CDR.cz - Vybráno z IT

Ze života: Jak se zachová kancelářská židle v blízkosti magnetické rezonance?

nepřehlédněte
Mri
Sundejte si naušnice, hodinky a prakticky raději cokoliv, co má v sobě větší kousek kovu. Než vejdete do místnosti s přístrojem magnetické rezonance, je lepší mít jistotu. Proč? To se rozhodli názorně demonstrovat tvůrci jednoho z populárních videí.

Každý asi zaslechl, že silný elektromagnet uvnitř přístroje magnetické rezonance může nadělat pěknou paseku. Není však rozhodně důvod se takového vyšetření bát, jen je důrazně dbáno na to, aby v místnosti a nebo v/na těle pacienta nebyly žádné magnetické předměty. I přesto však došlo historicky k několika smrtelným zraněním, kdy například v roce 2001 uvolněná kyslíková lahev usmrtila mladého chlapce.

Moderní MRI (magnetic resonance imaging) přístroje totiž v průběhu vyšetření dokáží vytvořit magnetické pole o velikosti až 7 T (Tesla - jednotka magnetické indukce). Pokud jste zběhlí v elektrotechnice, jistě jste se setkali spíše s nižšími hodnotami v řádu mikro a militesla. Už 1 T je totiž hodnota přibližně 20 000x silnější, než magnetické pole země.

Jak konkrétně MRI přístroj funguje se podíváme jindy. Prozatím vězte, že to má co do činění s tzv. precesí jádra atomů vodíku v lidském těle, ale problematika je mnohem složitější. Nyní se společně pojďme podívat, jaký má přístroj vliv na okolní objekty, jako je třeba běžná kancelářská židle s kovovými částmi.

 
 
 
 
 
 

Na jednom ze záběrů lze spatřit, že síla působící na dané předměty odpovídala při měření "tahem" váze kolem 900 kg. O vše se postaralo magnetické pole o síle odpovídající 4 T. Nutno podotknout, že podobná situace, kdy by kolem vás létaly kovové předměty, nastane kvůli nejrůznějším bezpečnostním opatřením jen těžko.

Máte tip na videa s podobnými experimenty? Neváhejte se pochlubit v diskuzi pod článkem.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ze života: Jak se zachová kancelářská židle v blízkosti magnetické rezonance?

Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 19:08 | Kert | Clanek vubec nereflektuje skutecnost, ze existuji...
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 18:11 | petr ib | Leda tak. Jinak jsou na ně dost hákliví.
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 18:03 | BTJ | Podle me slo zjevne o nejaky vyrazeny model.
Čtvrtek, 9 Říjen 2014 - 14:52 | petr ib | Že se nebáli, že si tu MR testovanými předměty...

Zobrazit diskusi