CDR.cz - Vybráno z IT

Čína zkřížila prase s opicí. V budoucnu podobně chtěla pěstovat lidské orgány

Vědecký tým z Číny dokázal úspěšně implementovat kmenové buňky z opic do embryí prasat 4 dny po jejich umělém oplodnění a výsledkem byla selata, která měla část buněk opičích. Bohužel po týdnu zemřela.

Řecká mytologie se zmiňuje o tvorovy jménem chiméra, jejíž jednotlivé části těla pocházely ze třech různých zvířat. Postupně tento pojem zlidověl jako označení něčeho klamavého či nereálného a z biologického pohledu se jedná o organizmus, který je složený z buněk s odlišnou genetickou výbavou.

Výzkumník Tang Hai, z čínské laboratoře pro výzkum kmenových buněk a reprodukční biologie, oznámil světu, že se mu povedlo zkřížit prase s opicí. „Toto je první zpráva o úspěchu v oblasti chiméry prasete a opice, které jsou poprvé zcela vyvinuty,“ prohlásil. Bohužel podle posledních zpráv tyto chiméry uhynuly týden po narození.

Jeho primárním cílem je pěstovat v tělech zvířat orgány pro lidi, ale sám přiznává, že tento cíl je prozatím velice vzdálený, i když posledním pokusem se k němu významně přiblížil. Hai spolu se svým týmem vypěstovali geneticky modifikované buňky opic, od kterých postupně oddělili kmenové buňky, která pak následně implementovali do embryí prasat čtyři dny po umělém oplodnění.

V rámci tohoto pokusu byly buňky implementovány do více než 4 000 embryí, z nichž se narodilo jen deset malých selátek. Z těchto deseti selátek jen dvě obsahovaly v malém procentu mimo prasečích buněk i buňky opičí. Statisticky řečeno opičí byla jen asi každá tisícátá buňka.

Podobný pokus proběhl již v roce 2017 v Kalifornii, kde byla vytvořena chiméra prasete a člověka, kde každá sto tisícátá buňka byla lidská. Z etických důvodů pak po měsíci byl vývoj embrya uměle přerušen. I když současná věda již umí implementovat cizí buňky do embrya, stále je to poměrně zanedbatelné množství v poměru s tím, které je potřebné pro vypěstování lidských orgánů v praseti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Čína zkřížila prase s opicí. V budoucnu podobně chtěla pěstovat lidské orgány

Sobota, 14 Prosinec 2019 - 16:49 | totojane | co takhle skřížít chytré napady z těma hloupýma...
Středa, 11 Prosinec 2019 - 13:03 | dajan | Vyzera to skoro ako prasa s opicou na chrbte...no...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 16:49 | sumix | Jojo, a neni to jedina chyba (nejen v tomhle...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 09:06 | maruširi | Tomuhle se říká marná snaha :-)
Pondělí, 9 Prosinec 2019 - 16:19 | Epochva | "tisícátá" :D Co třeba tisící?

Zobrazit diskusi