CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Hry od počátku po současnost: Fallout ze všech perspektiv, v možném i nemožném

Redaktori asi hrali nejake uplne jine Fallouty 3 a dalsi, nez ja.
Rict o 3, ze je to jedno z nejpropracovanejsich RPG, to podle me vyzaduje bud nejakou tu lobotomii, a nebo fakt autori hrali nejakou uplne jinou hru, nez jsem hral ja.
Ze hry se stala strilecka se simulaci RPG. Bylo tam takove RPG pozlatko, neco, co tak melo vypadat, ale ve skutecnosti na tom vubec nezalezelo.
Vezmete si inteligenci nebo silu? Je to vcelku jedno, rozhovory jsou v podstate porad stejne...Nejaka zasadni rozhodnuti? Jo, uplne na konci, je pak jina zaverecna animace.
Vyhodim do vzduchu mesto atomovkou, nebo nevyhodim? Jo, jeden clovek se pak o tom v jednom rozhovoru jednou vetou zmini...super
Ano, je to hra pro masy.
No, ukazal bych na jinou firmu, ktera umi delat masove uspesne hry, ktere presto jsou svym zpusobem dokonale - Blizzard. To je zvlastni, ze tam to jde, ale u Falloutu by to neslo. Coz si ostatne nemyslim - imho by pravy Fallout byl i dnes uspesny, protoze ne vsichni na svete jsou tupi dementi.
I kdyz....pro jistotu pridam jednu reklamu na reseni tohoto problemu: https://youtu.be/QMQqQz9Blck

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pravy Falloout (1 a 2) nebyl komercne uspesny nikdy.

Fallout 1 - 300.000 kopii.
Fallout 2 - 400-500.000 kopii.
Bankrot tvurcu.

Fallout 3 - 10 milionu kopii. S hodnocenim New Vegas sohlasim, v leccem lepsi nez puvodni Fallouty.

To same Jagged Alliance 2, byla tak uspesna ze obratem byla davana na cover CD casopisu aby se vubec prodavala.

Je uplne jedno jak kvalitnii hra se vytvori, kdyz se neproda dostatecny pocet kopii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V 90. letech se jednalo o velmi slušná čísla. Bankrot vznikl díky hodně velkým a častým přešlapům firmy Interplay. Dnes je vše pod půl milionu výsměch, ale tehdy šlo opravdu o povedené cifry... jinak by nevznikla dvojka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemam dojem, ze by tvurci zkrachovali z duvodu Fallout 1 a 2.
Spise se potom vydali spatnym smerem a nevyslo jim to. To pocty prodanych kopii na svou dobu nejsou vubec spatne.

Jinak jak uz nekdo nekde psal jinde - Fallout 3 a vice nejsou spatne proto, ze by byly spatne z principu. Jen to neni Fallout, neni to prilis RPG, je to spise FPS.
Pokud by to pojmenovali "Ztracen v pousti" a prezentovali to jako FPS s prvky RPG, tak bych si to nekoupil (narozdil od Falloutu 3, ktery jsem si koupil) a nekoupily by si dalsi lide, kteri od toho ocekavali RPG Fallout. Zato by si to koupili jinni, kteri radi FPS s prvky RPG a ti by byli nadseni (to jsou defacto ti, co jsou nadseni uz dnes).
Proste ta hra neni to, na co odkazuje a jak se marketingove tvari a to me stve nejvic

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda zajímá kvalita a ne kolik se toho prodá a netuším proč by tomu mělo být jinak. Vždycky je radost hrát něco co má hlavu a patu a tvůrci do toho dali něco více. Bethesdí hry jsou rozbitý, nefungují tam základní herní mechaniky, celé je to takový slepenec herního enginu a náhodně vybraných prvků ze všechno možného (herní svět), celé to neprošlo snad ani základním betatestem a scénář psal někdo kdo to neumí. To by nebylo až tak nic hrozného ovšem málokterý z herních magazínů nebo webů se pouští do větší kritiky a nedělá to ani moc hráčů. Nevím jestli to byl Vávra nebo někdo jinej co říkal, že gameplay Skyrimu je postavenej na "gamblerství", tj. bezhlavě se honíte za itemama, což je v jistém úrovni návykové apod. Nic moc jiného ty hry nenabízí. Komunita zastánců argumentuje něčím co si jinde přečtou, v každé diskuzi jsou ty samé názory a výmluvy proč to nemohli udělat pořádně nebo pseudoargumenty typu: "dneska by to už nikdo nehrál". F1 i F2 nebo jiné hry od Interplay mají hluchá místa, nudné pasáže, nedodělané věci ale jsou konzistentní a je tam ta práce vidět.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

předně děkuji, že jste se opět ozval ohledně Vašeho názoru na Fallout 3 pod mým článkem, od mé recenze na Wasteland 2 jste mi velmi chyběl. Když jsem kompletoval tento článek, tak jsem si na Vás vzpomenul, respektive na Váš názor, aby nevzniklo nedorozumění. Snažil jsem se to nějak brát v potaz a trochu více se zaměřit na chyby právě Falloutů od Bethesdy (a ještě pro jistotu jsem si projel komentáře pod kolegovou recenzí Fallout 4).

Nedávno jsem opět rozehrál Fallout 3, abych eliminoval sentiment z prvního hraní. Teď dejme stranou to, že se mi to stále líbí, pořád jde o hru s několika silnými momenty, hutnou atmosférou, bohatými možnostmi gameplaye, mnoha technickými chybami, slabou grafikou, převládající kvantitou nad kvalitou (která tam však stále je) a minimální inovací oproti sérii TES. Dejme i nyní stranou to, že tedy dle Vašich měřítek slintám upoután na lůžku s jizvami na čele. Dal bych i stranou to, že nemám počítač za 100 000 (ano, opravdu jsem neměl nic moc co jiného na práci :)).

Chci Vám vysvětlit objektivitu, s jakou alespoň zde posuzujeme hry. Kolegům do hlavy nevidím, ale já posuzuji hry komplexně. Neuchytím se na pár bodech, které mi vadí nebo se mi naopak líbí a nevystavím na nich celý článek, ale konstruktivně hledám pozitiva a negativa, která následně poměřuji, jaký mají výsledný vliv na celkovou hru. Všechny hry mají u mě menší výhodu, protože vím, jak je složité je vyvíjet a jak je ještě těžší vyvíjet technologie, pomocí nichž se vyvíjí.

Recenzent jako já se dívá i na kontext doby, a dokonce i minulosti. Když tedy zmíním jen tak mimochodem, že Fallout 3 je velmi dobré RPG a není to vůbec špatný Fallout, tak bych na to vsadil moje boty, i kdybych stál mezi střepy rozbité tabule skla. Stálo za tímto názorem dlouhé uvažování a shromážďování informací a ne pět sekund dloubání v nose.

V tomto příspěvku jste hezky ukázal, co mám na mysli. Nedostatky velmi zveličujete a pozitiva jen tak zmíníte a nepozastavujete se nad nimi, Fallout 3 není perfektní, rozhodně není bezchybný, ale zároveň není bezduchý, tupý, bez RPG prvků a bez kapky Falloutu. Netvrdím, že se Vám má hra líbit, mě se též nelíbí mnoho obecně dobrých her (a přes to si vážím jejich kvalit... kromě Call of Duty, to dá přece rozum nie?). Možná byste jen měl změnit názor z "Fallout 3 je děsná hra." na "Fallout 3 se mi vůbec nelíbil, protože..." (a ano všímejte si i dokončenosti a nedokončenosti jednotlivých vět).

A také mi věřte, že by Fallout v oné surové formě nebyl tak úspěšný, jak by si Bethesda představovala. Neprodal by 12 miliónů za první den. A ještě k tomu Blizzardu... Ano, Blizzard udělal tři velmi kvalitní hry Rock 'n' Roll Racing, Blackthorne a Lost Vikings... Bohužel ani jedno není RPG :)

Přeji příjemný zbytek dne a děkuji za Váš názor,

Michal Klacik

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A tak kdo me tu zna, tak vi, ze nejdu daleko pro nejake "ostrejsi slovo" , aby to tak nejak vyniklo. Samozrejme to neni mysleno osobne - ostatne ten clanek, pod kterym ted reaguji, mi prijde "poctive napsany" - kdyby ne, psal bych o tom, ze je sracka cely clanek :-)

Ovsem u Falloutu3 se proste zcela mijime - ja to znam I ze zivota, napriklad z me prace - delam obchodaka, povidam o nejakem produktu, o nejake konkretni situaci, oba se na tu konkretni situaci divame a oba dva vidime neco UPLNE jineho. Ale uplne. Jakobysme se na stejnou vec vubec nedivali.
Ja jsem paradoxne nemel s F3 v podstate zadne technicke problemy, takze to bych vynechal.
To, ze hry od Bethesdy mi prijdou graficky absolutne hnusne (vsechny, co jsem hral, koupil jsem si napriklad i Oblivion, ja jsem takovej ten blazen, co hry nestahuje, ale kupuje :-)) je fakt, ale opet - je to jedno. U hry je super, kdyz je graficky super, mam rad super hezke hry, ne ze ne....Ale kdyz ta hra neni nic moc, ale ma jine plusy, dokazu se uplne oprostit od toho, jestli je to graficky hezke, nebo ne. Fakt...
Od Falloutu ocekavam predevsim atmosferu a takovy ten celkovy "feeling" ze hry.
Ja kdyz jsem poprve hral Fallout, byl to dokonce Fallout2. Nejakej kamos mi to dal, ze se na to mam podivat, ze je to docela dobry (tusim to nejak vyslo ve Score ci tak neco). Vubec nic jsem o te hre nevedel a priznam se, ze jsem do te doby nehral v podstate JEDINE RPG. Ja jsem odjakziva byl na strategie, takze v okamziku, kdy mi na stul prisel Fallout2, tak jsem aktivne hral tusim Command&Conquer / Warcraft2 a podobne hry a na nejaky Fallout jsem fakt nebyl zvedavy.
Pustil jsem to a malem jsem to zase smazal, protoze mlaceni mravencu mi prislo vcelku nudne...no nechal jsem tomu o par minut vice, dostal jsem se do vesnice...a hotovo. Od te doby me od toho nikdo nemohl dostat. Dohral jsem to a rozehral znova a pak teprve jsem hral Fallout1 :-)
A o tom to je. Ten pocit, ze je to proste bozi. On nejde prilis vysvetlit nejak logicky, proste to clovek citi. Samozrejme pak jde zpetne rict, ze to bylo tim a tim a tim, ale ten pocit, to je to o co jde.

Fallout 3 jsem si koupil a zoufale jsem v tom hledal nejakej podobnej pocit. Porad jsem si rikal, ze to tam nekde musi bejt. Plnil jsem vsechny questy, hral jsem to dost poctive, pomahal lidem atd atd...a nic. Proste nic, nuda. Nezajimalo me, co se stane, hlavne uz jsem tu lokaci chtel mit vymlacenou a jit dal. Mimochodem, ze stejneho duvodu jsem nedohral Oblivion, skoncil jsem asi hodinu pred koncem. Ta hra uz me tak totalne prestala bavit, ze jsem to smazal a uz jsem se k tomu nevratil. Stejny pocit jsem mel z F3.
Jako dohral jsem to, a....nic. Konec, hm, nic...
Kdyz to zhodnotim, proc si myslim, ze to tak je, tak vidim znacne rozdily v:
1. Pribeh. Pribeh je nezajimavy a je jedno, co se v prubehu pribehu stane. I tak zasadni rozhodnuti, jestli vyhodit do vzduchu mesto atomovkou nebo ne je proste podane jako jeden z beznych questu, kterych je ve hre tisic a neni to nicim zajimave. Postupem casu mi ten svet jako takovy zacal byt fakt jedno. Ve falloutu1/2 me tak nejak zajimalo, co se deje, nekomu jsem v te hre fandil, nekoho jsem nesnasel, nekoho jsem se snazil ochcat, nekoho mi bylo lito.
2. Rozhovory / v zavislosti na skillech. Zvlast v F2 byly rozhovory na urovni knihy. To fakt bylo, jak kdyby clovek cetl knihu a vytvarel si vlastni dej. F3 a pozdeji? Ano, ne, chci, nechci, koupit, prodat, nazdar. (zjednodusene receno, ale je to tak).
Toto bych cele mozna shrnul do slova "scenar".
3. Skilly - v F2 jsem mohl hrat hru fakt RUZNE. Mohl jsem si dat vysokou inteligenci, rvat body do mluveni a podobne a najednou se mi objevovaly moznosti jak situaci vyresit uplne jinak - pokud jsem mel vse v sile a inteligenci na bode mrazu, tak jsem mel UPLNE jine moznosti v rozhovorech, a pokud to clovek fakt prehnal a dal si int uplne nejmensi, tak tam tusim casto byly i odpovedi typu "ehmmm" a podobne :-) A to je jen jedna z veci...bylo zcela zasadni, jestli si clovek vypipla postavu tak, ze mohla strilet 3x v jednom kole z lehkych zbrani a nebo jestli jen jednou, ale zato z raketometu...v F3 mi prislo, ze je to nejak tak jedno. Stejne jsem to strilel bez pauzovani, takze to bylo tak nejak v podstate jedno, jak moc dam nejakych bodu do strelby, stacilo tam mit tak nejak alespon neco...V F2 jsem se potil nad kazdym bodem, jak tu postavu udelat idealni pro muj styl hrani.

To mi prijde v tuto chvili asi jako nejzasadnejsi veci, uz je to ale nejaky patek a nepamatuju si to uplne detailne. Coz o necem vypovida. Uz vlastne ani nevim, jak ten F3 skoncil, ale odjezd lodi v F2 si pamatuju dodnes :-)

Co se tyce Blizzardu - doufam, ze ted neudelam nejake faux pas, ale vsechny ty Warcrafty a Starcrafty a WoW a Diabla a podobne, to take delaji Blizzardi, ne? Nevim ted, jestli to neni nejaky chytak :-))
O Blizzardech hovorim z toho duvodu, ze umi udelat spickovou hru ve vsech kriteriich (grafika, zabava/hratelnost / pribeh/ atd), jejich hry hrajou fakt hardcore hraci, (sveho casu jsem byl take takovy, v SC1 jsem sveho casu byl v top100 na svete) a presto si takovou hru koupi xy milionu lidi (ci desitek milionu lidi). Davam to jako priklad toho, ze to jde. Delaji male mnozstvi super her. A verim, ze jednou nejake super RPG udelaji a jako vsechny jejich hry bude posouvat latku zase o nekolik trid vyse:-) Ostatne, prave se mi dotahla beta Overwatche, tak jsem na to zvedav :-) Predpokladam, ze postupne skoncim s CS a prejdu na toto :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte píšu již nějaký pátek, takže jsem se skutečně odnaučil nebrat věci v diskuzích osobně ;) taktéž napíši subjektivní pocity k Falloutu 3, aby i další diskutéři mohli porovnat dva odlišné názory, což je vždy fajn. Jinak Fallouty 1 a 2 nikdo zpochybňovat nemůže, to doufám jasně vyšlo i z tohoto článku, vlastně mě napadá, že je rozehraji asi znova a možná vznikne nějaký blog nebo retro článek, každopádně k F3:

1) příběh mi přišel jako plynule gratující a dobře dávkovaný. Hledání ztraceného otce a následné vyhrocení v boj za vyšší ideál mě poměrně nadchl a oslovil. Při závěrečné animaci mi upadla i slza, jak narátor hezky shrnul všechny mé dobré činy včetně závěrečného rozhodnutí (samozřejmě může hráče i slušně pokárat, když to bude celou hru vorat), které mi opět přišlo heroické a emocionálně silné. Postavy a questy se mi velmi líbily (hlasatel radiové stanice, dívka vytvářející knihu o přežití, mutant hlídající G.E.C.K., velitel Bratrstva oceli, strom v oáze)... z tohoto pohledu jsem si mohl stěžovat pouze na klasický neduh v podobě opakování vzorce questů. Systém karmy nebyl úplně nejvlivnější, ale mě potěšily i ty malé zmínky :)

2) atmosféra byla perfektně načrtnutá. Zdemolovaný Washinghton D.C. Falloutu skutečně sedí. Jde z toho strach, stísněnost, deprese. Proto jsem ani neřešil grafiku a zelený opar (avšak doporučuji vyzkoušet grafické modifikace). Právě prostředí bylo asi na F3 to nejlepší. Stanice metra, zbořené budovy, poničené památky, úseky dálnic, které jen tak visí ve vzduchu. Skutečná nádhera :)

3) soubojový systém - i když real time byl velmi krkolomný, tak zapracování V.A.T.S. bylo velmi povedené a účelné.

Co se týká těch rozhovorů - pokud by nebyla část F3 dabovaná, tak by to vypadalo divně a pokud chce mít člověk dabing všude, nemůže očekávat příliš zdlouhavé texty. I když F3 s texty na tom nebyl až zas tak špatně. A kdyžtak tu je vždy ten Wasteland 2 nebo Divinity, kde je textu opravdu požehnaně. Pravda skilly spíše jen dotvářely hratelnost, neměnily ji od základu, ale při formátu F3 by to chtělo redesign celé hry, aby se dal aplikovat systém F2.

K Blizzardu - ano, Starcraft, Warcraft a Diablo jsou jejich produkty, ale já jim nikdy nepřišel na chuť. Blizzard vždy uměl "vymástrovat" gameplay do těch netitěrnějších detailů, ale já nemám rád univerzum, právě "klikfestovou" hratelnost a nepřijdou mi ty hry moc osobní. Teď to říkám subjektivně, Třeba Starcraft se mi vždy zamlouval jen díky podobnosti Warhammer 40k.

Děkuji za váš příspěvek

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, díky za vyjádření. Myslím, že jste to shrnul velmi dobře. Na rozdíl od spousty fanoušků F série rozumím změnám, které se na F3 a FNV odehrály za tu spoustu let po 1 a 2. Nemám s nimi zásadní problém, stále to jsou Fallouty (dialogy/vliv na prostředí/příběhy/úkoly/vats/special/skills/perks).

S čím mám opravdu velký problém u F4 je "zpitomění" všech RPG mechanik, debilita hlavního příběhu, stupidní vedlejší questy a absolutně minimalistický dopad na svět.
Dále, nerespektování dříve stanovených mechanik (jak RPG, tak minulých příběhů (Power Armor na baterky, WTF??, dříve vydržel 100 let) a šílené dialogy (porovnejte s F1 a F2 a koneckonců i s F3 a NV, byť omezeně)) a UI (nejhorší co jsem měl kdy v rukou, opravdu, a to mám rád i staré letecké simulátory, kde je potřeba používat pomalu i alt+shift, ctrl+shift a alt+ctrl).

To si podle mě F4 nezasloužil. Přitom stačilo zachovat to dobré z F3 a NV. To by mi stačilo. A možná nejen mě.Grafika mě nebolí, to není důvod pro hraní F4. Kdyby mě štvala grafika, nerozjel bych znova F1 a F3.

PS: Koukněte se na YT na dialogy z F1 a F2, to je ne jiná liga, ale jiná série. Jako bych porovnával motokáry s F1 nebo 24h Le Mans. A nevěřím tomu, že kvalitní a zábavné dialogy, příběh a RPG prvky nemohly zůstat zachovány. Prostě nevěřím.
Vývojáři se na to prostě vysrali, nebo jim bylo z marketingu řečeno, že to nemají řešit. Ta hra nevypadá na kolik, 7(?), let vývoje ani náhodou. A to mi vadí. Hodně. Je to jen střílečka, která nesahá ani zmíněnému DeusEx po kotníky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Fallout 4 jsem nehrál, o něm se rozepsal kolega. Jsem k F4 velmi skeptický, i když mě velmi láká. S tím Power armorem to je z hlediska loru pravda, že vydržel velmi dlouho v chodu, ale zase se zde musíme dívat na fakt, že se jedná o hru a musí se nějak balancovat hratelnost. Třeba se mi velmi líbí, že v F4 to je konečně něco, co aktivně ovlivňuje hratelnost a že se nejedná jen a pouze o zvýšení statu zbroje jako v F3 a F: NV. Od F4 hlavně čekám lepší pocit ze střelby a crafting. Čekal jsem trochu rozvinutí universa, ale jak asi tvrdíte, tak se v téhle oblasti nemám na co těšit.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

díky za reakci. Rozhodně to vyzkoušejte. Mě lákal tak moc, že jsem nečekal a zakoupil před uživatelskými recenzemi. Teď doufám, že komunita upraví aspoň to ovládání (tak velký masochista nejsem, asi je to ok na konzolích). Aspoň mod na dialogy vypadá rozumně, i když to možnosti nijak nerozšiřuje.

Budu velmi rád, až napíšete článek (či blog post) po odehrání hlavního příběhu. Já se dostal z kategorie "bude líp, je to jen začátek" do bodu, kdy jsem si řekl "to ne, to nejde, jinak pěstí prorazím monitor" a raději odinstaloval.

Balancování hratelnosti. Rozhodně a definitivně důležité. Otázka. Opravdu je to nutné dělat způsobem, který likviduje zažité mechaniky minulých dílů? Je to nezbytné, bez přechodu na zásadně jiný systém (F2->F3)? Power Armor byl jen příklad.

Ale upřímně si rád počkám na cizí, asi objektivní(-nější) názor. Já si s hodným taťkou prostě nepadl do oka. Už mám hodného přístupu ažaž. Aktuálně jsem rozehrál tvrdého SOB v obou hrách a světe div se, hry (F1 a F3) mě to nechají udělat...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Power Armor sice na baterky je, ale jinak se chova presneji k universu, tzn. pohyby, celkovy pocit, co v nem muzes delat (jako ze treba pad te nezabije). To hodnotim jako jednu z nejlepsich zmen.

Jinac grafika... Hraju to na stare plecce na mizerne detaily a i tak je to lepsi nez stare F3 a NV. V nacitacich obrazovkach to hodi ty veci v plnem rozliseni textur a obcas i ve hre.

Rekl bych, ze jim blbne nastavovani LoD. Jak rikam, obcas i na me stare plecce ma nejaky kousek nadhernou texturu, trosku se pohnu a zmizi :/

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ona je na tom sranda predevsim to, ze F1/2 se hraje ... stale. Kdyz nedavno rozdaval gog gratis, tak jich rozdal poradnou hromadu a spousta lidi si to znova zahrala.

Tudiz to, ze by to nikdo nehral jsou jen hloupe pindy.

A presne jak zminujes, spousta moznosti jak vyresit totez, v zavislosti na postave. I ty prasteny zamceny bedny si moh aspon zkusit vypacit silou.

Dobra hra se od spatny pak pozna prave podle doho, ze si i po desetileti hraci pamatuji detaily. Z Oblivionu si tak maximalne kazdej pamatuje zbroj na kone za $5 a pak to, ze kdyz konecne nasel krouzkovou zbroj, a vyspal se, tak v ni chodil kazdej bezdomovec.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mohu znát ty RPG prvky, protože mi to hlava nebere.
Fallout 3 jsem dohrál v sobotu, protože mi strašilo v knihovně už nějakou dobu. Takže čerstvé pocity(zrovna jsem dohrál i F1 po x-té)
- V.A.T.S. - na blízko, dobrý. Jenže od střední vzdálenosti(řekněme 15 m a dál) je k hovnu. Takže já mám Perception 10(9+1), Small Guns 100(92 + 10) a s prakticky 100% hunting rifle mám šanci na zásah 30 % a menší. S perky, které mi zvyšují přesnost... COŽE?! WTF? (sniper rifle to samé)
----- rozšířenej názor je, že záměr VATS je použití pouze na střelbu zblízka, jenže tím se dostáváme ještě více od RPG a Fallout 1 a 2, že? ,-)
- Hacking/Lock Picking - OK, takže mám vysoký int, vysokou perception, vysoký science, vysoký lock picking. Fajn. Kromě toho, že jako trubka stojím před 100 terminály a zámky(lock picking i science po 90 by mi v originálních Falloutech dovolili pokus se solidní šancí na úspěch, kterou by zvyšoval i fakt, že nemám špatný PER), protože prostě musím mít 100, tak i tak musím jak debil řešit easy terminály a zámky. Já se ptám - proč? To by přece mělo být automatické. Ani to nesnižuje počet možných hesel, prostě NULOVÝ VLIV!! Buď máš dostatečné %, abys to mohl zkusit, nebo nemáš. Ale jinak jakýkoliv jiný vliv na hru NULOVÝ!!!! Rozdíl mezi 30 a 49 je nijaký, můžu se pokoušet o zámky do hranice s 50 a vliv je žádný. Pořád je to o tom, jak blbě otočím zámkem.
- rozhovory - jsou strohé, bez kreativity. Ale uznávám, že to má nějaký vnitřní systém, kdy vaše perky, skilly a vlastnosti ovlivňují výsledek a možnosti(konečně něco)

Jako sorry, ale Fallout 3 je mizerné RPG. Je to nadprůměrná hra(FPS s RPG prvky, nikoliv RPG s FPS prvky) a kdyby byla pojata jako Far Cry 3 - Blood Dragon(tedy jako parodie a legrace), tak je to IMO nejlepší hra z Fallout universa. Ten konec mi tu myšlenku doslova vnutil :-) Ale takhle? A to mám ještě další výhrady k tomu, jak je svět zpracován(např. bordel v domech, které jsou obydleny(jako nejsem žádnej čistotnej magor, ale tohle bylo i na mě moc); "capital wasteland" je obydlená až hrůza atd.)

TL,DR:
Soubojový systém - nemá plný RPG systém(long range absentuje)
Hacking - lockpicking nemá RPG systém, pouze zobrazuje náročnost a nutnou investici bodů
Rozhovory - konečně něco s RPG systémem!

Asi mi něco uniklo.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

" Bethesda nevytvořila Fallout 3, který chtěli skalní fanoušci. Ani nemohla. V roce 2008? Jednalo by se o holou sebevraždu. Lidé si musí uvědomit, že již dávno nejsou 90. léta a publisheři neschvalují vše, co jim přinese mysl kreativního vývojáře. Od toho zde máme nezávislou scénu"
----
No neviem, kedze som odchovany Wastelandom, BG 1a2, Icewindale 1a2, Fallout 1a2 tak mi prisla trojka falloutu ako komplet upraveny Morrowind do sveta Fallout. a nezaujal ma podobne ako stvorka (mam kupenu ale po padoch na FX6300 + AMD R9390 sa na F4 asi ...)
Co ma ale zaujalo za posledne roky je komercny uspech prave iso hier Shadowrun (3diely) a Wastedland 2.

Zaujimave je ze prave publisheri vydaju akukolvek blbinu a aj dobre tituly idu dole vodou, vid DeusEX :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek. Ačkoliv hodnocení her je dost subjektivní (každý má jiný vkus), tak hezky vystihl to podstatné.

Původní dva Fallouty byly velmi propracované, ale tou nejdůležitější věcí, která mi strašně chybí u nový her je ten humor, (skryté) narážky a bezstarostnost autorů si dělat srandu ze sebe/hry/hráčů.

Je toho strašně moc, co by mě napadlo, ale největší perlou, kterou dodnes nikdo nepřekonal, je charakterová vlastnost: " POZNAMENANÝ / Jinxed " (samozřejmě jedině s kombinací s " Krvák / Bloody Mess " LOL )
http://bulbage.com/pics/fallout2/traits/jinxed.jpg
http://www.gamebanshee.com/fallout2/optionaltraits/images/bloodymess.jpg

Do dneška nemůžu zapomenout na ty "WTF" momenty, které to přineslo.
Např: uprostřed jednoho souboje jeden z parťáků kriticky minul (ne, tentokrát ho to nezmrzačilo nebo nezabilo nějakým bizarním způsobem xD ) a na to postava zareagovala větou "Kašlu na to. / Screw this." a UTEKLA ze souboje a pryč z mapy!! Souboj jsem dokončil a čekal jsem až se postava vrátí, ale ona nepřišla. Tak jsem načetl další lokaci a postava pořád nikde a teprve v tom momentě mi došlo, že ta postava prostě utekla a už se nikdy nevrátí ROFL :-D

Kdo z dnešních vývojářů nacpe jejich hru podobnými humornými momenty?? Prakticky nikdo.
Bohužel současná doba za vrchol humoru považuje Saints Row, kde můžete dělat "cokoliv" - což mi nepřijde vůbec vtipné.
I když tady byly nějaké vtipné pokusy jako Stenley Parable a Portal, ale je toho málo.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový pocit, že tyto charakterové vlastnosti byly i Bethesďáckých Falloutech. Jinxed se mi nevybavuje, ale Bloody Messem si jsem jist ;) Pravda, tento humor neodmyslitelně patří k Falloutům a ve trojce ho bylo podstatně méně (nebudu lhát, zatím si na žádný nevzpomínám, spíše mi právě přišlo, že byl F3 hodně temný a ponurý). Může to být dáno i tím, že Black Isle Studios se chovalo v podstatě jako nezávislé studio, a proto si nacpalo do hry reference, jaké chtělo (omlouvám se za neustálé srovnávání s Wastelandem 2, ale tam třeba vtípků bylo hodně). Saints Row jde na humor přímou, infantilní a jasně vizuální cestou, protože na tom ta série staví. Horší to je, když se toho dopustí třeba já nevím... nejhorší hra, kterou jsem kdy hrál - Sacred 3.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jj, bloody mess mám i v F3 a podle mě je i v NV, ale to mě teprve čeká (s mou rychlostí zaměstnaného člověka až za pár měsíců :) ). Žádné omluvy, dejte článek po zahrání F4 ;) . Ideálně ihned po F3 a NV. I když to je trochu tvrdé vůči F4. Ale realistické. Z pohledu fanoušků...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

haha, tak díkybohu Sacred 3 jsem se vyhnul, ale Youtube je doslova prošpikovaný jejich fail humorem :D

a ačkoliv Bloody Mess byl v Bethesďáckých Falloutech, tak Jinxed určitě ne. A bohužel Bethesdě se ta Bloody Mess moc nepovedla. V původních 2 dílech ta různá umrtí byla dobře propracovaná (většina zbraní měla své speciální efekty na tělo), zatímco v 3 to není moc dodělané (90% smrtí končí stejným upadnutím končetin)

A s tím humorem asi máte pravdu. Prakticky nezávislý vývojáři si můžou víc dovolit. Nechápu proč se ale ty velká studia tak bojí humoru.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Fallout 1 a 2 su moje top RPG hry, ale musim povedat ze Fallout 3 nebol vyslovene zly, len okrem postapo prostredia a pipboya nemali tie hry az tak moc spolocneho. Fallout 3 som hral viac ako FPS kde ma akurat iritovalo hackovanie terminalov a casto fakt tupe NPC. Povodne Fallouty rozhodne neboli sandboxove hry, boli silne pribehovo viazane kdezto Fallout 3 keby nemal pribeh ani by som si to nevsimol. Dopad hracovych rozhodnuti bol taky hodne schizofrenny. Niekde bol a casto zasa nebol ziaden. Pri hrani Fallout 1 a 2 som sa proste do toho pribehu a prostredia doslova ponoril a pohltil ma. Bolo to ako citat knihu. Dodnes si pametam lokacie, NPCcka. Z Falloutu 3 si toho vela nepametam. Nebolo tam moc charakteristickych momentov. Bethesda dokaze sadbox ale uz moc nie hru a vobec im nejde pribeh.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V článku chybí zmínka o FOnline (Fallout Online) od ruských tvůrců, kteří znovu naprogramovali engine Falloutu a dá se tam tuším dohrát i celá hra solo. Sice to není nekomerční věc, ale z Falloutího universa se jedná o nejpropracovanější projekt. Časem vzniklo několik serverů, hrál jsem tuším na FOnline: 2238 nějakou ranou alfu. Postupně se doplňoval obsah, byla tam spousta skvělých nápadů, dali se dělat různé vylomeniny, systém byl velmi otevřený a zároveň i drsný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Páni, velmi děkuji za Váš příspěvek. Netušil jsem, že se fanoušci až takto činí. Doposud jsem si myslel, že MMO vznikalo pouze to pod Black Isle. Jistě jde o zajímavý projekt, v němž musí být hodně srdce, protože si neumím představit, kdo by na vlastní pěst naprogramoval původní engine a vybudoval 2D izometrické MMO. Musím tu hru zkusit. Každopádně si stejně myslím, že by se to do tohoto článku nehodilo, protože nejde o licencovanou věc a upřímně se divím, že ještě nedošlo na právní řízení díky přílišným podobnostem. Ale projekt si jistě zaslouží pozornost a v budoucnosti na něj určitě dojde ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Rádo se stalo :) I když se FOnline krčí někde na periferii zájmu, jedná se o víceméně profi projekt a před tvůrci klobouk dolů. Jednak zvládly napsat celý engine (díky vývoji ve světě her a programování mnohem lépe než byl originál) a druhak implementovat síťový kód bez větších nedodělků a chyb. Budu se těšit na případný článek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj FO online 2 : http://fonline2.com/en

a je to hodne dobre

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to uplně simple:
Fallout 1, Fallout 2 a Fallout 3 New vegas který považuji za právoplatný třetí díl. Spoustu krásných příběhových linií, krásne zvraty a poměrně zásadní volby.
Vše ostatní byla střílecí sračka. Tečka.

Nadšencům do F1 a F2 doporučuju vegas.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,

Ja hral jako prvniho Fallouta F3. Kdyz byl F1 a 2 relativne cerstve, ujizdel jsem hlavne na fantasy, takze BG, IWD, HoMaM, atp.

Fallout 3 me opravdu nadchl. Vylezt, porozhlednout se po krajine, prohledavat ruiny DC, dobre zpracovane, to ze sem porad videl pamatnik a tak vzdycky vedel kde jsem (to proste v isometrickem pohledu nedate :) to mi prodalo prvnich par hodin.

Pribeh me bavil. Spousta vedlejsich ukolu, ktere me donutili prolezat krajinu. A dost zasadni ukoly. Jako treba vyhodit/zachranit Megaton. Na konci jsem za to nebyl nijak zvlast poplacanej po zadech. Ale nejsem prece male decko. Dulezite pro me bylo moje rozhodnuti i kdyz jsem tim mozna prisel o nejake moznosti. Nepredpokladam, ze v pustine, kde bezne umiraji skupiny lidi pod rukama Supermutantu, nebo kulkama zfetovanejch zdegenerovanejch Raideru by nekdo fakt resil malou osadu (paralela s dnesnim dennim... atentat ve Francii a svet se zastavi, mamlasove si prebarvuji FB, atp., ale horsi veci se dejou v Africe a to nikdo neresi). Ukoly "Nacional Treasure" byly taky fajn.

Hlavni pribeh byl dostatecne silnej a chtel jsem vedet vic. Vic o G.E.C.K.u, vice o pokusech ve Vault-Tech, vice o predvalecnem deni.

Takze RPG (pro me R=role, tzn. ne jenom nejaky system, ale i charakterovy progres, tzn pribeh, moje role v nem, ukoly, komentare - radio) pro me dost dobry. V.A.T.S byl taky dobry. Plnil to co mel. Na dalku sniperka a kdyz to vypadalo blbe, porad se slo schovat, nebo utect. Na blizko to ale byl kolikrate problem, proto se naka asistence hodila, kdyz na vas za rohem bafl SuperMutant.

F1 a F2 jsem prave hral az potom a i kdyz to bylo dobre a bavilo me to, chapu, ze doba se zmenila.

F1 a F2 by dneska bylo neprodejne. I s grafickym faceliftem. Drive bylo hrani na PC krapet jine, negamblily masy. Proto ty "hardcore" ficury - ty co dokazou dost flustrovat byli brany jinak.

V prikladu hore... Kdyby se stalo, ze kombinace perku te nezlepsi, ale naopak, ze kriticky mines, bouchnes jen tak, nebo ti partaci utecou a uz se nevrati... to by vsichni dneska videli jako bug. Proste mi zmizel pes, WTF jako?

Proste porad musi byt videt ten postup. Tzn, ze jen procentualni sance je malo. Kdyz uvidi lidi, ze 48 jim nestaci, ale 50 uz jo, zainvestujou, videj naprosto jasnej postup. V F1 se slo sice pokus o zamek, ale flustrace z rozlamani byla velika. V F4 je posun jeste dal. Uz nejsou bodiky rozmelnene, ale ty urovne novice/expert/master jsou jasne uchopitelne. Mimochodem, stejne to bylo treba v M&M. Taky ste postupovali po urovnich dovednosti. To neni koncept nove skoly.

Cili. F3, a co jsem zatim hral, i F4 jsou sakra dobre hry, akorat to neni ta stara skola. Lidi co nemeli soudnost cekali, ze nove Fallouti budou stejne jako ty stare akorat s hezci grafikou (rozlisenim) a obsahem, ale kazdy normalni musel vedet, ze doba postupuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za potvrzeni toho, ze proste lidi jsou cim dal tim stupidnejsi a stupidnejsi (tim nemyslim primo nutne tebe, ale obecne) a proto veci vytvarene pro ne musi byt primitivnejsi a primitivnejsi. A to dokonce i na poli her, ktere jsou postavene na mysleni. Protoze lidi, ochotnych myslet je cim dal tim mene, tak se logicky prosazuji hry, kde se musi myslet mene a mene.
Kdyz si predstavim nektere stare dobre adventury - dneska by to nikdo bez navodu nedohral. Fakt dneska tem soucasnym "hardcore hracum" predhodit Curse of monkey island, tak to proste nedohrajou. Nebo alespon vetsina.

Jako jo, je to tak, jen tak nejak nad tim tolik nejasam, jako ostatni, no...

Btw - frustrace z toho, ze se nepovedlo otevrit zamek - to je ta vec, ktera je na te hre super. Hrac muze hrat na jistotu, nebo to muze zkouset a byt odmenen nejakym "zazracnym otevrenim" a ma z toho skoro orgasmus, a nebo se to nepovede a je z toho frustrovan. SUPER!!! Vznikla EMOCE.
Zatimco dnes jsou ty hry jaksi....bez omoci.
Jdu...hmm...zastelim ho....hmmm....otevru zamek...hmm....nemam na to...hmm, dodelam si tam body...hele panacek...hmmm....stejne si s nim nemam co rict, tak na nej seru...hmm...
Proboha, kde je nejaky ZAZITEK?
Kolikrat u te hry clovek vzteky roztriska klavesnici? Kolikrat o pulnoci rve na celej barak huraaaa, protoze se mu povedlo neco extra obtizneho?
Zazil jsi vubec nekdy v zivote takove pocity?
Ja jo a je to k nezaplaceni. PROTO hraju hry.
(A proto jsem napriklad nikdy necheatoval. Protoze to odstranuje emoce ze hry)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja nad tim taky nejasam :) Radeji jsem mel hry, ze kterych jsem mel pocit jako z dobreho romanu.

Lide nehloupnou, jen se zmenilo uvazovani. Drive byl relax zacist se do milionu dialogu. Dneska to uz neni takova zabava. Treba DeusEx ma porad hromady a hromady a tuny textu na vsech moznych terminalech a skoro neni ani v silach to pospojovat. Obcas tam clovek ale najde veci, ktere ho trknou... jako ze tohle je odpoved na ten mail, co jsem precetl asi pred 12 hernima hodinama :D Dobre no.

Tvuj priklad s tema zamkama... To je trosku osemetne. Kdyz pacis pul hodiny zamek na trezoru a vypadnou ti osoupane boty, protoze tvoje uroven nedovoluje, aby se spawnuly ty nalestene s bodakama a kovanou spickou... no tak to je opravdu na ranu :)

Navic opravdu ze zamku orgasmus nedostavam. Kdyz jsem ale ve F4 jsem po dloouhe dobe zabil 4 supermutanty s tim ze 2 byli legendarni a vsichni daleko nad mou urovni a nasel dost dobrou pusku, kterou si postupne vylepsuju, jsem moc rad. Ten kver ke me patri stejne jako k Hellboyovi ta prerosla .44 (nebo co to mel :).
Souboj to byl dlouhy a namahavy. Plazil jsem se, schovaval se svou vylepsenou zbroji, cekal, bral jednoho po druhem. Celou noc. Ve dne jsem si na ne netroufl. To byl zazitek. Satisfakce.

Podobne pocity jsem zazil. Nikdy ale teda ne z her :) Hry mi proste takove uspokojeni, nebo na druhou stranu ani tak velkou flustraci nezpusobuji. Kdysi jsme hrali s kamosem Fifu 98 jeste po IPX. On se nejak moc rozciloval, ze me projde faul a jemu ne (pritom byl tak nasranej ze prohrava, ze prasil... ach ta paralela s fotbalistama v realu :) a triskal pesti do monitoru. Tehda mala vajickoidni 14" dostala dost zabrat :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.