CDR.cz - Vybráno z IT

Apple nelenil, představil nový iPad Air, iPad Mini, MacBook i Mac Pro

ipad-air-and-ipad-mini
Naprostou smršť novinek představil na včerejší dlouho očekávané tiskové konferenci Apple. Nejenže představil nový iPad Air, dvakrát rychlejší než předchozí generace. Stihnul také iPad Mini a MacBook Pro s Retina displejem a Mac Pro s parametry, které berou dech.

O tom, co Apple na své podzimní tiskové konferenci představí, panovalo mnoho dohadů a spekulací, z nichž některé jsme vám nedávno přinesli. Od včerejšího dne už je jasno, co trefilo hřebíček na hlavičku a kde naopak Apple svá tajemství utajil.

Především přichází nový iPad, nahrazující na pomyslném trůnu starší iPad čtvrté generace. Nový iPad se nicméně dočkal rebrandování. Nejmenuje se iPad 5, jak se všeobecně předpokládalo. Apple přišel s novým názvem iPad Air.

ipadairipadair1

Nové jméno má pravděpodobně zdůrazňovat, že nový iPad i přes lepší výkonnost je výrazně "nehmotnější", než ten minulý. Co myslíme slovem nehmotnější? iPad Air je se šířkou 7,5 mm o celých 20 procent užší, než jeho předchůdce (ano, stále ještě je možné je zužovat), a bude vážit pouhých 453 gramů.

V podstatě samozřejmostí je Retina displej 2048x1536 pixelů na úhlopříčce 9,7 palce. Stejně tak není žádným překvapením procesor A7, který se u nového iPadu široce očekával. Ten bude na trhu vůbec prvním 64bitovým procesorem v mobilním zařízení. iPad Air nebude mít Touch ID, bude v modelu “wi-fi only” stát od 499 dolarů a úložný prostor bude od 16 GB (do 128 GB za 799 dolarů).

apple-ipad-air-236apple-ipad-air

Druhou představenou novinkou byl iPad Mini 2, a zde bylo překvapení podstatně víc, než u “velkého” iPadu. Málokdo totiž očekával, že by se Mini natolik příblížil výkonnosti velkých iPadů. Druhá generace obsahuje tentýž procesor A7 a taktéž Retina displej. Díky tomu je s hustotou 326 pixelů na palec (PPI) jedním ze dvou graficky nejlépe vybavených tabletů na trhu (spolu s Nexusem 7, který má PPI 323).

ipadminiipadmini2

Nový malý iPad bude vážit 331 gramů, stejně jako iPad Air bude podporovat novou technologii Wi-Fi MIMO, a stát bude od 399 dolarů. Oba dva nové iPady budou ve dvou barevných provedeních, ve stříbrné a ve vesmírné šedé.

Nejen tablety výrobce živ jest

Apple představil i nové počítače. MacBook Pro již do budoucna bude mít jen Retina displej, bez něj již nebude laptop od Applu možné pořídit. Ve verzi 13 palců bude nabízet rozlišení 2560x1600 a o dvě hodiny lepší životnost baterie, než předchozí model, oproti jehož 7 hodinám si polepšil na 9. Pohánět vše bude čtyřjádrový procesor řady Hasswell od Intelu.

macbook-pro-retina-display

SSD pamět bude nyní napojená na PCI-e, což by ji mělo zrychlit až o 60 procent. Její základní 128 GB varianta oproti loňskému roku zlevní o 200 dolarů, na 1300. Wi-fi bude vylepšena na 802.11ac.

Podobně na tom bude i větší patnáctipalcový MacBook Pro. Ten bude mít čtyřjádrový Hasswell a Retina displej s rozlišením 2880x1800 pixelů. Oba dva MacBooky budou nově mít socket Thunderbolt 2.

macbook-pro-13-15

A Mac Pro? U toho je jednoznačně vidět, že Apple odmítl jakékoliv kompromisy ve výkonnosti. Nový model bude mít až dvanáctijádrový Intel Xeon E5 a až 1 TB úložného prostoru. DDR3 paměti o frekvenci 1866Mhz budou mít kapacitu až 64 GB, k tomu navrch až 12 GB GDDR5 VRAM. Prakticky samozřejmostí je Thunderbolt 2, když už jej mají i MacBooky. Podpora 4K videa pro dva monitory zároveň, a 4K HDMI konektor pro televize navíc, zmíněné parametry už jen podtrhují.

MacMacPro-640x353mac-pro-inside-ram

Pokud by vás zajímal kompletní záznam ze včerejší Apple konference, je už k dispozici na webu a najdete ho zde.

Tagy: 
Zdroje: 

TZ [email]

Diskuse ke článku Apple nelenil, představil nový iPad Air, iPad Mini, MacBook i Mac Pro

Středa, 23 Říjen 2013 - 20:35 | Nick | iPad Air - tenčí, lehčí, méně vydrží. Jak reklama...
Středa, 23 Říjen 2013 - 16:00 | i KK | Pěkný přímotop ten Mac Pro :) Teď zase trochu...

Zobrazit diskusi