CDR.cz - Vybráno z IT

Íránský útok na americké základny v Iráku je teprve začátkem toho co přijde

Velitel vzdušně-kosmických sil íránských revolučních gard brigádní generál Amir Ali Hajizadeh ve čtvrtek uvedl, že raketové údery na americké základny v sousedním Iráku byly pouze začátkem řady útoků, které se v budoucnosti uskuteční na americké síly.

Napětí na Středním východě nijak nepolevuje. Podle generála Amira Ali Hajizadeha nebylo cílem středečních raketových úderů na americké základny v Iráku zabíjet americké vojáky, ale mělo jít o demonstraci síly, že je Írán schopen zasadit úder vojenské mašinérii Spojených států. Hlavním cílem Íránu a zároveň i pomstou za smrt generála Solejmáního je vyhnání amerických vojenských sil ze Středního východu.

Od středy tak začíná íránský systematický tlak na Spojené státy, aby opustily americké vojenské jednotky Střední východ. Pokud se americké jednotky ze Středního východu nestáhnou, tak je Írán připraven provést další útoky na americké síly, přičemž mnohem tvrdší pomsta už prý může přijít brzy.

Pokud Írán splní své výhrůžky, a bude pokračovat v útocích na americké vojáky a budou mrtví a ranění Američané, tak je pravděpodobné, že Spojené státy povedou proti Íránu leteckou kampaň. Pro americké ozbrojené síly představují největší nebezpečí zejména tyto čtyři klíčové prvky íránského vojenského potenciálu.

1) Raketové síly Íránu

Jak bylo vidět na satelitních snímcích letecké základny Ajn as-Asad, tak Írán vyvinul balistické rakety, které jsou schopny udeřit s velkou přesností na předem stanové cíle. Podle analytiků, to že íránské balistické rakety si nevyžádaly na letecké základně Ajn as-Asad jedinou americkou oběť nebylo dílem náhody, ale záměrem. Írán má k dispozici na svém území zřejmě několik tisíc balistických raket různých typů a různého doletu. Pro Spojené státy bude dost problematické zničit bombardováním většinu odpalovacích stanovišť íránských raket, protože se jedná ve většině případů o mobilní systémy, případně je Írán může přemisťovat v tunelech, schovávat v jeskynních systémech, různě maskovat nebo je umístit ve městech mezi civilní obyvatelstvo.

2) Íránské námořní síly

Zatímco námořnictvo spojených států spoléhá na velké válečné lodě, tak síla íránského námořnictva tkví v rychlých malých raketových člunech. V případě vojenského střetu Íránu a Spojených států bude íránské námořnictvo útočit na americké válečně lodě právě těmito rychlými čluny, které budou operovat v rojích. Odhadem má Írán 3000 až 5000 rychlých člunů, které mohou být vyzbrojeny raketami. Dále Írán disponuje pobřežními bateriemi protilodních střel a je schopen zablokovat Hormuzskou úžinu. Írán má k dispozici něco přes 5000 min, které by mohl využít k potopení amerických válečných lodí.

3) Íránská protivzdušná obrana

Pokud dojde k leteckým úderům na Írán, tak Američané se budou nejprve snažit vyřadit íránskou protiletadlovou obranu. Írán disponuje ruským PVO systémem SA-20C (S-300PMU-2) s modernizovanými raketami 48N6E2 s doletem kolem 200 km. S-300PMU-2 střeží íránskou oblohu od roku 2018. Dále má Írán k dispozici PVO vlastní výroby Khordad-15, který je prý schopen detekovat stealth letouny na vzdálenost 85 km a sestřelovat je ve vzdálenosti 45 km.

4) Íránští spojenci, milice a proxy armády

Írán může k útokům na americké síly využívat i širokou škálu různých milic, kterou si na Středním východě vybudoval, případně je financuje. Jsou to šítské milice v Iráku, šítské milice v Sýrii, libanonský Hizballáh, jemenští Húsiové nebo militantní skupiny v Bahrajnu. Íránští protivníci zatím nepřišli na žádný účinný způsob, jak tyto proxy síly Íránu zastavit. Tyto proxy armády rozšiřují íránský bojový dosah daleko za hranice země, prakticky na celý Střední východ.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Íránský útok na americké základny v Iráku je teprve začátkem toho co přijde

Pondělí, 13 Leden 2020 - 17:41 | XY | To fakt existuje někdo kdo bere Trumpovi proslovy...
Neděle, 12 Leden 2020 - 20:19 | DavidM | Vždy se královsky bavím když ruský troll tvého...
Neděle, 12 Leden 2020 - 12:53 | totojane | ty seš fakt nemocny ! nebo placeny za provokace...
Neděle, 12 Leden 2020 - 08:44 | DavidM | Myslíš ten Irán který nakoupil ruský šrot jenž je...
Neděle, 12 Leden 2020 - 08:41 | DavidM | Chudinko popletený proruský trolle? Jak je v...
Sobota, 11 Leden 2020 - 17:58 | totojane | davidečku zase maji v blazinci vycházky :) se...
Sobota, 11 Leden 2020 - 16:03 | Jan Kozoroh | Tomahawk je pre Irán detská hračka.
Sobota, 11 Leden 2020 - 15:59 | Jan Kozoroh | Realizujte sa, napíšte akým regulérnym jednotkám...
Sobota, 11 Leden 2020 - 14:30 | DavidM | Ano,desítky let....Ale podpora mezinárodních...
Sobota, 11 Leden 2020 - 13:51 | DRK | Ale oni jsou v útoku už desítky let... Ty boje...

Zobrazit diskusi