CDR.cz - Vybráno z IT

Jak zní černá díra? V NASA izolovali její zvuk díky husté koncentraci plynů

Kolem černé díry se vždy objevovalo spoustu teorií a otazníků. Díky moderní technologii si ale dnes můžeme i poslechnout, jak taková černá díra zní.

Zdroj: Shutterstock

Černá díra je jev ve vesmíru, kterým se hodně zabýval nositel Nobelovy ceny, Albert Einstein. Teprve nedávno se však podařila černá díra poprvé vyfotografovat, čímž se potvrdily i některé předešlé teorie. Nyní slaví vesmírná agentura NASA další pomyslný úspěch, protože historicky poprvé zachytila zvukové signály vycházející z černé díry.

Pozorné by jistě zarazilo, jak je možné, že dokázala agentura zachytit zvuk, když se říká, že ve vesmíru zvuk neexistuje. Toto tvrzení je založeno na faktu, že se zvuk nešíří vakuem. A jelikož je drtivá většina vesmíru tvořena právě vakuem, bývají tyto dvě informace spojovány v jednotné tvrzení. V tomto případě však zvukové stopy pochází z galaktické hvězdokupy Persea, ve které se nachází hustá koncentrace plynů.

Právě díky této koncentraci plynů se vesmírné agentuře NASA povedlo zaznamenat tamější vlnění, způsobené tlakovými vlnami vysílanými černou dírou, a převést tato vlnění na skutečný zvukový záznam. 

Agentura NASA uvedla: „Galaktické shluky neboli hvězdokupy vylučují velké množství plynů, které umožňuje zachytit reálný zvuk. Tomu vděčíme za možnost poslechnout si zvuk černé díry. Podle astronomů totiž tlakové vlny vysílané černou dírou způsobují u horkých plynů v hvězdokupách vlnění, která pak stačí převést na tón pro lidi slyšitelný." 

Původní zvuková stopa získaná NASA nebyla samozřejmě ideální, ale technici ze surového materiálu extrahovaly ty důležité části, zesílily je a pomocí počítačových programů upravili. 

Diskuse ke článku Jak zní černá díra? V NASA izolovali její zvuk díky husté koncentraci plynů

Úterý, 13 Prosinec 2022 - 11:00 | jiaamallik | Our passionate and lustful beauties are willingly...

Zobrazit diskusi