CDR.cz - Vybráno z IT

Jak se vyhnout MHD? Sdílená kola Rekola budou na 14 dní zdarma

V době vyhlášeném stavu nouze se rozhodla společnost Rohlik.cz a Prusa Research zasponzorovat svým uživatelům pronájem sdíleného kola na 30 minut, aby tak minimalizovali počet lidí v dopravních prostředcích MHD.

Zdroj: CzechCrunch

Česká republika se ocitla v karanténě a pod nejrůznějšími omezeními ze strany vlády ČR pro zamezení šíření epidemie koronaviru. Jedním z rizikových míst, kde se může koronavirus šířit, je bezpochyby MHD, tedy metro, autobusy, tramvaje či vlaky. Jako nejméně rizikový dopravní prostředek se tak pravděpodobně jeví osobní automobil nebo kolo. 

Internetový obchod Rohlik.cz je spolu s Prusa Research, výrobcem 3D tiskáren, iniciátorem projektu, kdy nabídnou prostřednictvím služby Rekola bezplatnou přepravu pro své uživatele ve všech podporovaných městech na 30 minut zdarma po dobu 14 dnů. Rohlik.cz a Prusa Research nejsou však jedinými iniciátory. 

Zdroj: KudyZNudy

V Mladé Boleslavi zasponzorovala pronájem těchto kol na 15 minut automobilka Škoda nebo například ve Frýdku-Místku bylo sponzorem samotné město. Josef Průša prohlásil: "Kola nyní představují jednu z nejbezpečnějších možností přepravy, a když vidíme, jak rychle narůstají počty nakažených, rozhodli jsme se podpořit Rekola. Teď už to není sranda. Každý případ, kterému se podaří zabránit, má ohromnou cenu, protože za 14 dní by z něj mohly být stovky dalších."

Šéf Rohlíku.cz, Tomáš Čupr, na stejný účet poznamenal: "V Rohlíku se snažíme dělat maximum pro to, aby mohli lidé zůstat co nejvíce doma, ale pokud se potřebují přesunout, tak kolo představuje jeden z nejbezpečnějších způsobů dopravy. Podpořit tuto iniciativu pro nás byla samozřejmost."

Společnost Rekola je český projekt z roku 2014 zabývající se sdílením jízdních kol. Jen během loňského roku zaznamenala společnost Rekola zhruba čtvrt milionu uživatelů, kteří dohromady najeli 1,4 milionu kilometrů. Je možné, že si uživatelé na tento způsob přepravy zvyknou a i v době, kdy nebude zuřit pandemie, budou využívat tento ekologický způsob přepravy.

V případě využití této možnosti ovšem apelujme na její uživatele, aby po sobě dezinfikovali řídítka. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak se vyhnout MHD? Sdílená kola Rekola budou na 14 dní zdarma

Úterý, 17 Březen 2020 - 01:45 | RedMaX | Nevite, jak je to s rohlik.cz? iTesco priznava na...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 12:09 | madPav3L | Ono i kdyby jste tu jízdu přežil, tak si myslím,...
Pondělí, 16 Březen 2020 - 11:23 | DRK | Během svých studií jsem 2x zkoušel jet do města...

Zobrazit diskusi