CDR.cz - Vybráno z IT

Jeff Bezos po 27 letech končí ve funkci ředitele Amazonu, odstoupí ještě letos

Zakladatel a výkonný ředitel amerického internetového portálu a zasilatelského obchodního řetězce Amazon rezignoval na svou funkci. Definitivně se jí Jeff Bezos vzdá ve třetím čtvrtletí letošního roku, v e-mailové komunikaci svým zaměstnancům rovnou oznámil jméno nástupce.

V čele jedné z tržně nejvýznamnějších značek bude od podzimu stát Andrew Jassy, který ve firmě dosud působil jako ředitel divize Amazon Web Services. Ta v roce 2020 americké společnosti přinesla nadpoloviční výši zisku z celkových 21,3 miliard dolarů.

Bezos z Amazonu neodchází, dál zůstává akcionářem s 11% podílem. Mimochodem, celé 4 % svého podílu v Amazonu musel v roce 2019 v rámci majetkového vyrovnání při rozvodovém řízení přenechat své tehdejší manželce Mackenzie. To z ní udělalo čtvrtou nejbohatší ženu planety. Šlo tehdy o nejdražší rozvod v historii.

Bezos se místo řízení společnosti bude dál zabývat koordinací konkrétních projektů, k uvedení svého nástupce do funkce výkonného ředitele říká: "Andy je ve společnosti dobře známý a součástí Amazonu je téměř stejně dlouho jako já. Bude vynikajícím vůdcem, má mou plnou důvěru."

Jeffrey Preston Bezos se narodil 12. ledna 1964 v americkém Albuquerque. Na univerzitě v Princetonu nejdříve studoval fyziku, brzy se ale přeorientoval na obor informatiky. Po absolutoriu pracoval jako informatik na Wall Street. V roce 1994 založil společnost Amazon.com, zpočátku se zabývala prodejem knih. Její první sídlo bylo soustředěno v Bezosově garáži.

Už v roce 2013 časopis Forbers odhadoval jeho jmění na 25,2 miliard amerických dolarů, od roku 2017 jej uvádí jakožto nejbohatšího člověka na světě. 11 % vlastněných akcií v Amazonu Bezosovi dál zajišťuje většinový podíl a majetek přesahující 4 biliony českých korun. K němu je třeba připočítat ještě list Washington Post a společnost pro výzkum vesmíru Blue Origin.

Na postu nejbohatšího člověka planety jej letos v lednu nakrátko vystřídal Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla, vesmírné agentury SpaceX a online platebního systému PayPal. 

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jeff Bezos po 27 letech končí ve funkci ředitele Amazonu, odstoupí ještě letos

Středa, 3 Únor 2021 - 09:16 | Pumx | Narozen 1964 ne 1967 ...

Zobrazit diskusi