CDR.cz - Vybráno z IT

Google omylem rozposílal soukromá videa z Google Photos náhodným uživatelům

Společnost Google se přiznala, že ke konci minulého roku měla problém s nechtěným uveřejněním soukromých videí ze služby Google Photos. Všechny postižené uživatele obeznámila a dokonce provedla hloubkovou analýzu své bezpečnosti, jako prevence před dalším podobným problémem.

I když to možná ani běžný uživatel nezaznamenal, vývojáři v Googlu měli ke konci minulého roku pořádně napilno. Až nyní totiž vyšlo najevo, že se ve službě Google Photos objevila chyba, která způsobila únik soukromých videí několika uživatelů. Tato závažná chyba byla objevena až ke konci listopadu.

Docela zajímavý je i způsob, jakým soukromá videa unikla na veřejnost. Stalo se tak prostřednictvím služby Google Takeout, což je služba, která primárně slouží k exportu dat z různých služeb od společnosti Google pro možnost jejich následného využití na jiném místě. Právě v těchto exportech ze dnů 21. až 25 listopadu mohli někteří uživatelé najít videa, která jim zjevně nepatřila.

Společnost Google tento problém přiznala, ale dodává, že tento problém se týkal pouhé setiny procenta uživatelů Google Photos z těch, kteří ve zmíněných dnech využili službu Takeout. I setina procenta však může představovat poměrně velkou skupinu lidí, protože je obecně známo, že Google Photos využívá více než miliarda uživatelů.

Z tohoto pohledu se tak za setinkou procenta může skrývat až několika set tisícový dav. Google se k celému problému postavil čelem a všem, které tato chyba zasáhla, zaslal e-mail s informacemi o tom, co se stalo. Nyní je chyba již odstraněna a navíc, aby se Google ujistil, že nic podobného ani nehrozí, nechal provést hloubkovou analýzu svého zabezpečení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google omylem rozposílal soukromá videa z Google Photos náhodným uživatelům

Středa, 5 Únor 2020 - 15:29 | totojane | přeloženo do spravné řečí :) někdo namám naboural...

Zobrazit diskusi