CDR.cz - Vybráno z IT

Další odklad první mise posádky Starlineru: Nový termín startu je zatím neznámý

Zdroj: Shuttestock

První let vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou se opět opozdil, přičemž původně plánované datum startu bylo před více než dvěma týdny. Aktuálně není možné určit, kdy se mise nakonec uskuteční.

NASA v úterý pozdě večer oznámila prostřednictvím e-mailového prohlášení pro média, že zrušila pokus o start, který byl stanoven na 25. května. Tentokrát však agentura neuvádí žádné nové datum startu. "NASA poskytne více informací, jakmile budeme mít jasnější představu o dalším postupu," uvedla agentura ve svém prohlášení pro SpaceNews.

První pokus o start na začátku měsíce byl zmařen kvůli vadnému kyslíkovému přepouštěcímu ventilu na raketě ULA Atlas V, která nese Starliner. Inženýři ventil vyměnili a plánovali nový start na pozdější termín v témže týdnu, ale i tento pokus byl odložen. 14. května NASA informovala, že inženýři řeší únik helia v pohonném systému kosmické lodi. V následné aktualizaci NASA uvedla, že únik je „stabilní a na této úrovni během letu nebude představovat riziko“. Přestože bylo stanoveno nové cílové datum startu, mise byla znovu odložena, což naznačuje přetrvávající problémy.

Zdroj: Shuttestock

Podle NASA byl tým inženýrů a odborníků na schůzkách dva po sobě jdoucí dny, aby posoudil zdůvodnění letu, výkon systému a jeho redundanci. "V těchto oblastech se stále pracuje a diskutuje se o dalších možných termínech spuštění," uvedla NASA v poslední aktualizaci podle SpaceNews. Vývoj Starlineru byl dosud provázen četnými zpožděními, ale protože na palubě této mise budou dva astronauti – Butch Wilmore a Suni Williamsová, je nezbytné zajistit maximální bezpečnost a kvalitu; nyní není prostor pro žádné kompromisy.

Starliner měl původně letět už před několika lety, ale problémy s hardwarem a softwarem způsobily opakovaná zpoždění. Při zkušebním letu bez posádky v prosinci 2019 došlo k závažné závadě v softwaru, která zabránila lodi v dosažení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tento incident vedl k rozsáhlému vyšetřování a následným opravám, což dále oddálilo mise s posádkou. NASA a Boeing společně pracovaly na odstranění těchto problémů, aby zajistily bezpečný a úspěšný let s astronauty.

Posádka mise Starlineru, Butch Wilmore a Suni Williamsová, jsou oba zkušení astronauti s bohatými zkušenostmi z vesmíru. Wilmore, veterán dvou vesmírných letů, má za sebou více než 178 dní strávených na oběžné dráze. Williamsová, která se účastnila dvou dlouhodobých misí na ISS, má za sebou více než 322 dní ve vesmíru a je jednou z nejzkušenějších astronautek NASA. Jejich bezpečnost je pro NASA a Boeing nejvyšší prioritou, což je hlavním důvodem pro pečlivé zkoumání všech systémů a komponent Starlineru před jakýmkoli startem.

Zpoždění této mise má širší dopad na americký vesmírný program, protože Starliner je jednou ze dvou lodí vyvinutých v rámci programu NASA Commercial Crew, který má zajistit nezávislý přístup USA na ISS. Druhou lodí je Crew Dragon od SpaceX, která již úspěšně dopravila několik posádek na ISS a zpět. Úspěch Starlineru je klíčový pro zajištění redundantního přístupu na ISS a pro pokračování americké přítomnosti na ní.

Vzhledem k opakovaným zpožděním a technickým problémům bude důležité sledovat další kroky NASA a Boeingu. Každý nový objev nebo oprava může ovlivnit plánování mise a bezpečnost astronautů. Jakékoli další zpoždění by mohlo mít dopad na harmonogramy dalších plánovaných misí a na celkovou strategii NASA pro lidské lety do vesmíru.

NASA a Boeing zůstávají odhodlané dokončit všechny nezbytné kroky k zajištění úspěšného letu Starlineru. Ačkoli je současná situace náročná, pečlivý přístup k řešení problémů je klíčový pro budoucí úspěchy a bezpečnost posádek při průzkumu vesmíru.

Diskuse ke článku Další odklad první mise posádky Starlineru: Nový termín startu je zatím neznámý

Žádné komentáře.