CDR.cz - Vybráno z IT

Díky tažnému zařízení převezete autem vše, co potřebujete

Patříte k těm, kteří rádi cestují s partou přátel, a rádi byste ušetřili za ubytování? Zapřáhněte karavan. Anebo chcete převézt starý gauč do sběrného dvoru? Tady vám pomůže vozík. Možná máte také koně, nebo rádi jezdíte na kole, bez něhož se nehnete ani dál od domova. I zvířata a sportovní vybavení můžete přemisťovat díky tažnému zařízení.

Vyberte si ze třech druhů tažných zařízení

Tažné zařízení si můžete vybrat u mnoha výrobců a prodejců u nás. Na výběr máte ze třech typů těchto zařízení: pevné tažné zařízení, odnímatelné a otočné. První uvedené se nejlépe hodí pro ty, kteří vědí, že jej budou často využívat. Je zároveň cenově nevýhodnější. Odnímatelné dělíme na ruční, pákové a automatické systémy. Ruční a pákové vyhoví těm, kdo je budou používat příležitostně a chtějí zároveň ušetřit. Co se týče otočných tažných zařízení, paří do luxusní třídy tažných. Jsou maximálně pohodlná, jejich provoz je bezproblémový. Kdykoli a ihned jsou připraveny plnit svou funkci. S kvalitním tažným budete hledat mnohé inspirace na cesty, protože vás bude cestování mnohem víc bavit.

Abyste mohli tažné namontovat

U většiny automobilů, ať už jsou nové nebo starší, je možné tažné zařízení namontovat. Existují však i výjimky, u nichž bohužel platí, že někde to nejde. Stačí, abyste si zkontrolovali technický průkaz k vozidlu. Zaměřte se na možnost svislého zatížení a užitečné zatížení konstrukce. Jestliže tady bude uvedena „nula“, tažné zařízení není možné nainstalovat. Zajímat by vás měla i přípojná hmotnost, která vás informuje o tom, jakou hmotnost lze připojit k tažnému vozidlu.

Oslovte certifikovaný autoservis

Rozhodně si tažné zařízení neinstalujte sami doma, ať už jste méně či více technicky zdatní. Abyste jej totiž mohli používat, je nutné navštívit registr vozidel, kde zapíší zařízení do velkého technického průkazu. Aby k tomu mohlo dojít, budete potřebovat typový list, který dostanete při nákupu tažného zařízení, ale i montážní protokol, který dostanete právě od autoservisu, kde dojde k montáži.

Nezbývá, než se podívat do technického průkazu, ověřit si možnost namontování tažného na váš vůz a poté si vybrat typ, který vám bude nejvíc vyhovovat.