CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor RPCS3 už dokáže rozjet AAA hry jako Uncharted nebo Red Dead Redemption

Emulateperex
Emulátor RPCS3, který umožňuje přehrávat na PC videohry určené pro herní konzoli PlayStation 3, povýšil na verzi 0.0.5. V nové verzi se vývojáři zaměřili na rychlost emulace a opravu různých grafických bugů. Přibyla taktéž vylepšená podpora AVX-512 a AVX2.

Nová verze se zaměřila především na rychlost emulace u velkých AAA titulů pro PlayStation 3. Jedná se přitom o takové exkluzivity jako Heavy Rain, Uncharted nebo Red Dead Redemption. Jak můžete vidět na videích uvnitř článku, dostávají se tyto hry pomalu do hratelné fáze jak po grafické stránce, tak i snímkovou frekvenci (FPS).

Emulátor RPCS3 je ovšem stále experimentální, a tak většina AAA herních titulů po pár desítkách minut spadne a lze očekávat velké propady FPS v určitých scénách a dále různé grafické glitche. Stabilních 30 FPS si na PC zatím neudrží skoro žádná AAA hra pro tuto konzoli.

 

Nejlépe jsou na tom Persona 5 a Demon's Souls, u kterých by nemělo docházet k nějakým výraznějším propadům FPS.

I když RPCS3 zatím nemá jasně dané HW požadavky, tak pokud tento emulátor budete chtít vyzkoušet, připravte si pořádně nadupané PC. Jelikož Playstation 3 pohání procesor Cell, tak provoz emulátoru nebude vůbec bezproblémový ani na současném high-endu.

Sice na YouTube můžeme najít různá videa, kde některé hry na RPCS3 se jakž takž hýbou na vysoce taktovaných 4 jádrech, ovšem jako rozumnou volbou procesoru s přihlédnutím na budoucí hraní velkých PS3 titulů se jeví spíše nejnovější 6-8 jádrová CPU.

Takto běží Ni no Kuni na 8jádrovém Ryzenu 7 1700X API Vulkan

Rozvoj emulátoru RPCS3 je možný díky komunitnímu financování na Patreonu. Pro porovnání emulátor RPCS3 vybere aktuálně přes 3400 dolarů měsíčně a populárnější emulátor Cemu (herní konzole WiiU) pak 13 300 dolarů měsíčně.

Takto běží Dirt na 8jádrovém Ryzenu 7 1700X API Vulkan

Lze očekávat, že při současném tempu vývoje emulátoru bude během jednoho až dvou let na PC hratelná většina AAA titulů z Playstation 3.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor RPCS3 už dokáže rozjet AAA hry jako Uncharted nebo Red Dead Redemption

Neděle, 18 Březen 2018 - 13:32 | Xspy | Já jsem jen rád , že se tomu dál věnují .Sice...

Zobrazit diskusi