CDR.cz - Vybráno z IT

Co se za jednu sekundu stane ve světě internetu?

Jedna sekunda na internetu - img1
Internet už v dnešní době používá takřka každý jedinec vlastnící počítač či chytrý telefon a je skutečně udivující, co vše se na něm stane za jednu sekundu v globálním měřítku. Zmíníme některá zajímavá čísla a trochu se nad nimi pozastavíme.

Asi každého z nás už někdy napadla myšlenka, kolik lidí na světě dělá ve stejnou chvíli to samé, co my, nebo třeba to, kolik se za daný čas narodí novorozeňat. V reálném světě ale nelze na tyto otázky tak snadno odpovědět, jelikož aktivita lidí není nijak zvláště monitorována (berme v potaz, že mají agenti z NSA den volna). Co se týče internetu, zde už je situace jiná a jelikož se stal šíleným fenoménem této doby, za čas jedné sekundy se na něm stane opravdu velké množství událostí, ať už se jedná o počet zhlédnutých videí na YouTube, poslaných e-mailů či nových zpráviček na Twitteru. Na ta nejzajímavější čísla se nyní podíváme blíže.

Jedna sekunda na internetu - img3
Jedna sekunda, miliardy přenesených bitů
Jedna sekunda na internetu - YouTube

Za dobu jedné sekundy nezvládneme přečíst ani tuto krátkou větu. Ve světě internetu ale znamená i tak malá chvilka šílený skok v číslech, zvláště u služeb oblíbených na celém světě. U nejznámějšího serveru se streamovanými videi, jehož jméno je samozřejmě YouTube, znamená jedna sekunda přes 46 tisíc zhlédnutých videí. Takové číslo už je opravdu skvostné. Pokud pak tento údaj přepočítáme na minutu, zhlédnutých videí bude přes dva a půl milionu. Zároveň se také říká, že každou minutou je na YouTube nahráno více než 70 hodin nového videa (bezmála tři dny).

Jedna sekunda na internetu - Facebook

Čísla u nejpoužívanější sociální sitě Facebook jsou také velmi zajímavá a zaměříme-li se na fenomén „lajkování“, každou sekundou obdrží tento vztyčený palec přes 52 tisíc kliknutí (nevíme, zda se jedná pouze o statusy nebo veškerá lajknutí, zahrnující i skupiny a stránky). Samozřejmě nás také zajímá, kolik nových příspěvků je na Facebooku každou sekundou vytvořeno – poslední statistické údaje zaznamenaly 40 tisíc příspěvků (status, fotka či odkaz) každou sekundou.

Za dobu jedné minuty se cifra pohybuje kolem dvou a půl milionu příspěvků, což je opravdu síla. To si pak člověk uvědomí, jaké šílené množství dat je každou sekundou vytvářeno a jak rozsáhlá datová centra musí tato sociální síť vlastnit, aby takový objem dat zpracovala a uložila. Jako poslední ještě zmíním fakt, že Facebook má už více než miliardu aktivních uživatelů, kteří se ke svému účtu přihlásí minimálně jednou měsíčně – to znamená jednu sedminu celkové světové populace!

Jedna sekunda na internetu - Twitter

Další oblíbenou sociální sítí je i Twitter, který se ale od Facebooku docela liší a v konečném důsledku má i trochu rozdílnou sortu uživatelů. Používají ho spíše technicky zaměření lidé či významné osobnosti, kterým filosofie Twitteru přijde vlídnější než masově používaný Facebook.

Přesto, že má oproti Facebooku „pouhých“ 200 milionů aktivních uživatelů, počet nových zpráviček (tweetů) se každou sekundou navýší o necelé čtyři tisíce příspěvků. Za minutu pak číslo dosahuje počtu 250 tisíc tweetů a za stejnou dobu se na tuto sociální síť registruje zhruba 400 nových uživatelů.

Jedna sekunda na internetu - E-Mail

Abychom se nezaměřili pouze na nejpoužívanější internetové stránky a služby, zmíníme také počet odeslaných e-mailů. Během pouhé sekundy odešlou uživatelé z celého světa přes 1,6 milionu e-mailových zpráv a při jedné minutě už je jich dokonce kolem 150 milionů. Nejstarší způsob internetové komunikace je tedy stále velmi oblíbený a to nejen u spamovacích robotů, jejichž otravné e-maily zřejmě tato statistika počítá také.

Jedna sekunda na internetu - Google

Globální oblíbenosti se těší také vyhledávač od Googlu, který má v naší malé zemičce stále menší procento hledání než legendární Seznam. Češi si tedy jako jeden z mála národů drží na špici ryze tuzemský vyhledávač úspěšně bojující proti světové konkurenci. Zpět ale k Googlu – každou sekundou je na jeho vyhledávači zadáno více než 33 tisíc hledaných spojení. Pokud si o toto číslo vynásobíme šedesáti, získáme obdivuhodné dva miliony hledání za jednu jedinou minutu.

Jedna sekunda na internetu - Dropbox

Jako poslední službu se zajímavými čísly zmíníme Dropbox, což je velmi známé cloudové úložiště, kterému se za relativně krátkou dobu existence (od roku 2007) dostalo velké popularity. Dokazuje to i velmi vysoké číslo uložených souborů – za jednu sekundu je jich více než 11 tisíc. Miliarda souborů je pak nahrána během celého dne. Aktuální počet uživatelů Dropboxu je odhadován na 175 milionů, zatímco v prosinci loňského roku měl „jen“ sto milionů. Jeho oblíbenost tedy stále roste a pokud jste jej ještě nevyzkoušeli, doporučujeme vám to napravit.

Další statistiky:

Reddit - hlasování: 197 za sekundu
Instagram - uložené fotografie: 463 za sekundu
Tumblr - počet příspěvků: 833 za sekundu
Skype - nová volání: 1 024 za sekundu
Twitter - nové tweety: 3 935 za sekundu
Dropbox - uložené soubory: 11 574 za sekundu
Google - vyhledávání: 33 333 za sekundu
YouTube - zhlédnutá videa: 46 333 za sekundu
Facebook - počet Like: 52 083 za sekundu
Odeslané e-maily: 1,67 million za sekundu

Jedna sekunda na internetu - img2

Shrnutí

Přestože je většina výše zmíněných hodnot velmi vysoká a člověk má mnohdy problém si takové číslo vůbec představit, dává nám to jasný obrázek o tom, jaký až skoro neskutečný objem dat každou sekundou internetem protéká. A bude hůře – osobně totiž věřím ve vizi, že jednou budou k internetu připojeny i běžné spotřebiče a skrze něj pak budeme kontrolovat například obsah naší ledničky, zatímco budeme jezdit s košíkem v obchodě. Počet uživatelů a připojených zařízení bude zjevně neustále stoupat a čert ví, jak silným médiem bude internet za deset let. Před třiceti lety jsme se bez něj dokázali ještě v pohodě obejít – v té době totiž neexistoval.

Výše uvedená čísla nemusí být vždy přesná a mají spíše informativní charakter pro naši hrubou představu.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co se za jednu sekundu stane ve světě internetu?

Žádné komentáře.