CDR.cz - Vybráno z IT

DARPA vyvíjí systém pro včasné varování před kyberútoky

Darpa Rapid Attack Detection
Program RADICS má pomoci americké vládě bojovat s hackery, kteří by měli zálusk narušit kritickou infrastrukturu. Nové technologie mají hrozbu včas odhalit a okamžitě podstoupit kroky nutné pro odražení útoku.

Hackeři si v minulých letech vzali na mušku mnoho vládních úřadů a podařilo se jim prolomit nejeden server s přísným zabezpečením. Americká výzkumná agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) si myslí, že je nejvyšší čas s tím začít něco dělat, a tak zasponzorovala nový projekt.

Vědecká divize Pentagonu spustila nový program s názvem Rapid Attack Detection, Isolation and Characterization (zkráceně RADICS), jehož cílem je vyvíjet inovativní technologie, které pomohou rychle odhalit a reagovat na kybernetické útoky. RADICS má odvrátit bezpečnostní hrozby na kritické infrastruktury Spojených států amerických a to zejména na ty, které jsou klíčové pro činnost Ministerstva obrany USA.

Darpa Radics

DARPA chce mít jistotu, že bude vláda schopna rychle reagovat na rozsáhlé a přetrvávající kybernetické útoky, kterými se hackeři nebo teroristé budou snažit vypnout energetické sítě nebo narušit dopravní infrastrukturu v zemi. Agentura se chce zaměřit především na včasná varování před hrozícími útoky, monitorování situace, izolaci sítě a zjištění charakteru hrozby. Potencionální technologie budou schopny detekovat anomálie, rozpoznávat adekvátní nastavení systému, mapovat konvenční a průmyslové řídicí síťové systémy, nastavovat ad hoc sítě a také analyzovat průmyslové řídící protokoly. Více informací najdete na stránkách FedBizOpps.gov.

Agentura DARPA je všeobecně známá svými netradičními projekty. Z těch posledních stojí za zmínku například malý autonomní vrtulník s robotickými nohami nebo bionická ruka, která umožní nositeli opět smyslově vnímat hmatem.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DARPA vyvíjí systém pro včasné varování před kyberútoky

Čtvrtek, 26 Listopad 2015 - 19:49 | HKMaly | Ne pokud se k te centrale pripoji i systemy,...
Středa, 25 Listopad 2015 - 20:55 | Klop Klop | Skynet sa o nich postara:)
Středa, 25 Listopad 2015 - 20:16 | Psycho Mantis | jestli někdo hackne centrálu, tak na tom budou...
Středa, 25 Listopad 2015 - 19:12 | HKMaly | Ctu dobre ze se snazi zabezpeceni predelat tak,...

Zobrazit diskusi