CDR.cz - Vybráno z IT

Falešný WhatsApp zasáhl přes milion uživatelů. Pozor na detaily před stahováním

Aplikace WhatsApp patří mezi nejpopulárnější messengery současnosti. Umožňuje komunikaci s přáteli, rodinou i kolegy, vytváření diskusních skupin i zasílání příloh. Objevil se ale i její falešný klon, který si již stihlo stáhnout neuvěřitelné množství uživatelů.

Jedním z hlavních důvodů, proč je oficiální WhatsApp tolik populární, je šifrování komunikace. Díky koncovému šifrování si konverzaci skutečně přečtete pouze vy a osoba, s níž si píšete. Každé zprávě je přidělen vlastní unikátní zámek a klíč.

Falešný WhatsApp se objevil v Google Play Store, a než byl odstraněn, byl stažen více než milionkrát. Aplikace nesla název „Update WhatsApp Messenger“. Od originálu ji odlišovalo množství reklam a možnost stahování softwaru do zařízení uživatelů. Budila zdání, že za jejím vývojem skutečně stojí společnost WhatsApp. V iOS App Store se falešný WhatsApp naštěstí neobjevil.

Nejedná se ale o ojedinělý případ. Jeden z uživatelů sítě Reddit poukázal na fakt, že při vyhledání výrazu „WhatsApp“ na Google Play Store se zobrazí hned několik aplikací, za nimiž zdánlivě stojí společnost WhatsApp – ve skutečnosti je ale v případě falešných aplikací za názvem vývojáře nenápadná mezera, případně jiné znaky. I falešné aplikace se ale pyšní čtyřhvězdičkovým hodnocením.

Podle nejnovějších zpráv je pod falešným WhatsAppem podepsána „společnost“ Live Update Apps.Live

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Falešný WhatsApp zasáhl přes milion uživatelů. Pozor na detaily před stahováním

Žádné komentáře.