CDR.cz - Vybráno z IT

Ford BlueCruise má potíže: Řidiči začínají mít velké obavy z autonomních vozidel

Zdroj: Shutterstock

V poslední době se stále více mluví o autonomních vozidlech a jejich potenciálu změnit způsob, jakým se pohybujeme po světě. Ale co když technologie, která má za úkol zvýšit naši bezpečnost, má opačný efekt?

Například Ford BlueCruise, systém, který umožňuje řidičům odpočinout si od řízení na vybraných dálnicích, je nyní pod drobnohledem Národní správy bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) po dvou smrtelných nehodách, které si vyžádaly tři lidské životy. Tyto nehody, které se odehrály na dálnicích, zahrnovaly vozidla Ford, jež narazila do jiných aut stojících v jízdních pruzích. Vyšetřování potvrdilo, že systém BlueCruise byl v obou případech aktivní “bezprostředně před” kolizemi.

Přestože dosud nebylo vydáno žádné oficiální stáhnutí vozidel či technologie z provozu, mohlo by v případě zopakování podobných událostí být negativně ovlivněno přibližně 130 000 vozidel. Ford se k situaci vyjádřil a uvedl, že spolupracuje s NHTSA na podpoře vyšetřování.

Zdroj: Shutterstock

Tato událost přichází v době, kdy se automobilový průmysl snaží vyrovnat s výzvami spojenými s implementací autonomních technologií. Nejen Ford, ale i další výrobci jako Tesla čelí podobným problémům. Tesla Autopilot byl zapojen do několika smrtelných nehod a nedávno bylo zahájeno vyšetřování NHTSA, aby se zjistilo, zda aktualizace od Tesly dostatečně zlepšila bezpečnost vozidel po zprávách řidičů, kteří tvrdili, že oprava vlastně Autopilota ještě více zhoršila.

Vývoj autonomních vozidel je plný komplikací a nejistot - to je skutečnost, přes kterou nejede vlak. Zatímco někteří vidí v autonomních vozidlech budoucnost dopravy, jiní upozorňují na potřebu pečlivější regulace a zdokonalení technologií, aby se zajistila bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Tento případ ukazuje, že cesta k plně autonomnímu řízení bude ještě dlouhá a že je třeba věnovat pozornost nejen vývoji technologií, ale i jejich bezpečné integraci do každodenního života.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Ford BlueCruise má potíže: Řidiči začínají mít velké obavy z autonomních vozidel

Čtvrtek, 2 Květen 2024 - 20:09 | Ondar | Nebo prostě lidem řízení zakázat mimo soukromé...
Středa, 1 Květen 2024 - 19:33 | Txy | Řízení vozidel lidmi je plné komplikací a...

Zobrazit diskusi