CDR.cz - Vybráno z IT

iRiver WOWTab: Sedm palců, čtyři jádra a až příliš podoby s Google Nexus 7

iRiver WOWTab - uvodni foto
Jihokorejská firma iRiver, známá spíše jako výrobce hudebních přehrávačů, vyrazila na boj s konkurencí se svým novým sedmipalcovým tabletem. Běží na něm Android 4.1 a skrývá obstojnou výbavu v čele se čtyřjádrovým procesorem.

I já osobně vlastním dnes již stařičký discman od tohoto jihokorejského výrobce a nutno podotknout, že i přes jeho letité používání a stáří stále bez problému funguje. Proto pro mne bylo asi stejně jako pro mnohé z vás překvapivým zjištěním, že se chystá uvedení nového tabletu se jménem iRiver WOWTab. Otázkou je, jestli při jeho koupi opravdu zvoláme "WOW", jelikož se použitým hardwarem i svým vzhledem velmi podobá tabletu Nexus 7 od Google, který k nám dorazil již v minulém roce. WOWTab tak přichází s křížkem po funuse.

iRiver WOWTab - foto1

Hlavní dominantou tabletu je již zmíněný sedmipalcový IPS displej nabízející HD rozlišení, tedy 1280 x 800 obrazových bodů. V jeho okolí se pak na přední straně nachází jen čočka kamerky pro videohovory, která má rozlišení 2 megapixely. Na zadní straně tabletu nalezneme dvojici stereo reproduktorů a výstup na sluchátkový 3,5mm jack. Hlavní fotoaparát pro pořízení kvalitnějších fotografií ale chybí.

Operačním systémem, který na WOWTabu běží, je Android a to ve verzi 4.1 Jelly Bean. Pod slupkou tabletu se nachází čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3 tikající kmitočtem 1,2 GHz na každé jádro, což se opět s ohledem na načasování debutu nejeví příliš perspektivně. S ním komunikující operační paměť má velikost 1 GB a jako úložiště vašich souborů poslouží 16 GB prostoru. Ten se dá pak díky slotu na paměťové MicroSD karty snadno rozšířit.

iriver-wow-tab-android-nexus-rivaliRiver WOWTab - foto2

Připojení k internetu obstarává u tohoto zařízení jedině Wi-Fi, podpora 3G či LTE sítí oznámena nebyla, což dosvědčí i chybějící slot na SIM kartu. Samozřejmostí je dnes již podpora satelitního GPS připojení a stejně tak i bezdrátového Bluetooth. Akumulátor, který iRiver pro napájení hardwaru zvolil, nabízí solidní kapacitu 4000 mAh. Jak dlouhou výdrž po nabití nabídne ale zatím nevíme.

Tablet iRiver WOWTab dorazí na korejský trh během několika následujících dní a ponese si cenovku 230 amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 4,5 tisíce korun. Na to, kdy bude uveden i na světový trh a pokud se tak vůbec stane, si musíme ale počkat. Zatím tyto informace bohužel známy nejsou.

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor nVidia Tegra 3
1,2 GHz, čtyřjádrový
Displej 7" IPS, 1280 x 800 pixelů
Operační paměť 1 GB
Úložiště 16 GB interní
+ slot na MicroSD
Audio Stereo reproduktory
3,5 mm jack
Fotoaparát 2 megapixely
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
GPS
Baterie 4 000 mAh
Cena cca 4 500 Kč
wowtab_05

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iRiver WOWTab: Sedm palců, čtyři jádra a až příliš podoby s Google Nexus 7

Středa, 20 Únor 2013 - 12:43 | BTJ | Ta cena je nejaka spatna ne? Stejne drahy jako...
Středa, 20 Únor 2013 - 11:23 | AndyF1 | Skoda keby aspon na tom bezal v nazve spomenuty...
Středa, 20 Únor 2013 - 11:22 | AndyF1 | "podpora satelitního GPS připojení "...

Zobrazit diskusi