CDR.cz - Vybráno z IT

Droni budou fenomén, už i Facebook je potřebuje pro rozšíření internetu

Koho by to napadlo? Solární droni mají zprostředkovávat internet odlehlým končinám světa. S takovou vizí přišel Facebook, který chce zakoupit firmu Titan Aerospace vyrábějící drony na solární pohon.

Společnost Facebook v čele s Markem Zuckerbergem v těchto dnech údajně jedná o akvizici firmy Titan Aerospace, která se zabývá výrobou bezpilotní letounů UAV (Unmanned Aerial Vehicle) se solárním pohonem. Facebook by je chtěl využít na svůj projekt Internet.org, který si klade za cíl dostat internet do odlehlých koutů světa. Podobně toho chce dosáhnout také Google. Jeho projekt Loon chce zpřístupnit internet po celé zeměkouli prostřednictvím solárních stratosférických balónů.

Bezpilotní letadla Titan létají ve výšce dvacet kilometrů, mají rozpětí padesát metrů a jsou výjimečné hlavně tím, že mohou být ve vzduchu nepřetržitě po dobu pěti let. Facebook chce nejprve začít s výrobou 11 tisíc dronů typu Solara 60, aby pokryl internetem celou Afriku. Následovat má Asie.

Uvidíme, jestli se Facebooku do jednání nepřimotá jiný konkurent, který by mohl nabídnout například zajímavější částku. Zuckerberg chtěl totiž nedávno zakoupit firmu DeepMind Technologies zabývající se vývojem algoritmů pro umělou inteligenci, ale nakonec jej přeplatil Google.

Budou droni brzy všude?

Trend dronů se markantně rozrůstá. Podle toho, jak se vyvíjí nové produkty a služby, lze odhadovat, že autonomní droni budou snad všude, kde to jen půjde. Například internetový prodejce Amazon chce zavést službu Prime Air, tedy rozvoz zboží s hmotností do 2,3 kilogramu zákazníkům, jejichž doručovací adresa je v maximální vzdálenosti 16 kilometrů. Kromě velkých firem na létající roboty sází také drobní prodejci. První komerční droni mají rozvážet objednané zboží v australském Sydney pro firmu Zookal, která půjčuje učebnice a knihy ve velkém.

Koncept vozu Renault Kwid s vlastním dronem

Svého drona budou mít dokonce i automobily. Alespoň koncept pětimístného SUV s názvem Kwid automobilky Renault má mít jednoho integrovaného přímo ve střeše. V případě potřeby ho můžete poslat na výzvědy nebo ho využít k vyfotografování přírodní scenérie. Snad nejvíce šokují Spojené arabské emiráty, jež chtějí na dronech postavit doručování pošty. Již v příštím roce by mohly cenné zásilky rozvážet autonomní kvadrokoptéry se senzorem pro ověření majitele podle oční sítnice a otisků prstů.

Společnost Parrot představila na veletrhu CES 2014 dalšího drona v poněkud přátelštější verzi. Její drobný MiniDrone dokáže díky dvěma velkým kolům jezdit po stěnách i po zemi. Zajímavým projektem je také trikoptéra Pocket Drone. Rozkládací cestovní dron umí fotit a natáčet videa z výšky několika metrů.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Droni budou fenomén, už i Facebook je potřebuje pro rozšíření internetu

Pátek, 7 Březen 2014 - 16:34 | HKMaly | Jasne, ze je facebook potrebuje kvuli rozsireni...
Čtvrtek, 6 Březen 2014 - 20:43 | Hn D | jenom nafouknutá bublina

Zobrazit diskusi