CDR.cz - Vybráno z IT

Autor Ubuntu Edge tvrdí, že Apple sjednotí iPhone a MacBooky. Máme očekávat MacPhone Air?

MacPhoneAd1
Zbožné přání, aby jeho nápad nepřišel nazmar, nebo geniální odhad situace? Mark Shuttleworth, zakladatel společnosti, která v červenci představila koncept Ubuntu Edge, předpovídá, že Apple spojí MacBook Air a iPhone a vytvoří z nich jedno konvertibilní zařízení.

Indiegogo kampaň na Ubuntu Edge vyvolala před několika měsíci nesporný zájem veřejnosti. Kvůli rekordně vysoké částce, kterou si tvůrci Ubuntu Edge stanovili jako cíl, ale úspěšní nebyli. Místo 32 milionů dolarů vybrali jen mírně necelých 13 milionů. 40 tisíc zařízení, která by byla schopna fungovat jako chytrý telefon, a s myší, klávesnicí a monitorem jako klasické PC, se proto nekonalo.

Mark Shuttleworth, zakladatel společnosti Canonical, která s Ubuntu Edge přišla, ale veří, že jeho nápad inspiruje velké hráče, aby s podobnými zařízeními přišli sami. A jeho představy se rozhodně nedrží zkrátka, Apple podle něj má plán v budoucnosti sjednotit MacBook Air a iPhone a vytvořit z nich jediné zařízení.

Jisté náznaky pohybu k sobě existují, i když v současnosti jen v podobě přibližování operačních systémů. iOS a OS X od sebe v posledních letech vzájemně přebírají některé funkce. OS X se přitom operačnímu systému iPhonů přibližuje víc, než je tomu naopak.

Jako hlavní argument Shuttleworth používá způsob, jak Apple dělal marketing nejnovějšímu iPhonu 5S. Leccos podle něj napovídá, že procesor A7 SoC společnost propagovala jako "desktop-class processor", tedy volně přeloženo, procesor na úrovni desktopových procesorů. Mohlo to být samozřejmě pouhé srovnání kvality, Shuttleworth ale věří, že jde o malou nápovědu ze strany Applu. Nápovědu, že má v plánu iPhony a desktop propojit do jednoho přístroje.

MacPhone Air

Velkou slabinou předpovědi ovšem je, že se nezdá, že by na současném trhu byla poptávka po chytrém telefonu, který by zároveň nahradil i osobní počítač. To se nakonec ukázalo, když Ubuntu Edge vybral částku sice rekordní v historii crowdfundingu, na svůj cíl ale nedosáhl ani zdálky.

Sledovali jsme Ubuntu Edge/Phone:

Dalším problémem je, že kdyby Apple obě zařízení sloučil v současnosti, velmi pravděpodobně by mu to ukrojilo z jeho vlastních zisků. "Dva v jednom" přístroje nastíněného typu by totiž nahrazovaly prodeje MacBooků, aby ale byly schopné získat si publikum užívající nyní iPhone, nesměly by být o mnoho dražší než tento chytrý telefon. Proto je těžko představitelné, aby se Apple touto cestou v nejbližší době vydával.

MacPhone-icon

Přesto je třeba uznat, že na nápadu něco je. Představa, že jednou bude existovat pouze jediný typ zařízení, která budou primárně fungovat jako chytré telefony či tablety, a po připojení k příslušenství plně nahradí osobní počítač, se totiž sama o sobě nezdá ani nereálná, ani šílená, ale zní docela prakticky.

Tagy: 

Diskuse ke článku Autor Ubuntu Edge tvrdí, že Apple sjednotí iPhone a MacBooky. Máme očekávat MacPhone Air?

Středa, 16 Říjen 2013 - 16:25 | logout | Tak to je opravdu velký vizionář. Řekl bych, že...

Zobrazit diskusi