CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor Playstation 3 slaví nový úspěch! Demon's Souls už je hratelný na PC

Demonsouls
Březen letošního roku byl přelomový pro emulaci her z konzole PlayStation 3 na PC platformu. Na Patreonu se podařilo vybrat dostatek peněz, aby se vývojáři tomuto open source projektu mohli začít věnovat naplno.

Program RPCS3, který slouží k přehrávání (a zároveň jako debugger) PS3 videoher na PC, už je tady s námi 5 let. Za tu dobu se na emulátoru sice neustále pracovalo, ale výsledky moc vidět nebyly. A není se čemu divit.

Pokud budeme vycházet z myšlenky, že na klasickou emulaci musíme mít přibližně 20x silnější stroj, než je originál (v našem případě tedy PS3), tak v případě emulace PS3 na PC strojích tvrdě narazí i dnešní procesory Skylake a Ryzen.

V PS3 je přítomen procesor Cell, který obsahuje jednu jednotku (jádro) PPE (Power Processor Element), vyznačující se dvoucestnou multithreadovou architekturou, a sedm aktivních jednotek SPE (Synergistic Processing Elements), které se skládají z SPU, Memory Flow řadiče, DMA, MMU a rozhraní sběrnice.

Procesor Cell je taktován na 3,2 GHz, tedy na frekvenci blízké současným procesorům. Z toho vyplývá že něco takového rozumně emulovat na současných high-end PC v alespoň 25 fps bude pěkným oříškem.

Během posledních několika měsíců se podařilo rozpohybovat na RPCS3 několik málo graficky náročných videoher. Opravdový průlom přitom přišel teprve před několika dny, kdy se podařilo na emulátoru rozpohybovat graficky náročnější videohru Demon's Souls (jedná se o předchůdce Dark Souls her, který na PC nikdy nevyšel). Optimalizace této videohry pro emulátor byla možná i díky Patreonu, kdy se na něm jen za poslední měsíc vybralo 1230 dolarů na financování rozvoje emulátoru.

Na druhou stranu je to v porovnání s financováním Cemu (emulátoru WiiU) skoro nic, za poslední měsíc vybrali vývojáři Cemu na Patreonu přes 40 tisíc dolarů pro své financování. Existuje totiž spousta lidí (PC hráčů), co si chtějí zahrát poslední Zeldu na PC, a společnost Nintendo samozřejmě nikdy žádný port na PC dělat nebude.

Z dalších her se objevila na oblíbeném kanále John GodGames hrátelná ukázka TES IV: Oblivion. U RCPS3 bylo využito API Vulkan a emulace probíhala na stroji Intel Core i7 6700 taktovaném na 4,6 GHz, 32 GB RAM DDR4 a grafice Nvidia GeForce GTX 1080 G1 Gaming. Jak můžete sami vidět, tak emulace i graficky náročnějších videoher z PS3 se už pomalu blíží. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor Playstation 3 slaví nový úspěch! Demon's Souls už je hratelný na PC

Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 13:47 | Gath G | "Pokud budeme vycházet z myšlenky, že na...
Pondělí, 10 Duben 2017 - 20:34 | Mirda Červíček | „Procesor Cell je taktován na 3,2 GHz, tedy na...
Neděle, 9 Duben 2017 - 15:41 | DDR0 | vzhledem k tomu že se jim podařilo zprovoznit hry...

Zobrazit diskusi