CDR.cz - Vybráno z IT

Gizmo 2: Aktualizovaná verze jednodeskového počítače s výkonem od AMD

nepřehlédněte
Gizmo 2 1
Na stránkách komunity element14 se objevila druhogenerační verze vývojářské embedded destičky Gizmo. I nadále se s ní budeme pohybovat ve vlnách mikroprocesorů z řady AMD Embedded G-Series (SoC) se zajímavým výkonem a nižší spotřebou…

Vývojářská platforma Gizmo se sice nezařadí mezi nejvýkonnější jednodeskové počítače na trhu, rozhodně ale zaujme osazením jedním z nejnovějších mikroprocesorů od AMD, který otevírá dveře případným zájemcům k instalacím systémů napříč dostupným spektrem – přes Windows Embedded, linuxové distribuce, až po Android atd.

Za cenovku jako první generace (199 USD, cca 4400 CZK) a o stejných fyzických rozměrech nám nabídne dvoujádrový x86-64 procesor AMD GX-210HA kombinovaný na jednom čipu s AMD Radeon HD 8210E (300 Mhz, 512 MB RAM DDR3), přičemž bychom se tak díky tomu s výkonem měli dostat k hranici 85 GFLOPS při 9 W TDP.

Gizmo 2 2Gizmo 2 5

Z dalších specifikací rozhodně zmiňme 1GB RAM DDR3, HDMI a HD AUDIO výstup/vstup (Realtek ALC272), gigabitový Ethernet, slot pro microSD kartu, kombinovaný port miniPCIe/mSATA, dvojici USB 2.0 a USB 3.0 portů plus další čtyři porty dostupné přes USB záhlaví.

Z ryze vývojářských záležitostí pak vyzdvihněme piny typu GPIO, SPI, UART a další. Podporovaná API v rámci grafického zpracování jsou pak DirectX ve verzi 11.1, OpenGL 4.2 a OpenCL 1.2.

Gizmo 2 3Gizmo 2 4

Gizmo 2 není i přes svou logickou výkonnostní evoluci jednoúčelovým nástrojem pro jednoduchou konzumaci multimediálního obsahu. I když by k tomuto účelu mohl sloužit velice obstojně, své pravé uplatnění nalezne mezi vývojáři, kteří jej mohou použít jako testovací platformu například v oblasti digitálního zpracování videa, set-top-boxů, jednoduchých herních systémů, prodejních míst – kas, tenkých klientů atd.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gizmo 2: Aktualizovaná verze jednodeskového počítače s výkonem od AMD

Čtvrtek, 20 Listopad 2014 - 11:50 | Behemot | S jejich servisními centry a celosvětově...
Čtvrtek, 20 Listopad 2014 - 11:37 | petr22 | Zajimave ze prave Apple ma nejvyssi standardy pro...
Středa, 19 Listopad 2014 - 21:10 | Behemot | Todle není Apple, tady jde o spolehlivost…
Středa, 19 Listopad 2014 - 13:38 | DRK | Jen 9W TDP To by mohlo jít udělat pasivně snad ne...
Středa, 19 Listopad 2014 - 12:37 | DrStr | Žádné COMy a chybějící D-SUB? Hm... z toho kasu...

Zobrazit diskusi