CDR.cz - Vybráno z IT

Pohodlné volání v autě s Jabra Freeway - Bluetooth handsfree se třemi reproduktory

jabra-freeway-logo
Při volání v autě musíte mít volné ruce pro řízení. Sáhnete také většinou po nějakém handsfree, které má dobrý zvuk mluveného slova. Když k tomu zařízení správně drží a dobře vypadá, je to skoro ideál, že?!

Nedávno nám do redakce dorazilo handsfree Jabra Freeway. Dánskou firmu Jabra u nás již nemusím představovat, možná si vzpomínáte na naše dvě preview zaměřené spíše směrem hudebního poslechu. Jabra si se zvukem hudby poměrně dobře rozumí, jak vyplývá z článku o reproduktoru Solemate a sluchátkách Revo. Pokud jste fanoušky této značky, jste jistě zvyklí sáhnout při koupi zařízení od Jabry relativně hlouběji do kapsy.

Freeway rozhodně neporušuje zvyklosti Jabry ohledně vychytaného designu. Kulaté tvary jsou připraveny obepnout horní stínítko automobilu, kam budete Freewaye pravděpodobně nejčastěji umisťovat. Kovové nožičky pak relativně lehké tělo bez problému udrží i při ovládání třemi velkými tlačítky na přední straně nejblíže řidiči. To největší s motivem telefonu slouží k manuálnímu přijímání a pokládání hovorů. Od řidiče nalevo se nachází FM tuner a vpravo tlačítko pro aktivaci ovládání hlasem. Anglickým příkazem "Phone Command" tak můžete například aktivovat hlasové ovládání svého chytrého telefonu.

freeway01freeway04freeway03freeway02

Na pravé straně z pohledu řidiče se nachází přepínač pro zapnutí a vypnutí celého zařízení. Na rozdíl od klasického tlačítka na Freewayi vidíte, jestli je zapnutý, což vás může uchránit před nežádoucím vybitím. Když handsfree zapnete, ozve se vám ženský hlas, který vás požádá o napárování zařízení přes Bluetooth k vašemu telefonu. Hlas je opravdu příjemně a dobře slyšet, o kvalitu zvuku se stará trojice reproduktorů s technologií Virtual Surround.

Pokud vám však nebude takový zvuk stačit, můžete pomocí FM funkce vysílat zvuk na určité frekvenci (zvolenou vám řekne přímo Freeway), kterou naladíte na autorádiu. Hlasitost upravíte nejvzdálenějšími tlačítky vpravo a vlevo, které doprovází prostřední funkce dočasného vypnutí mikrofonu. Pokud budete na handsfree pouštět hudbu, zvuk trochu chrastí, ale přece jen poslech hudby není funkcionalita, pro kterou je zařízení primárně určeno.

freeway06freeway05freeway07freeway08

Pokud nabíjíte baterku přes přiložené microUSB nebo přes téže přibalenou nabíječku do auta, proces nabíjení indikuje malá LED dioda mezi reproduktory. Na baterii vydrží zařízení v pohotovostním režimu údajně až 20 dní a mluvit s přítelkyní můžete až 14 hodin v kuse. :) Celé zařízení pak dobijete za zhruba 2 hodinky. Při párování s chytrým telefonem vyhledáte Freewaye v seznamu Bluetooth zařízení a připojíte se k němu kliknutím. Někdy si zařízení vyžádá párovací PIN kód, ve výchozím nastavení je to čtyřčíslí 0000. Toto handsfree zvládne i dva simultánně připojené telefony.

Jabra Freeway svým designem rozhodně nebude rušit ani v luxusnějších autech. Zařízení je zaměřeno na maximální jednoduchost ovládání, přitom zvládne i složitější úkony při ovládání hlasem typu - zpětné volání nebo připojení nového zařízení. Jedním z nejdůležitějších aspektů je kvalita zvuku mluveného slova. Zde jsou vidět zkušenosti Jabry na poli reproduktorů. Na rozdíl od některých ostatních produktů od Jabry se v případě Freewaye ani příliš finančně neprohnete - zařízení pořídíte na českém trhu za zhruba 2 000 CZK, což je relativně dobře konkurenčně-schopná cena například v porovnání u nás v tuzemsku s oblíbenou značkou handsfree od společnosti Parrot.


Reklama
jabra-freeway
Jabra Freeway
(Handsfree do auta s kvalitním zvukem)
Cena: 1 995 CZK*
Jabra logo
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pohodlné volání v autě s Jabra Freeway - Bluetooth handsfree se třemi reproduktory

Pátek, 19 Červenec 2013 - 21:15 | BTJ | Lol, ani nedovedu vyjmenovat proc je to uplne na...
Pátek, 19 Červenec 2013 - 12:18 | ica sk | s tym vykradnutim auta to nie je az take zhave....
Pátek, 19 Červenec 2013 - 10:23 | bendan | Naprosto nepoužitelná věc a to z jednoho jediného...
Pátek, 19 Červenec 2013 - 08:10 | Pety | Dokud jsem jezdil na služební cesty, úplně mi...

Zobrazit diskusi