CDR.cz - Vybráno z IT

Japonský robot umí skládat sádrokartonové příčky, nahradí pracovní sílu

V Japonsku vyvinuli humanoida, který je schopen zcela sám pokládat sádrokartonové příčky. Do budoucna by mohl pomáhat na staveništích, loděnicích nebo při konstrukci letadel. Jedná se o reakci na nedostatek pracovních sil a stárnoucí obyvatelstvo Japonska.

Svět a veškeré technologie se vyvíjí v současné době takovým tempem, které ještě tato planeta neviděla. Nyní jsou již celkem běžnou součástí života inteligentní domácnosti, hodinky, mobily, apod. Nyní například v Japonsku vynalezli robota, který bez problémů nahradí lidské dělníky na stavbách či při rekonstrukcích bytů. Dokáže totiž zcela sám pokládat sádrokartonové příčky.

Nikdo nám již dnes nepoví, zda Karel Čapek při psaní RUR uvažoval o reálné hrozbě nebo zda se mu celé téma robotiky zdálo jako příliš bláznivé sci-fi. Jisté však je, že roboti pomalu začínají nahrazovat lidi v mnoha zaměstnáních.

Typickým příkladem je právě japonský humanoid, který nese označení HRP – 5P. Záměrem výrobce je postupně začít nasazovat tohoto humanoida na staveništích. Jedná se o jakousi reakci na zoufalý nedostatek pracovní síly a zároveň stárnoucí obyvatelstvo Japonska. Vývojáři dále uvažují, že po drobných úpravách by tento robot mohl být nasazen i při tvorbě lodí či konstrukci letadel.

Tuto japonskou obavu o stárnoucím obyvatelstvu a nedostatky pracovních sil potvrzuje i studie Oxfordské univerzity z roku 2013. Tato studie mimo jiné uvádí i 79% pravděpodobnost, že u tohoto typu prací budou lidi nahrazeni roboty.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Japonský robot umí skládat sádrokartonové příčky, nahradí pracovní sílu

Žádné komentáře.