CDR.cz - Vybráno z IT

Ergo GoNote Mini: 7" hybrid mezi netbookem a tabletem

Ergo GoNote Mini - img2
Britské Ergo Electronics představuje svůj 7" hybridní stroj s Androidem a QWERTY klávesnicí. Výkon hardwaru je úměrný velmi nízké ceně přístroje, který připomíná spíše telefony s hardwarovou klávesnicí z dřívějších let.

Britská pobočka společnosti NEC má na svém kontě už několik vcelku povedených zařízení. Nalezneme mezi nimi jak štíhlé notebooky, tak i třeba all-in-one počítače nebo tablet s Windows 8. Také ale desetipalcový netbook GoNote, který je předchůdcem dnes představovaného GoNote Mini.

Těžko říci, jak nejpřesněji toto zařízení popsat a k čemu ho nejvhodněji přirovnat, jelikož je to jakýsi kříženec mezi telefonem, tabletem a netbookem. Podobnost s tabletem osobně vidím ale minimální. Mnozí z vás si také určitě řeknou, že už jsme něco podobného viděli dříve – v době, kdy se výrobci mobilních telefonů snažili skloubit mobilitu a efektivnější psaní na telefonu. Vznikali tedy různé vyklápěcí a vysouvací přístroje s hardwarovou klávesnicí.

Ergo GoNote Mini - img

Jak jsem už zmínil, GoNote Mini vychází z desetipalcového netbooku GoNote. Oběma přístroji chce Ergo přispět k lepšímu vzdělávání mládeže a cílovou skupinou by tedy měly být děti. Jistě si ale najde i starší a spokojené majitele, kterým se nejvíce zamlouvá právě tento koncept.

Zatím je dostupných pouze pár fotografií, které GoNote Mini zachycují. I ty ale stačí na to, abychom poznali, že se přístroj otevírá podobně jako notebook - na jedné z delších hran je (nejspíše) dvojíce kloubů. Po tomto gestu spatříme dotykový displej s LED podsvícením, vedle kterého nechybí ani čočka kamerky pro videohovory. Ze základny vyčnívá QWERTY klávesnice a velmi nápadný je traickpoint v jejím středu, který má snahu nahradit počítačovou myš pro lepší ovládání přístroje. Výsledkem používání trackpointu bude možná i menší množství otisků prstů, lpících na všech dotkových displejích.

Ergo GoNote Mini - foto

LED displej je sedmipalcový, kapacitní a nabízí WVGA rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Podporuje také multi-touch, snímající až 5 bodů (prstů) zároveň. Operačním systémem je již zmíněný Android ve verzi 4.0 ICS, na kterém najdeme i několik užitečných vzdělávacích aplikací pro děti. V nitru tohoto hybridního stroje tiká jednojádrový procesor Rockchip RK2918 s frekvencí 1,2 GHz. Operační paměť vlastní kapacitu 1 GB a o úložiště vašich dat se postará interní flashové úložiště, jehož velikost je 4 GB. Slot na MicroSD karty vám pak umožní prostor navýšit.

Ergo GoNote Mini - netbook
Předchůdce - 10" netbook GoNote

Připojení k internetu obstará Wi-Fi. Jestli GoNote Mini podporuje také Bluetooth zatím nevíme, je to ale pravděpodobné. K nabíjení akumulátoru a propojení s počítačem slouží USB 2.0 port, vedle kterého je také ještě grafický výstup MiniHDMI pro připojení větší obrazovky. Hlavní fotoaparát na zádech přístroje nabídne rozlišení 2 megapixely a přední kamerka pro videohovory má VGA rozlišení (640 x 480 px). Samotný akumulátor má kapacitu 3000 mAh a hmotnost zařízení je 680 gramů.

Operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Displej 4" LED, kapacitní, multidotekový
800 x 640 pixelů, 16:9
Procesor Rockchip RK2918 Cortex-A8
1,2 GHz
Operační paměť 1 GB DDR3
Úložiště 4 GB
+ MicroSD slot
Fotoaparáty Zadní - 2 Mpix
Přední - VGA
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
MicroUSB 2.0
USB 2.0
MiniHDMI
3,5mm jack
Ovládací prvky Trackpoint
Hardwarová klávesnice
Akumulátor 3000 mAh
Rozměry 20,1 x 11,9 x 2,3 cm
Hmotnost 680g
Dostupnost Duben 2013
Cena 3 000 Kč

Dostupnost GoNote Mini v Británii je plánována na konec měsíce dubna a ponese si nálepku s cenou 99 britských liber, v přepočtu tedy zhruba 3 tisíce korun.  

Tagy: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ergo GoNote Mini: 7" hybrid mezi netbookem a tabletem

Pátek, 5 Duben 2013 - 14:19 | Noxik | Pripomina mi to PSIONy. Mit to o tridu lepsi...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 19:40 | Enigma | Co mi to připomíná? Že by se vrátil komunikátor...

Zobrazit diskusi