CDR.cz - Vybráno z IT

Epic zaplatil tvůrcům Control za exkluzivitu pro Epic Store čtvrt miliardy korun

V rámci dlouhodobé obchodní politiky Epic Games Storu se dočkali mnoha výhod hráči i vývojáři. Každý týden nabízí platforma bezplatně jednu hru či kolekci zdarma (nyní jde o kolekci Batman Arkham série a LEGO Batman trilogii). Stále však jde o byznys a Epic Store o konkurenceschopnost proti Steamu aktivně zbrojí. Neváhá ani u očekávaných trháků zaplatit vývojářům za vlastní exkluzivitu.

Samotní tvůrci z výhod plynoucích z vydání svých her právě na digitálním herním obchodě od Epicu samozřejmě těží také - provize pro společnost Epic z prodeje her činí pouhých 12%, což je markantní rozdíl oproti například konkurenčnímu Steamu od firmy Valve, kde jsou provize ve výši 20-30% v závislosti na tom, kolik hra vydělá.

Epic se však nebojí ani exkluzivit pro svou platformu, v rámci které jsme se dočkali titulů jako World War Z, nově například Borderlands 3 (časová exkluzivita) a v budoucnu kupříkladu The Outer Worlds (také časová exkluzivita). Autory her se snaží nalákat i na finanční pomoc - v případě osvědčených studií pak nemá obavy z opravdu vysokých částek, jako tomu bylo například u akční adventury Control, která vyšla poměrně nedávno.

Více informací jsme se mohli dočíst díky zveřejněnému finančnímu reportu firmy Digital Bros - mateřské společnosti 505 Games, jež je vydavatelem studia Remedy, které má Control na svědomí. Z dostupných informací tedy můžeme například zjistit, že Epic zaplatil za exkluzivitu Controlu 9,5 milionu eur, čili něco kolem 10,5 milionu dolarů či 245 milionu korun českých. 

Celkem 55 % z této částky putovalo přímo společnosti 505 Games, zbytek pak zůstal studiu Remedy na podporu vývoje samotné hry. Nutno dodat, že se jednalo o částku, která nebyla závislá na výši prodejů titulu, protože ji obdrželi ještě před jeho vydáním a provize budou vypláceny až poté, co Control výše zmíněnou částku Epicu vydělá.

Pro lepší představu, o jak velkou částku se jedná - CEO Remedy Entertainment, Tero Virtala, se na Devcomu 2019 který proběhl v srpnu, vyjádřil, že vývoj hry stál něco mezi 20 - 30 miliony eur. Není tak pochyb, že příkladu Remedy, potažmo 505 Games, budou následovat i další studia a v budoucnu se tak můžeme těšit na více exkluzivních titulů, jelikož Epic zjevně umí udělat nabídku, kterou je velmi těžké odmítnout.

 
Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Epic zaplatil tvůrcům Control za exkluzivitu pro Epic Store čtvrt miliardy korun

Středa, 25 Září 2019 - 13:37 | Gaunter | Vždy keď niekto začne vychvaľovať Epic Games...

Zobrazit diskusi