CDR.cz - Vybráno z IT

Je to letadlo nebo loď? Němci představili světu svůj ekranoplán FlyShip

Ekranoplan Fly Ship
Němečtí inženýři představili koncepci futuristického dopravního prostředku FlyShip, jehož cílem je vyplnit mezeru mezi pomalou lodní dopravou a rychlou leteckou. Jde o ekranoplán, tedy o dopravní prostředek využívající tzv. dynamického přízemního efektu.

Ekranoplán FlyShip má být poháněn dvojicí turbovrtulových motorů a je schopen dosáhnout rychlosti kolem 250 km/h. Tedy je přibližně 5x rychlejší než nákladní loď. Na délku má tento stroj 37 metrů a rozpětí křídel činí 40 metrů. Posádku stroje mají tvořit tři lidé, přičemž pro náklad je vyhrazena plocha o rozměrech 140 m². FlyShip má unést přibližně 11 tun nákladu, jeho cena se pro případného zájemce bude pohybovat kolem 37 miliónů dolarů.

Novy Ekranoplan

Ekranoplán FlyShip má být využit pro rozmanité účely. Komerční společnosti by ho mohly využít pro přepravu nákladu nebo pasažérů. Odhadem by mohl pojmout až 100 osob. Bude ale o takové cestování u lidí zájem?

Oproti dopravním letounům dosahuje FlyShip zhruba jen třetinové rychlosti a funguje jen na vodní hladině, respektive při letu se vznáší několik metrů nad ní. Jako nejpravděpodobnější se tak jeví nasazení u pobřežní stráže a využití pro boj s piráty. Ekranoplány by tak samozřejmě musely být v tomto případě i patřičně vyzbrojeny.

Ekranoplán jako ideální výsadkový stroj

Svou největší slávu zažily ekranoplány za éry Sovětského svazu. Nejznámějším strojem z této doby je bezesporu obří ekranoplán KM (kaspická příšera), který je parametrově oproti FlyShip někde úplně jinde. Kaspická příšera měřila na délku 91 metrů a využívala 10 proudových motorů. Cestovní rychlost tohoto ekranoplánu pak činila 500 km/h. Maximální vzletová hmotnost stroje byla 544 tun. Po 15 letech služby, v roce 1980, postihla kaspickou příšeru nehoda, kdy nezkušený pilot nezvládl řízení a havaroval s ní na moři. Ekranoplán se následně potopil, posádka ale přežila.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je to letadlo nebo loď? Němci představili světu svůj ekranoplán FlyShip

Pátek, 5 Únor 2016 - 14:01 | petr ib | Nevím co jste kde četl, ale článek na technetu mi...
Úterý, 2 Únor 2016 - 12:30 | Pety | A sakra. Není to tak dávno, co se kvůli...

Zobrazit diskusi