CDR.cz - Vybráno z IT

Jak převést PDF do Wordu, DOC, DOCX a jiné textové podoby? Řešení je jednoduché

V běžné e-mailové komunikaci se vyskytují soubory všeho druhu od textových přes obrázkové až po dokumenty ve formátu PDF. Někdy ale může nastat situace, že budete potřebovat upravit informace zaslané v souboru typu PDF, který má tu výhodu a nevýhodu zároveň, že se upravovat nedá. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak můžete převést PDF do textového dokumentu typu .doc či .docx.

Zdroj: Shutterstock

Převod přes Microsoft Word

Tím nejjednodušším je využít přímo textový editor Microsoft Word. Ve všech verzích aplikace Microsoft Word vydaných po roce 2016 můžete bez jakýchkoliv problémů otevřít většinu používaných PDF a celý text obsažený v PDF převést jednoduše do formátu, ve kterém si ho můžete jednoduše upravit a znovu třeba snadno převést do PDF.

V tomto případě ale bývá občas problém s formátováním, protože text se nezachová v takové podobě, jako je v PDF souboru, takže zde může být jiný styl písma nebo místo konce odstavce jen zalomený řádek.

Jak na to?

  1. Ve Wordu klikněte na Otevřít další dokumenty popřípadě zvolte Soubor > Otevřít

  2. Následně stačí dohledat ve vašem počítači příslušný PDF soubor a je hotovo.

  3. Teď se vás Word maximálně zeptá, zda chcete převést PDF do editovatelné podoby. Doba převodu pak přímo úměrně závisí na délce souboru.

Převod přes Google Disk

Nutno přiznat, že ne každý má zakoupenou sadu Office od společnosti Microsoft, a proto je zde i druhá možnost, jak převést PDF soubor do editovatelné podoby. Řešením je Google Disk. Výhodou Google Disku je, že Google nasazuje technologii OCR, která navíc umí získat text i z obrázků.

Hlavní výhodou tohoto způsobu převodu je rozhodně rychlost a fakt, že ušetříte poměrně hodně peněz nakupováním specializovaného softwaru. Nevýhodou na druhé straně je, že Google vám získá pouze holý text bez jakéhokoliv formátování. Jediné, co zůstane je možná označení nadpisů. V mnoha případech je ale celý text rozhozený.

Jak na to?

  1. Před tím, než se pokusíte nahrát PDF, musíte otevřít Nastavení > Převést nahrané soubory do formátu editoru Dokumentů Google

  2. Následně nahrajte soubor

  3. Poté na něj klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Otevřít v aplikaci > Dokumenty Google

Způsobů, jak převést PDF do editovatelné podoby je vícero a v poslední době roste obliba online převaděčů. Zde vás musíme upozornit na jednu zkušenost. Většina převaděčů, kteří o sobě hrdě tvrdí, že jsou zcela zdarma jsou omezené. Některé vám zdarma převedou jen první A4 z PDF souboru, další vám zase dovolí převést jen jeden soubor a třetí do převedeného souboru vloží svou ochrannou známku. Než tedy naleznete nějaký skutečně bezplatný, který vám se správným formátování převede několikastránkové dokumenty, budete se muset ponořit až do bájných druhých a třetích stránek Google vyhledávače. 

Diskuse ke článku Jak převést PDF do Wordu, DOC, DOCX a jiné textové podoby? Řešení je jednoduché

Pondělí, 17 Říjen 2022 - 10:37 | Marv-CZ | Rozbití na jednotlivé řádky je cena za přesný...
Pátek, 14 Říjen 2022 - 12:55 | DRK | Přesně tak vůbec nechápu že se autor nenamáhal...
Pátek, 14 Říjen 2022 - 06:54 | Pety | Další možností je free program Calibre, určený ke...
Čtvrtek, 13 Říjen 2022 - 14:15 | Pajka | taky už jsem párkrát úspěšně použil libre office...
Čtvrtek, 13 Říjen 2022 - 11:46 | kocourleo | Nebo bez problémů v LibreOffice (OpenOffice) bez...

Zobrazit diskusi