CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook je v USA nucen podávat informace o ženách, které se rozhodly pro potrat

Federální vláda Spojených států amerických přenechala již minulý rok rozhodnutí o nelegálnosti potratu či některý z jeho aspektů na vládě jednotlivých států. Proto jsou žadatelé o potrat v mnoha případech nuceni přejíždět do jiných států nebo hledat nelegální alternativy. Za tímto účelem také orgány činné v trestním požadují od společností jako je Facebook vydání historie chatu obviněných žadatelů o potrat.

Zdroj: Shutterstock

V naší republice se může těhotná žena celkem svobodně rozhodnout, zda si embryo ponechá či zda půjde na potrat. Podobně mohly i ženy ve Spojených státech amerických, kde byly potraty povoleny do 23. týdne těhotenství, a to na základě soudního procesu Roe v. Wade. Tento proces se uskutečnil v roce 1973 a byl projednáván u Nejvyššího soudu Spojených států amerických a týkal se právě práva na interrupci.

Zlom nastal až 24. června 2022, kdy v rámci procesu Dobbs v. Jackson Women's Health Organization byl rozsudek Roe v. Wade zrušen z důvodu toho, že nemá dostatečnou oporu v ústavě. Tím v podstatě předal Nejvyšší soud pravomoc jednotlivým států regulovat jakýkoliv z aspektů týkajícího se potratů, který ale samozřejmě nesmí být v rozporu s federální legislativou.

Zdroj: Shutterstock

Bezprostředně po zrušení rozsudku v případu Roe v. Wade se ženy obávaly, že například data z jejich aplikací pro sledování menstruace by mohla být použita k jejich stíhání za potrat. Potraty jsou na tamějším území zkrátka považovány od června minulého roku za nelegální. Podle nejnovějších údajů jsou obavy žen oprávněné.

Zjistilo se totiž, že minimálně devět významných online lékáren prodávajících léky na potrat sdílí informace, jako jsou IP adresy uživatelů, relativní poloha či údaje o vyhledávání na webech třetích stran s vládními organizacemi. V tomto případě nejsou výjimkou ani oficiální žádosti orgánů činných v trestním řízení.

Důkazem je třeba případ Jessicy Burgessové, která je obviněna z napomáhání své dceři k nelegálnímu potratu ve státě Nebraska. Jako jeden z hlavních důkazů je pak předložen výpis chatu, který na základě oficiální žádosti vydala orgánům činných v trestním řízení společnost Meta. Tato žádost však byla podána ještě v době před zrušením rozhodnutí Roe v. Wade.

Provozovatelé sociálních sítí jsou poměrně často ze zákona povinni těmto požadavkům orgánů činných v trestním řízení vyhovět. To však neplatí o veřejném obsahu, který si mohou vyšetřovatelé prohlížet bez nutnosti mít souhlas soudu. Společnost Meta Platforms prý od ono rozsudku v roce 2022 již obdržela více než 200 000 žádostí o informace a zhruba v 76 % vyhověla.

Jiný postoj zaujala společnost Google, která uvedla, že historii polohy uživatelů, kteří navštívili potratovou kliniku bude automaticky smazán. Zkrátka na potrat je mnoho názorů a podle jednoho tábora se jedná o vraždu a podle druhého tábora má matka právo nechat své nenarozené dítě zabít.

Tagy: 
Zdroje: 

Mashable.com

Diskuse ke článku Facebook je v USA nucen podávat informace o ženách, které se rozhodly pro potrat

Čtvrtek, 9 Březen 2023 - 11:23 | Michal Hak | amerika jde z extremu do extremu. bohuzel. a...
Středa, 8 Březen 2023 - 16:00 | Anonym | Ne je to jen těžká stupidita, odkazuje se na věci...
Úterý, 7 Březen 2023 - 23:14 | RedMaX | Vědomí tam není, takže o to druhý.
Úterý, 7 Březen 2023 - 19:59 | pavell | Myslíš, že se jedná o blbost, nebo vědomou...
Úterý, 7 Březen 2023 - 16:32 | Anonym | Čiháku ty mantáku, když už něco přepisuješ...

Zobrazit diskusi