CDR.cz - Vybráno z IT

Vypadá jako žralok a pohybuje se tak! Jedná se o plovoucí dron americké armády

Zralok Dron
Člověk si dnes nemůže být jistý spoustou věcí. Hloupé hodinky jsou chytré, brýle ukazují informace o kolemjdoucích a Facebook si dělá s uživateli co chce. A nyní už ani živé organismy nejsou čím se zdají být. Projekt americké armády vyvíjí mechanické žraloky.

Sen námořnictva se brzy stane skutečností. Běžný průzkum ponorkami a drony je nepřátelskými systémy poměrně snadno odhalitelný a inženýři proto dlouho zkoumali, jak se stát ve vodách nenápadnými.

Řešení je prosté, stačí ukrýt drona (průzkumné zařízení) do těla ryby. US Navy ukázalo experimentální model nazvaný GhostSwimmer (plovoucí duch) a podle všeho proběhly první testy úspěšně. Projekt Silent NEMO si klade za cíl co nejpřesněji napodobit pohyby živočichů a ošálit tím nejen senzory nepřítele.

Zralok Dron 2

Pět stop dlouhý stroj  vypadá jako žralok a dokonce se tak i pohybuje. Poslouží tak jako ideální plavidlo pro průzkum nepřátelských lodí, které může monitorovat z naprosté blízkosti bez většího rizika odhalení.

Ponor může probíhat do 100 metrů hloubky a samostatně zvládne operovat dostatečně dlouho na to, aby získal potřebná data a poté připlout ke své vzdálené domovské lodi. Konkrétní data bohužel nezazněla.

Zralok Dron 1

Přestože se zatím nejedná o finální produkt a prototyp zvládne při ručním ovládání operovat pouze ve vzdálenosti kolem 170 metrů od základny, jedná se o velký pokrok. Do finální podoby čeká inženýry ještě spousta práce, ale pokud se podíváte na video, jistě uznáte, že podoba a pohyby jsou velmi věrné. US Navy počítá v dohledné době s nasazením především pro sledování nepřátelských ponorek a hledání vodních min.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypadá jako žralok a pohybuje se tak! Jedná se o plovoucí dron americké armády

Žádné komentáře.