CDR.cz - Vybráno z IT

Nový iPad Air je opravdu dvakrát výkonnější, než jeho předchůdce iPad 4

iPad Air - img2
Apple sliboval nový iPad dvojnásobně rychlejší než je jeho předchozí generace a první benchmark iPadu Air tento výrok opravdu potvrzuje. Tablet je tedy nejen štíhlejší a lehčí, ale i mnohem výkonnější, a do prodeje půjde již zítra.

Nedávno představený tablet iPad Air s bezmála desetipalcovým displejem přijde na trh už 1. listopadu. Oproti jeho předchozí generaci je o 20% užší, o 2 mm tenčí a váží pouhých 453 gramů - to ale nejsou zdaleka všechny jeho hlavní přednosti, na které sám Apple poukazuje. Mluvil také o dvojnásobném nárůstu výkonu a jelikož máme k dispozici nový benchmark od Primate Labs, můžeme toto tvrzení s přimhouřeným okem skutečně potvrdit.

iPad Air - img1

Pohonnou jednotkou iPadu Air je 64bitový procesor Apple A7, který nalezneme rovněž v iPhonu 5S. Jeho frekvence je ale ještě o 100 MHz navýšena na 1,4 GHz a ve spojení s větší kapacitou baterie nebo s rozměrnějším hliníkovým tělem tabletu, které lépe ochlazuje vnitřní čipy, je iPad Air opravdovým rychlíkem. Ve výkonostním testu Geekbench 3 získal 1 465 bodů v testu single-core a velmi pěkných 2 643 bodů v testu všech jader.

iPad Air - benchmark 1

V podstatě tedy můžeme potvrdit, že je opravdu dvakrát rychlejší, než čtvrtá generace iPadu, skutečnost je ale taková, že mu ještě ještě malinký krůček chybí. Tvůrce benchmarku John Pool pak také konstatoval, že stejný procesor Apple A7 s vyšším taktem 1,4 GHz by měl pohánět i přicházející iPad Mini. V porovnání s druhou generací tabletu, tedy s poměrně stařičkým iPadem 2, který ale Apple stále prodává (zřejmě kvůli jeho využití ve školství), je pak nový iPad Air dokonce pětkrát rychlejší. Ve spojení s 9,7“ Retina displejem s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů, operačním systémem iOS 7 a s velmi štíhlými rozměry se tedy máme opravdu na co těšit.

iPad Air - benchmark 2

iPad Air přijde do prodeje už zítra a jeho nejlevnější verzi s Wi-Fi a 16GB úložištěm pořídíme za 12 300 Kč. Pokud chcete využít i mobilního 3G či LTE připojení, připlatíte 3 200 korun více. Nejvyšší model se 128GB interní pamětí vyjde u verze s Wi-Fi na necelých 20 000 korun a variantu s LTE pořídíme za 23 000 korun, což už je poměrně dost.

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový iPad Air je opravdu dvakrát výkonnější, než jeho předchůdce iPad 4

Čtvrtek, 31 Říjen 2013 - 18:45 | ptipi | Na anandtechu je celá recenze, takže si jde...
Čtvrtek, 31 Říjen 2013 - 12:10 | Fotobob | No, ono je Applí ARM A7 dvoujádro, takže změny...
Čtvrtek, 31 Říjen 2013 - 09:49 | DRK | Popravdě u těchto "kapesních placek" je...

Zobrazit diskusi