CDR.cz - Vybráno z IT

Dokument ukazuje, jak Izrael blokoval účty Binance v boji proti Islámskému státu

Zdroj: Shutterstock

Izraelské úřady zablokovaly na kryptografické burze Binance přibližně 190 účtů, z nichž dva byly spojeny s Islámským státem a islamistickou skupinou Hamás. Tuto informaci zveřejnily protiteroristické úřady země. Podrobnosti o hodnotě zabavených kryptoměn však nejsou známy, stejně jako způsob, jakým byly tyto účty propojeny s Islamistickými organizacemi.

Podle izraelských zákonů může ministr obrany nařídit konfiskaci majetku, u kterého se prokáže spojení s terorismem. Tento krok ukazuje, jak se vlády zaměřují na kryptografické společnosti, aby zabránily nezákonným činnostem, včetně praní špinavých peněz a financování terorismu.

Binance, kterou v roce 2017 založil generální ředitel Changpeng Zhao, tvrdí na svých internetových stránkách, že informace poskytuje vládám a orgánům činným v trestním řízení pouze na případ od případu a podle zákonných požadavků. Také se prý snaží zamezit napojení uživatelů na terorismus a investuje do zlepšování svých ochranných programů. Tyto informace společnost Binance sdělila americkým senátorům v březnu, kdy se po ní žádaly informace o dodržování předpisů a jejím financování.

Zdroj: Shutterstock

Islámský stát vznikl v Sýrii po občanské válce v Iráku. V roce 2014 ovládal třetinu území Iráku a Sýrie, než byl poražen. Nicméně bojovníci této organizace stále pokračují v povstaleckých útocích a skrývají se pod zemí. Podle zprávy amerického ministerstva financí z loňska Islámský stát obdržel krypto-dary, které následně převedl na hotovost a dostal se k nim prostřednictvím obchodních platforem s kryptoměnami. Ministerstvo financí dosud nezveřejnilo, o jaké platformy se jedná.

28letý Palestinec jménem Usáma Abuobajda vlastnil dva účty Binance spojené s Islámským státem, které byly zablokovány a zabaveny Izraelskou vládou. Abuoyada se však odmítl vyjádřit k této záležitosti.

V minulém roce agentura Reuters uváděla, že společnost Binance má slabé kontroly proti praní špinavých peněz a od roku 2017 zpracovala více než 10 miliard dolarů v platbách pro zločince a společnosti, které se snaží vyhnout americkým sankcím. Binance tyto zprávy automaticky popírala a označila výpočty nezákonných fondů za neprokazatelné.

Zdroj: Shutterstock

Izrael taktéž zabavil téměř 189 účtů na Binance, které patřily třem palestinským směnárnám. Tyto společnosti byly Izraelem označeny jako "teroristické organizace" kvůli podezření, že převáděly finanční prostředky Hamásu, který ovládá palestinské území Gazy. Zabaveno bylo více než 500 000 ILS (téměř 1,11 mil. Kč) z více než 80 účtů. Podle společnosti Al Mutahadun, jedné ze směnárenských společností, vůbec nepracovala s kryptoměnami a nespolupracovala s Hamásem. Hamás tutéž informaci potvrdil a obvinění Izraele označil za pokus ospravedlnit svou ekonomickou válku proti Gaze a jejímu lidu.

Společnost Binance přitom stále přímo neodpověděla na dotazy ohledně účtů vlastněných těmito třemi směnárnami.

Diskuse ke článku Dokument ukazuje, jak Izrael blokoval účty Binance v boji proti Islámskému státu

Žádné komentáře.