CDR.cz - Vybráno z IT

Co vše už víme o novém operačním systému od Apple MacOS Sierra?

nepřehlédněte
Wwdc 476 1
Od ohlášení MacOS Sierra uplynula nějaká ta doba a vody se ustálily. Přichází nejlepší čas na sumář, co vlastně už víme o novém operačním systému společnosti Apple.

Nový kabát, nové jméno

Na Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) se řešil hlavně nový OS X, který získá nejen nové funkce a úpravy, ale také název. Naučte se ho teď nazývat MacOS. MacOS Sierra přichází na podzim tohoto roku pro zařízení z druhé poloviny roku 2009, a pozdější MacBook a iMac. Stejně tak samozřejmě i pro MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini a MacPro.

Siri jak ji neznáme

Pro uživatele se stane Mac ještě přívětivějším kouskem. Od podzimu na něm naleznete i Siri, inteligentního osobního asistenta, který je součástí Apple iOS od verze 5. Slibuje však mnoho nových funkcí a absolutní využitelnost v laptopu. Mezi uváděnými příklady můžeme nalézt například funkci sestavit presentaci bez jediného doteku na klávesnici či touchpadu. Požádáte Siri, aby nalezla fotky pořízené minulý týden, či aby je seřadila dle stanovených kritérií. Celý Mac se tak může stát čistě hands-free zařízením. Práci budete diktovat, jako skutečnému asistentovi. Kombinace Siri a Macu za vás udělá vše podstatné.

Wwdc 507 1

 Provázanost širým světem Applu

Vlastníte-li více než jedno zařízení společnosti Apple, užijete si mnoho zábavy. MacOS Sierra nabídne užší provázanost, než-li tomu bylo v minulosti zvykem. Je schopen se odemknout pomocí Apple Watch. Jen se k Macu přiblížíte a ten bude připravený okamžitě pro práci bez nutnosti zadávat heslo. Je to jisté přiblížení k Touch ID u iOS zařízení, případně chcete-li funkci odemykání zařízení u Android wear. Dle průzkumů totiž valná většina majitelů Mac laptopů heslo ani nepoužívá. Apple chce tímto krokem zapracovat na pohodlném a přirozeném zvýšení bezpečnosti.

Wwdc 475 1

Více místa bez rozšíření

Každý uživatel Maců jistě uzná, že kapacita zařízení je občas jeden velký problém. Takový Macbook Air dostal do vínku SSD jen o velikosti 128 GB. Apple se nechal v tomto směru inspirovat veleúspěšnou aplikací Clean My Mac. Aplikace Optimized Storage tak bude spravovat uložiště a mazat nepoužívané a zastaralé soubory. Ale nebojte se, nikdo vám nesmaže dlouho neprohlížené důležité soubory. Jednoduše se přesunou do cloudu a budete-li je potřebovat MacOS Sierra je stáhne a nabídne okamžitě k použití.

Kdy a jaké soubory se takto přesunou, budete moci definovat. Implicitně se jedná o fotografie v plném rozlišení, shlédnuté filmy z iTunes, či staré e-mailové přílohy. Například i přečtené e-books, nebo nepoužívané aplikace.

Wwdc 509 1

Konečně video na popředí

Jste-li zastáncem multitaskingu, potěší vás následující novinka: nyní bude možné využívat v MacOS i funkci známou z iOS jako Obraz v obraze. Budete tedy schopni si nyní pustit video na popředí bez rámečku. A to například i videa na webu.

Jak už bylo zmíněno, Sierra spatří světlo světa v druhé polovině tohoto roku, tedy na podzim, jak je zvykem. Update bude plně zdarma a už nyní probíhají první beta testy.

 Kdo by se nechtěl koukat na basketbalový zápas a na pozadí si číst o skateboardech, že?

Jak už bylo zmíněno, Sierra spatří světlo světa v druhé polovině tohoto roku, tedy na podzim, jak je zvykem. Update bude plně zdarma a už nyní probíhají první beta testy.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Diskuse ke článku Co vše už víme o novém operačním systému od Apple MacOS Sierra?

Žádné komentáře.