CDR.cz - Vybráno z IT

Fujitsu LifeBook U904 - konečně firemní ULTRAbook

Už je to mnoho let, co jsem měl naposledy v ruce Fujitsu(-Siemens), a byl to ještě netbook – lehká ale hnusná hranatá plastová krabice bez výkonu. Tohle Fujitsu je malinko lepší. A malinko dražší.

Kapitoly článků

2.  Výkon, SSD a výdrž baterie

Procesor samozřejmě vyrazí do boje v plném Turbu, ale vyskočí až na 82 °C, než si ho všimne regulace. Ta má za úkol jej držet kolem 72 °C, důsledek je tedy jasný. Maximální frekvence udržitelná na stole byla 2400 MHz a jakmile přívod vzduchu jakkoliv omezíte, klesá až k 1300 MHz. Je ale příjemné, že procesor dokáže i v tomto tenkém šasi běžet v Turbu. Ten v 900X to nedokázal. A také teplota šasi je daleko lepší – v okolí výdechu (vlevo) lehce pálí, jinak je tělo vlažné až chladné, a to i zespodu.

U chlazení bohužel ještě chvíli zůstaneme a to kvůli jeho zpracování. Tělo je tenoučké, což přináší technologické výzvy a naráží na limity. Ve Fujitsu asi někdo sáhl do špatné krabičky a místo větráku dal do ultrabooku píšťalu. Těžko říct, jestli jde znovu v tomto případě o vadu kusu – při té nutné tenkosti bych to ale bohužel považoval za vlastnost, což je mínus z hlediska zpracování.

Z hlediska grafického výkonu není o čem mluvit. Integrovaná grafika HD4400 pro business účely naprosto dostačuje. Zajímavější je spíš výkon 256GB SSD. Není to žádný "enthusiast" SSD, ale šnek to taky nebude, potřebu výměny tedy nevidím. Pro většinu business účelů by 128 GB jistě stačilo, ale 256 GB není nikterak přehnané číslo. Překvapivě nejde o mSata, ale 2,5“ SSD a Fujitsu nabízí i verzi s 500GB SSHD. Možná malinko přehnaná je kapacita paměti: 10 GB v konfiguraci 8 GB 1600MHz + 2 GB.

V takhle tenkém těle však určitě všechny zajímá baterie. 45 Wh není úplně málo a stačí na nějaké 4 hodiny normálního používání (plný jas, WiFi). Throttling procesoru způsobí, že v maximální zátěži vydrží baterka úctyhodné 2 hodiny. Zajímavý je však především one-button režim ECO, který funguje úplně jinak, než všude jinde. Vypne všechno, co nepotřebujete: WiFi, zvuk, podsvícení klávesnice, prostě opravdu všechno, jen mu to trvá až 10 sekund. Ve Wordu pak můžete smolit dokument přes 9 hodin hodin (Fujitsu udává až 10 hodin). To je opravdu velmi slušné.

Nabíjení je ultrarychlé, vypnutý notebook se nabije za hodinu, zapnutý a zatížený za 2 hodiny, protože minimalistický adaptér má jen 65 W. Zase ale dostanete k malému adaptéru klasický tlustý 1KW kabel. To je trochu frustrující, vážně není možné spojit 65W adaptér se zásuvkou něčím přenosnějším?

Kapitoly článků
2.  Výkon, SSD a výdrž baterie

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fujitsu LifeBook U904 - konečně firemní ULTRAbook

Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 16:31 | xvasek | Kombinovaný jack má být u limonádového Joa, ne u...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 15:13 | Jan Píša | Toshiba to ma normalne v miste, kde je ultrabook...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 11:58 | bager | Ten RJ-45 je vymysleny perfektne. Snad funguje a...

Zobrazit diskusi