CDR.cz - Vybráno z IT

Dopad AI na zaměstnanost: 86 % zaměstnanců se obává ztráty práce

Zdroj: Shutterstock

S rostoucí přítomností umělé inteligence na pracovištích vzrůstá i strach z jejího dopadu na zaměstnanost. Až 86 % zaměstnanců v USA se obává, že AI povede ke ztrátě pracovních míst. Podnikatelé a vedoucí pracovníci však věří, že AI přinese i nové příležitosti, které mohou rozšířit možnosti zaměstnanců a zefektivnit pracovní procesy.

Rostoucí investice do AI a obavy z automatizace

Podle průzkumu Rackspace Technology a Amazon Web Services se investice do AI v roce 2024 více než zdvojnásobí oproti loňsku, přičemž průměrná investice na společnost činí 2,5 milionu dolarů. S tímto rozvojem však roste i nejistota mezi zaměstnanci, kteří se obávají, že nasazení generativní AI povede ke ztrátám pracovních míst. Výzkum společnosti Forrester ukazuje, že obavy jsou značné – až 31 % zaměstnanců věří, že tento trend se projeví v horizontu dvou až pěti let.

Přesto je důležité dívat se na AI v širším kontextu. Mnoho manažerů upozorňuje, že AI nemusí být jen hrozbou, ale i příležitostí ke zlepšení produktivity a vytvoření nových typů práce. Vedoucí představitelka vzdělávání v e-commerce společnosti Rakuten, Debra Bonomi, se například zaměřuje na programy, které umožňují zaměstnancům získávat nové dovednosti v oblasti AI. „Není se čeho bát, pokud jsme ochotni se přizpůsobit,“ říká Bonomi. „Ti, kdo odmítají změny, riskují, že budou mít problémy s udržením pracovního místa.“

Zdroj: Shutterstock

AI jako nástroj pro efektivitu a rozvoj nových pracovních příležitostí

Bev White, CEO společnosti Nash Squared, upozorňuje, že obavy z automatizace nejsou nové. Již od dob průmyslové revoluce panovaly podobné obavy, ale historie ukázala, že nové technologie častěji vytvářejí více pracovních míst, než kolik jich zaniká. AI tak může být i velkou příležitostí k vylepšení pracovních procesů a odstranění monotónních úkolů.

Například vývojáři, kteří využívají nástroj GitHub Copilot, dokončují své úkoly až o 55 % rychleji než ti, kteří generativní AI nepoužívají. Podle průzkumů se díky těmto technologiím cítí 60–75 % vývojářů více naplněno svou prací, mají méně frustrace a mohou se zaměřit na zajímavější aspekty svého oboru.

White také zdůrazňuje, že AI může uvolnit ruce profesionálům, aby se mohli věnovat klíčovým oblastem podnikání. „AI umožní lidem trávit více času na rozhodování a přinášení přidané hodnoty,“ říká White.

Budoucnost s AI: klíčové je přijmout změnu

Generativní AI má podle odborníků potenciál obohatit práci spíše než ji nahrazovat. „Ano, některé prvky práce budou nahrazeny, ale disruptivní technologie vždy přinášejí více pracovních příležitostí, než kolik jich odebírají,“ říká Nigel Richardson, CIO společnosti PepsiCo. Dle jeho názoru budou z AI nejvíce profitovat ti, kteří se nebojí změn a mají přístup k celoživotnímu vzdělávání. „Učení by mělo být celoživotním procesem. Profesionálové, kteří se otevřou novým dovednostem, budou vždy na výši,“ dodává Richardson.

Stejný názor zastává i Ben Elms, generální ředitel společnosti Expereo, která se zaměřuje na internetovou konektivitu. Elms věří, že klíčem k úspěchu je zaměřit se na správné využití AI, která se může postarat o rutinní úkoly, zatímco pracovníci budou mít více prostoru pro kreativitu a zlepšování zákaznické zkušenosti.

AI jako podpora kreativního rozvoje a lidského kontaktu

AI může přinést více než jen efektivitu – může rovněž přispět k uvolnění času pro kreativní činnosti a podporu mezilidských vztahů. Michelle Smith, programová manažerka charitativní organizace Barnardo’s, se zaměřuje na to, jak AI může snížit administrativní zátěž a umožnit pracovníkům více času na osobní kontakt s klienty. „Lidé získávají největší radost z práce při interakci s ostatními,“ říká Smithová. „Pokud technologie umožní pracovníkům věnovat méně času papírování, zůstane jim více prostoru pro kreativní a smysluplné aktivity.“

Diskuse ke článku Dopad AI na zaměstnanost: 86 % zaměstnanců se obává ztráty práce

Žádné komentáře.