CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook stylově odstartoval éru 360° videí: Zkuste let kluzákem ze StarWars!

Facebook Star Wars Force Awakens 360 Video Full Screen
Prohlédněte si jak vypadá budoucnost. Interaktivní snímky na každém rohu, nový druh dokumentů a video, které vás doslova vtáhne do děje. Facebook dnes odstartoval 360° videa pro každého. Pojďte si s námi zkusit potápění či let kluzákem z hvězdných válek.

Když Facebook minulý rok v březnu oznámil koupi projektu Oculus, bylo jasné, že má větší plány, než jen zůstat klasickou sociální sítí. Facebook chce měnit způsob, jakým uživatelé konzumují obsah a především pak touží určovat, jak daný obsah bude vypadat. Po nákupu Oculus VR jsme dlouhou dobu čekali, jak dojde k zakomponování technologie do portfolia Facebooku.

 
Star Wars: The Force Awakens Immersive 360 Experience

Speed across the Jakku desert from Star Wars: The Force Awakens with this immersive 360 experience created exclusively for Facebook.

Posted by Star Wars on Wednesday, September 23, 2015

Disney a Lucasfilm vypustili do světa 360° video z připravovaného filmu Star Wars: The Force Awakens, který dorazí na filmová plátna tento rok v prosinci. Facebooková stránka filmu se tak stala první, která tak mohla učinit a my se díky tomu můžeme proletět kluzákem na planetě Jakku a při tom se dívat do všech světových stran v reálném čase. Dnešek tak pouze potvrdil, že virtuální realita bude v budoucnu důležitým místem, kde budeme obsah konzumovat.

360° video umožňuje uživatelům pozorovat scénu tak, jak chtějí oni. Na počítači lze otáčení provádět přímo v přehrávači uvnitř prohlížeče pouhými pohyby myší a na mobilu jednoduše posouváme prstem, nebo pohybem uživatele, kdy jsou využívány senzory v telefonu.

StarWars video nebylo jediné - připojilo se i GoPro či Discovery

Těsně po přeletu nad pouští přibyla další videa od známých osobností a značek. Mezi prvními tak byl třeba kanál Discovery, značka GoPro, sportovec LeBron James či Vice. Videa můžete spatřit níže a opravdu stojí za to. Jen je třeba vzít v potaz fakt, že se jedná o záležitost náročnou na výpočetní výkon PC i mobilního zařízení a ne všude tak musí videa fungovat plynule. V tuto chvíli jsou podporována běžná PC a vybrané smartphony s OS Android.

 
Front Line Diaries: Afghanistan, 2015

"Over 18 months after our withdrawal, there is almost no evidence that we were ever in Afghanistan, let alone that we spent billions of dollars on reconstruction, development and security. Many Afghans look to the future with fear. We didn’t leave because we achieved our goals, we left because we gave up on them."

Posted by VICE on Wednesday, September 23, 2015
 
GoPro Spherical: Sand Dune Jumping in VR with Ronnie Renner

Check out freeride legend Ronnie Renner FMX carving up the dunes in Idaho with full 360 view. For the most immersive experience, click and drag the camera.

Posted by GoPro on Wednesday, September 23, 2015
 
Striving For Greatness: An UNINTERRUPTED Original

I was born with God given talent, but I PROMISE you that when the bright lights go down I am grinding it out and working my tail off to get better. I will never cheat this game… Catch the full series on UNINTERRUPTED #StriveForGreatness #UNINTERRUPTED #IPROMISE

Posted by LeBron James on Wednesday, September 23, 2015
 

Ever wanted to swim with a shiver of sharks? MythBuster Adam Savage takes you underwater in Virtual Reality to explore up close!

Posted by Discovery on Wednesday, September 23, 2015

Některá videa jsou zdařilá více, některá méně, ale směr je jasný. Uživatelé chtějí interaktivitu a tu dostanou. Při reportážích ze zajímavých míst se jedná o skvělý prostředek, jak umožnit širší rozhled a nabídnout divákovi pohled i na místa, která by kameraman jinak vynechal. Takové potápění se žraloky ve stylu videa od Discoveru dodává dokumentárním snímkům nový rozměr.

YouTube byl první, Facebook to jako první myslí vážně

První 360° video však nepředstavil jako první Facebook. Začátkem tohoto roku to nebyl nikdo jiný, než jednička v online videu - YouTube. Největší sociální síť současnosti tak v tomto směru spíše doháněla konkurenci. Pokud však někdo opravdu dostane virtuální realitu mezi lidi, bude to podle všeho právě Facebook se svým headsetem Oculus, který má letos na podzim čekat další posun blíže k běžným uživatelům.

Facebook malými krůčky připravuje uživatele na příchod virtuální reality ať se nám to líbí, nebo ne. Až si zvyknou, že mohou ve videu nahlížet do všech možných stan, rozšíří se kompatibilita s headsety a různými brýlemi a lidé po novince opět skočí, jako by to byla jen malá změna. A jelikož má díky Oculus VR eso v rukávu, bude to právě Fb, kdo bude na koni.

Google Cardboard

Google Cardboard v akci aneb lepenkový a levný Oculus VR

V patách jsou mu však i výrobci mobilních telefonů a různého příslušenství, kteří spoléhají na jednoduché headsety, do nichž se vloží smartphone a poté se chovají podobně jako Oculus. Složit si podobný headset můžete i doma, nebo si jej můžete za pár dolarů koupit přes internet. Výsledek většinou sice není dokonalý, ale i tak se málokdo ubrání udivenému "WOW".

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Facebook stylově odstartoval éru 360° videí: Zkuste let kluzákem ze StarWars!

Pátek, 25 Září 2015 - 04:25 | Xspy | Super ... ale nějak jsem nepřišel na to jak se...
Čtvrtek, 24 Září 2015 - 22:21 | Apache Sixtyfour | Presne ako hovoríš, plus je to nepohodlná...
Čtvrtek, 24 Září 2015 - 14:18 | Miroslav Jasso | Obyčejné filmy v 360°, ne děkuji! Vždyť právě...

Zobrazit diskusi