CDR.cz - Vybráno z IT

EU dává zelenou univerzálním nabíječkám pro mobilní telefony

nepřehlédněte
Novelizace pravidel o rádiových zařízeních si klade za cíl nabídnout zodpovědným orgánům nástroj pro odhalování rádiových zařízení nesplňujících nové bezpečnostní požadavky. Mimo to také zavádí jednotnost pro nabíječky mobilních telefonů prodávané v rámci EU.

Nová pravidla upravují zásady dodávání spotřebičů (mobilní telefony, dálková ovládání aut, modemy atd.) na trh Evropské unie. Jedná se o formu reakce na rostoucí a různorodý počet těchto zařízení. Nová směrnice vyzývá také výrobce mobilních telefonů k standardizaci a univerzálnosti nabíječek pro všechny mobilní telefony. Cílem má být zjednodušení života zákazníků, omezit zbytečné plýtvání – šetřit náklady a snížení množství elektronického odpadu, který každoročně atakuje hranici 51 tisíc tun.

Mezi největšími výrobci mobilních telefonů však do roku 2012 podobné ujednání již platilo. V roce 2009 došlo totiž k dohodě mezi EU a předními výrobci na sjednocení standardů pro nabíječky - formát microUSB. V tomto ohledu se dá konstatovat, že valná hromada chytrých mobilních telefonů tento smluvený závazek skutečně splňuje, výjimkou byla a i nadále je společnost Apple, která dohodu taktéž akceptovala, ale řešení nabídla šalamounské – volitelnou redukcí na Lightning konektor.

Europoslanci se však rozhodli zavést tuto úmluvu přímo do legislativy. Navrhované znění určuje kompatibilitu s jednotnými nabíječkami jako základní požadavek na konstrukci rádiových zařízení. Která určitá rádiová zařízení budou muset tento požadavek splňovat, bude v rukou Evropské komise - inspirací zde byla podobná databáze již existující v USA.

Pro přijetí směrnice se vyslovilo 550 poslanců, 12 poslanců hlasovalo proti a 8 se zdrželo zcela hlasování. Návrh byl již schválen i Radou, členské státy mají nyní dva roky (tedy do konce roku 2016) na zavedení do svých vnitrostátních předpisů. Výrobci pak další rok na přizpůsobení se novým podmínkám.

Paradoxní trochu je, že i přes onu dříve smluvenou a aplikovanou standardizaci je stále nabíječka automaticky součástí balení chytrých telefonů. Nedá se tedy konstatovat, že by odpadu v tomto směru nějak ubývalo. Navíc s ohledem na rychlost vývoje nemůžeme hovořit ani o efektivitě novely. Tři roky jsou dost dlouhá doba na to, aby se svět chytrých mobilních telefonů posunul zase do úplně jiné roviny – přijde nový konektor, možná se do popředí vyšvihne bezdrátové nabíjení aj. Pokud si vezmeme znovu pro ilustraci již jednou výše zmíněnou společnost Apple: jeden rok generačního vývoje produktů stačil, aby si zákazníci bez patřičné redukce u nové řady se svým současně-starším příslušenstvím ani neškrtli (narážíme na nový Lightning konektor u iPhone 5/iPod Touch 5/iPod Nano 7). To jsou pak všem novelám a standardizacím ty skutečné klacky reality pod nohy…

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku EU dává zelenou univerzálním nabíječkám pro mobilní telefony

Středa, 19 Březen 2014 - 16:35 | HKMaly | A co to zaridit tak, ze bude jedna nabijecka na...
Středa, 19 Březen 2014 - 08:56 | petr ib | No já v tomto směru standartizaci jednoznačně...
Středa, 19 Březen 2014 - 00:44 | Jan Honza | Opravdu? A jaký je ten ideální napájecí konektor...
Úterý, 18 Březen 2014 - 17:26 | HKMaly | Na zmetky by mozna vic pomohlo kdyby pri odhaleni...
Úterý, 18 Březen 2014 - 13:53 | DRK | Od té doby, co číňani začali jako konektor pro...
Úterý, 18 Březen 2014 - 12:55 | Michal Hak | a co takhle aby treba i notebooky mely stejny...
Úterý, 18 Březen 2014 - 10:19 | Kert | Kdyby raději vydali nařízení, že na všechny...

Zobrazit diskusi