800 metrech měl takovou sílu, se kterou by dokázal něco zapálit. Běžně dostupný laser dokáže poničit zrak kvůli přetížení světla ve světlocitlivém orgánu, proto jeho napájení může být v kapesní podobě. Čínský laser má však účinkovat pomocí tepla, které vyžaduje daleko větší zdroj energie. 

Je jisté, že Čína není jedinou zemí, která se snaží vyvíjet zbraně na bázi laseru. Konkrétně Lockheed Martin již vloni potvrdil, že pracuje na laserové zbrani o výkonu 60 kW pro americkou armádu, jejíž paprsek je pouhým okem neviditelný. Měla by prý sloužit k likvidaci minometů a nepřátelských dronů.

Tagy: 

Diskuse ke článku Čína prý vyvinula laserovou zbraň, která je schopná na 800 metrů vznítit oběť

Sobota, 7 Červenec 2018 - 22:49 | Destructor | Přesně tak, to se jim to pak lejzruje ... :)
Čtvrtek, 5 Červenec 2018 - 21:36 | petr ib | Zázračnou čínskou zbraň napájí unikátní...
Čtvrtek, 5 Červenec 2018 - 13:13 | DRK | Pod pojmem vznítit oběť si většina lidí představí...

Zobrazit diskusi