CDR.cz - Vybráno z IT

Jak vyplnit daňové přiznání online?

Zdroj: Shutterstock

Daně nejsou příjemné asi nikomu, ale bohužel je to povinnost pro mnoho z nás. V minulosti bylo extrémně náročné vyplnit daňové přiznání a odevzdat ho, protože to mohlo být vyplněno pouze na fyzickém tiskopisu. Spolu s předtiskem jste dostali i „Pokyny k vyplnění“, ale upřímně moc moudří jste z toho nebyli.

Lidé to proto řešili tak, že si najali daňového poradce, který jim daňové přiznání vyplnil. V poslední době je ale celá záležitost o poznání jednodušší. Daňové přiznání totiž můžete vyplnit i online. Pak máte možnost ho vytisknout a fyzicky odezvdat a nebo odeslat pomocí datové schránky.

Internetový formulář neslouží jen k vyplňování údajů, ale jsou zde implementovány funkce a algoritmy, takže pokud vyplníte například příjem od všech zaměstnanců, tak se vám zbytek daňového přiznání vyplní samo a zcela automaticky. To je opravdu velké usnadnění.

Daně se týkají naprosto každého, ale podávat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob musí každý živnostník, OSVČ, zemědělec, lékař, pronajímatel nebo někdo, kdo má vícero dohod o provedení práce. Toto je samozřejmě jen úzký výčet kategorií lidí, na které se tato povinnost vztahuje.

Zdroj: Shutterstock

Každopádně si představíme v následujícím návodu, jak se dá jednoduše vyplnit a podat daňové přiznání elektronicky. Od 1. ledna 2023 je navíc povinnost pro živnostníky, OSVČ a další mít zřízenou datovou schránku, takže podání daňového přiznání se tak stává skutečnou formalitou. Termín pro podání daňového přiznání je pak do 2. dubna 2024. Takže jestli jste tak neučinili, tak můžete přiznání vyplnit právě teď. Pakliže jste se rozhodli poslat vyplněný formulář přes datovou schránku, musíte jej odeslat ve formátu XML. Daleko lepší řešení je ale přes portál MOJE daně.

1.  Přihlášení do portálu MOJE daně

  • Do portálu MOJE daně se můžete přihlásit buď přes svou datovou schránku nebo identitu občana.

2. Podání daňového přiznání – MOJE daně

  • Otevřete si portál MOJE daně, což je prakticky online finanční úřad.

  • Zde se musíte registrovat pro vytvoření Daňové informační schránky PLUS (DIS+), kde v budoucnu můžete sledovat přehled osobních daňových účtů, stavy přeplatků a nedoplatků nebo stav zpracování daňového přiznání.

  • Po vytvoření DIS+ si v pravém horním rohu zvolíme záložku „Formuláře“ a dále „Nový elektronický formulář“.

  • V této kategorii zvolte „Daň z příjmů fyzických osob“ a zde pak „Vyplnit z Průvodce“. Tato možnost je daleko jednodušší a přehlednější. Jestliže máte vytvořené DIS+, tak se vám mnoho údajů načte zcela automaticky. Stejně ale doporučujeme si tyto údaje raději zkontrolovat.

  • Na levé straně pak máte seznam stránek formuláře.

  • Dále již postupujete podle potřeby, tzn. vyplníte výši příjmů do správných kolonek a překontrolujete údaje.

  • Případné přílohy a potvrzení od zaměstnavatelů se zde také vkládají jednoduše, a to přetažením do příslušné sekce. Stačí toto potvrzení naskenovat a nahrát digitální kopii.

  • Jestliže si nejste jistí, jak dál, můžete v levém dolním rohu otevřít odkaz na ePodporu, kde jsou základní otázky a odpovědi.

  • V posledním kroku a po důkladné kontrole můžete „Odeslat prostřednictvím DIS+“ nebo stáhnout jako XML a poslat přes datovou schránku, popřípadě stáhnout jako PDF, vytisknout a odevzdat osobně.

3. Podání daňového přiznání – datová schránka

  • Tento proces je jen o malinko delší, než v případě odeslání přes DIS+. Někdo se třeba nechce registrovat do DIS+ a chce si vyplnit daňový formulář a odeslat ho přes datovou schránku.

  • Zde se prostě jen přihlásíte na webu mojedatovaschranka.cz do své datové schránky.

  • Zvolíte novou zprávu a jako příjemce uvedete příslušný finanční úřad.

  • Následně jen přiložíte vygenerovaný xml soubor z portálu MOJE daně, napíšete text zprávy a odešlete.

Diskuse ke článku Jak vyplnit daňové přiznání online?

Žádné komentáře.