CDR.cz - Vybráno z IT

Crackeři prolomili protipirátskou online-only ochranu u hry Crash Bandicoot 4

Videohra Crash Bandicoot 4, která nedisponuje žádným online multiplayerem byla na PC platformě vydána s protipirátskou ochranou online-only. Crackeři tuto ochranu zdolali už během několika hodin.

Těžko říct, co vedlo společnost Activision-Blizzard k rozhodnutí, že herní titul Crash Bandicoot 4: It's About Time vybaví online-only protipirátskou ochranou. Crash Bandicoot 4 totiž neobsahuje žádný online obsah. Jedná se o hru, kterou můžete hrát jako singleplayer titul nebo pomocí lokálního multiplayeru. Např. původní trilogie Crash Bandicoot (N.Sane Trilogy) takovou ochranu neobsahovala a měla jenom klasickou Steam DRM ochranu.

Čtvrtý díl nyní na PC platformě vyšel na Blizzard přes Battle.net, takže společnost Activision-Blizzard se zřejmě nového Crashe snažila zabezpečit lepší ochranou než měl N.Sane Trilogy kdysi na Steamu. Když se podíváme do minulosti, tak pro hry na Battle.netu jde velmi těžce vyrobit funkční cracky. Např. u her Starcraft Remastered nebo Warcraft 3 Reforged se to ještě crackerům nepovedlo, ale např. u hry Call of Duty: Modern Warfare 2 Remastered naopak ano (crackerskou skupinou Razor1911).

Videohra Crash Bandicoot 4 vyšla na herní konzole minulé generace (PS4 a Xbox One) loni v říjnu a letos v březnu na pak vyšla i na PC, PS5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch. Na PC vyšla hra v pátek 26. března a příští den už tuto ochranu překonala samostatná p2p crackerka Empress. Následně se to povedlo i scénové skupině Codex. Znamená to tedy, že nyní crackeři snadno prolomí ochrany u dalších her na Battle.netu? Zřejmě nikoliv.

Podle všeho má Crash Bandicoot 4 jednodušší online-only ochranu, než např. AAA hry Call of Duty Modern Warfare (2019) nebo Call of Duty Black Ops Cold War, které jsou taktéž na Battle.netu a zatím crackerům nepodlehly. Např. Call of Duty Modern Warfare z roku 2019 by měl obsahovat k protipirátské online-only ochraně i další ochranu Arxan.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Crackeři prolomili protipirátskou online-only ochranu u hry Crash Bandicoot 4

Středa, 31 Březen 2021 - 17:14 | junk mail | Online DRM považuju za "neprolomitelné...
Středa, 31 Březen 2021 - 05:25 | Fox 25 | Máš možnost hru nekoupit, taky bych byl rád aby...
Úterý, 30 Březen 2021 - 15:46 | GeorgeZeman | Pokud je pravda že to hráče vykopne při pádu...
Úterý, 30 Březen 2021 - 11:32 | Povo | Nejhorší na tom je, že když se přeruší spojení se...

Zobrazit diskusi