CDR.cz - Vybráno z IT

Jednoduchý trik, jak vypnout AI ve vyhledávání Google: Parametr „udm=14“

Zdroj: Shuttestock

Pokud vám vadí, jak AI od Googlu ovládá vyhledávání a zkresluje výsledky, existuje způsob, jak se toho zbavit. Pomocí parametru „udm=14“ v URL můžete přepnout na tradiční zobrazení 10 modrých odkazů a vyhnout se nežádoucím AI funkcím.

V nedávné době Google spustil novou funkci, která využívá umělou inteligenci (AI) k extrahování informací a poskytování odpovědí přímo na stránce s výsledky vyhledávání. Ačkoli Google tuto funkci označuje za budoucnost vyhledávání, mnozí uživatelé nejsou nadšení z toho, jak AI mění způsob, jakým jsou prezentovány výsledky vyhledávání. Naštěstí existuje způsob, jak AI ve vyhledávání vypnout pomocí jednoduchého triku s URL parametrem.

Jak na to:

Stačí přidat parametr „&udm=14“ na konec URL vyhledávání na Google a budete přesměrováni na stránku s výsledky, která zobrazuje pouze tradiční 10 modrých odkazů bez AI prvků. Tento trik využívá nový „webový“ vyhledávací filtr, který Google nedávno zavedl, aby uživatelům umožnil procházet web bez rušivých prvků AI.

Například adresa URL vyhledávání může vypadat takto:

https://www.google.com/search?q=vas+dotaz&udm=14

Pro uživatele, kteří často vyhledávají přímo z adresního řádku prohlížeče, je možné tento parametr nastavit jako výchozí. V prohlížeči Chrome můžete kliknout pravým tlačítkem do adresního řádku, vybrat „Spravovat vyhledávače“, a přidat nový vyhledávač s URL obsahující parametr „udm=14“. V prohlížeči Firefox můžete provést podobné kroky, ale může být potřeba povolit vlastní vyhledávače v nastavení „about“.

Zdroj: Shutterstock

Důvěryhodnost proxy serverů:

Existují také proxy servery jako udm14.com, které mohou automaticky upravit vaši vyhledávací URL a použít parametr „udm=14“. Tyto servery však mohou potenciálně číst vaše dotazy, takže je důležité zvážit, zda jim důvěřujete.

Další parametry:

Pokud chcete ještě více přizpůsobit své vyhledávání, můžete přidat parametr „&tbs=li:1“ pro doslovné vyhledávání. Tento parametr zajistí, že Google bude brát v úvahu přesná slova ve vašem dotazu bez synonym a dalších úprav.

Závěr:

Použití parametru „udm=14“ vám umožní získat čistší a tradičnější výsledky vyhledávání bez rušivých AI prvků. I když toto řešení není ideální a Google stále bojuje s kvalitou výsledků ovlivněnou SEO spamem, může to být krok správným směrem pro ty, kteří preferují klasické vyhledávání. Pokud se Google stane příliš invazivním ve svém přístupu, možná nastane čas zvážit přechod na jiný vyhledávač, který více respektuje původní webový obsah.

Diskuse ke článku Jednoduchý trik, jak vypnout AI ve vyhledávání Google: Parametr „udm=14“

Čtvrtek, 30 Květen 2024 - 14:32 | Hirogen | Dá se někde v nastavení vyhledávání vypnout, aby...

Zobrazit diskusi