CDR.cz - Vybráno z IT

Hackeři ukradli důvěrná data z tisíců Disney kanálů na Slacku

Zdroj: Shuttestock

Hackerská skupina Nullbulge získala přes terabajt důvěrných dat z více než 10 000 kanálů na platformě Slack patřících Disney. Uniklé informace zahrnují citlivé diskuse o reklamních kampaních, kód, detaily o nepublikovaných projektech a rozhovory o potenciálních zaměstnancích.

Mezi uniklými informacemi jsou citlivé diskuse o reklamních kampaních, počítačový kód, detaily o dosud nevydaných projektech a rozhovory o potenciálních kandidátech na zaměstnání. Společnost Disney na tuto záležitost reagovala promptně a zahájila vyšetřování. "Disney tuto záležitost vyšetřuje," uvedl mluvčí společnosti pro Wall Street Journal.

Za útokem stojí hacktivistická skupina Nullbulge, která tvrdí, že jejich cílem bylo poukázat na praktiky Disney vůči umělcům. Podle mluvčího skupiny se hackeři zaměřili na Disney kvůli obavám z toho, jak společnost nakládá se smlouvami s umělci a jejího přístupu ke generativní umělé inteligenci. Nullbulge navíc kritizuje Disney za používání uměleckých děl k trénování AI modelů bez souhlasu a náhrady umělcům.

Zdroj: Shutterstock

Skupina hacktivistů se podařilo získat přístup k důvěrným informacím díky dvěma úspěšným kompromitacím počítačů zaměstnanců Disney. Jeden z těchto útoků zahrnoval použití škodlivého softwaru ukrytého v doplňku k videohře. Nullbulge týdny zveřejňovala úryvky získaných informací na sociálních sítích, včetně údajů o návštěvnosti parků Disneyland.

Generativní umělá inteligence je již déle než rok předmětem napětí mezi technologickými firmami a kreativní komunitou. Umělci obviňují korporace z neoprávněného používání jejich práce k výcviku AI modelů, aniž by za to dostali patřičnou kompenzaci nebo dali svůj souhlas.

Tento incident vrhá nové světlo na problémy spojené s bezpečností dat a ochranou práv umělců v digitálním věku. Jak se budou vyvíjet další kroky a jaké důsledky bude mít tento útok pro Disney a další společnosti, se teprve uvidí. Jisté je, že otázky kolem etiky a právního rámce používání generativní umělé inteligence zůstávají aktuální a naléhavé.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Hackeři ukradli důvěrná data z tisíců Disney kanálů na Slacku

Žádné komentáře.