CDR.cz - Vybráno z IT

Dva moduly na Měsíci čeká lunární noc, kterou nejspíš nevydrží

Zdroj: Shutterstock

Dobývání vesmíru v současné době zažívá své vrcholy i výzvy, přičemž pozornost odborníků se zaměřuje na dva lunární moduly, které čelí extrémním podmínkám lunární noci, která trvá dva pozemské týdny.

Dobývání vesmíru je v plném proudu a v současné době se nejvíce oči odborníků upínají na dva lunární moduly. Jde o japonskou kosmickou loď SLIM a modul Odysseus od Intuitive Machines, kteří společně čelí v současné době velké zátěži v podobě lunární noci. Lunární noc je období, které trvá dva pozemské týdny.

Bohužel není žádná záruka, že obě zařízení toto období přečkají v pořádku, protože lunární noc je extrémně nehostinná. Japonská kosmická loď SLIM je na Měsíci od 19. ledna, zatímce Odyssea až od 22. února. Pro vývojáře jsou v souvislosti s dobýváním vesmíru hned dvě výzvy, a to úspěšně přistát a vydržet v tamních podmínkách.

Zdroj: Shutterstock

Již nyní to ale nevypadá dobře, protože SLIM uvízl v pozici, která není ideální a Odysseus si dle dostupných fotografií zlomil nohu a převrátil se na bok. SLIM ještě stihnul poslat nějaké fotografie předtím, než došlo k jeho vypnutí. Byl na nich zobrazen především kráter Shioli.

Pár fotek poslal i Odysseus ze své širokoúhlé kamery. Nejvíce se však odborníci těšili na fotky POV z kamery EagleCam vytvořené studenty Embry-Riddle Aeronautical University, jež by byla z pohledu třetí osoby. To se ale v tuto chvíli jeví jako nepravděpodobné. Před přistáním nebyla kamera totiž v původně plánované pozici. Jak to ale dopadne, se uvidí až za dva týdny po lunární noci.

Diskuse ke článku Dva moduly na Měsíci čeká lunární noc, kterou nejspíš nevydrží

Žádné komentáře.