CDR.cz - Vybráno z IT

Hands-on pohled na Epson EH-TW9100W, bezdrátový Full HD 3D projektor za pořádný balík

epson-eh-tw9100w-jmeno
Ceny televizorů neustále klesají a mohlo by to vypadat, že projektorům odzvonilo. My jsme jeden vyzkoušeli a do starého železa rozhodně nepatří. Je libo bezdrátový přenos obrazu, aktivní 3D a podporu Full HD na velké úhlopříčce? Připravte si balík peněz a směle do toho.

Kapitoly článků

2.  Projekce, módy a závěr

Při projekci narazíte na několik různých módů obrazu, jež není na škodu postupně vyzkoušet a najít si ten pravý. Podle praxe mód "Natural picture" na první pohled zobrazí barvy reálněji, než "Cinema" a ostatní z nabídky. Epson se v materiálech k projektoru chlubí "skvělým podáním černé barvy", která je díky vysokému kontrastnímu poměru opravdu téměř černá a ne obávaná šedá.

Vedle věrné černé je možné pomocí jedné z funkcí ovlivnit také zobrazení bílé – tzv. Super White, jež omezí intenzitu světla vycházející z projektoru. Právě bílá byla v normálním módu ve 2D trochu jasnější, než by bylo zdrávo, což sice šlo vyřešit v nastavení, ale za podobnou cenovku by mohlo být defaultní nastavení vyřešené lépe.

image

Voleb je v nabídce mnoho, ale z těch, co nás zaujaly, ještě zmiňme tzv. Frame Interpolation systém, který automaticky dopočítává další snímky obrazu, což oceníte především v případě, kdy se vám do ruky dostanou 24p Blu-ray filmy. Funkci Fine and Fast ocení hlavně hráči, za které volba vypne většinu funkcí pro dodatečné zpracování obrazu, čímž se sníží potenciální zpoždění, jež by mohlo ovlivnit plynulé hraní. Výrazné změny v plynulosti jsme si po zapnutí funkce nevšimli, ale možná jen nemáme vytrénované hráčské smysly, jimž vadí kdejaká tisícina sekundy navíc. Navíc, sledovat obraz větší než 120“ není úplně denním chlebem a kdejakou chybku tak naše oko prominulo.

EpsonTW9100Colourbleed

Když se podíváme na 3D projekci, zvládá Epson EH-TW9100W promítat Full HD 3D obraz, který je „opravdu Full HD“. Není zde žádný limit pro maximální šířku vstupního videa, jako tomu občas bývá.

conv1conv2
Obraz před a po aplikování korekce konvergence, kdy lze posunovat jednotlivé R/G/B složky obrazu, bez nutnosti snižovat rozlišení

Kvalita obrazu a velmi dobrá práce s 3D v nás nakonec zanechala pozitivní pocity. Pohodlné sledování filmů nikoho nepřekvapí, ale kvalita projektoru se projevila ještě více při hraní nejrůznějších her. Létající prach a voda od pneumatik, nebo krev z naštvaného zombíka, vše vypadalo na výbornou! Bohužel, za cenu 83 000 Kč se určitě nebude v našich končinách jednat o prodejní hit.

I takto může vypadat i vaše soukromé kino (herna), jen bankovní konto zapláče

Pokud vám však nedělá problém investovat napálenou částku 80 000 Kč do jediného kusu hardwaru (který navíc nebudete využívat neustále), tak prosím, směle do toho. Epson EH-TW9100W v takovém případě stojí za povšimnutí a oproti levnějším projektorům je rozdíl znatlený. 

Epson_EH-TW9100w4

Ale ruku na srdce - i levnější kousek může nabídnout solidní obraz. Zážitek ze 3D a přehrávání obsahu sice nebude tak přesvědčivý, ale za zbylé peníze si můžete koupit třeba výkonnou herní sestavu, nebo spoustu minipočítačů :-).

projector-vs-tv

Neustále klesající ceny televizorů odsouvají projektory do pozadí, což je nakonec poměrně škoda. Zážitek ze sledování celovečerního filmu na velké úhlopříčce produkované projektorem se dá přirovnat takovému malému kinu u vás doma. A to nemluvím jen o dnes popsaném modelu, ale o projektorech obecně.

Přemýšlíte o projektoru do domácnosti? Kolik byste za něj byli případně ochotni zaplatit?

Zdroje: 

1, 2

Kapitoly článků
2.  Projekce, módy a závěr

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hands-on pohled na Epson EH-TW9100W, pořádný bezdrátový Full HD 3D projektor za pořádný balík

Neděle, 12 Květen 2013 - 07:06 | Txy | DLP mi stačilo jednou - při každém pohybu očí to...
Sobota, 11 Květen 2013 - 16:49 | Alexandra Stanovska | Náhodou ste nepozerali čím sa prenáša ten HD...
Pátek, 10 Květen 2013 - 09:07 | xvasek | Já teda nevím, za ty prachy to bude asi dobré,...

Zobrazit diskusi