CDR.cz - Vybráno z IT

Kapesní hexakoptéra bez baterie vydrží ve vzduchu přes dvě hodiny

nepřehlédněte
Pocket Flyer
Dron Pocket Flyer od CyPhy Works umí streamovat HD video. Američtí vojáci ho budou zřejmě využívat přímo na bojišti.

Droni se množí jako houby po dešti. Společnosti vyrábí nejrůznější druhy, které splní i ty nejdivnější potřeby uživatelů. Máme kvadrokoptéry na focení selfie fotografií, na natáčení sportovních výkonů nebo doručování pošty. Jedna důležitá vlastnost jim však chybí a tou je dostatečná výdrž. Doba letu běžného drona s nabíjecí baterií se pohybuje v rozmezí 10 až 30 minut, což je dost málo. Abychom dosáhli delší výdrže, je potřeba použít větší baterii, což zařízení podstatně zatíží. Nebo ne?

Pocket Flyer Kit

Pocket Flyer kit

Společnost CyPhy Works se sídlem v Massachusetts dostala grant od Air Force pro vývoj nové miniaturní hexakoptéry, která váží pouhých 80 gramů. Pocket Flyer, jak se dron nazývá, dokáže za letu streamovat video v HD kvalitě. A překvapivě nemá žádnou nabíjecí baterii. CyPhy Works vsadila na technologii s napájením po kabelu. Dron nese relé pro bezdrátovou komunikaci a cívku se zamotaným drátem o délce 76 metrů, kterou v průběhu letu postupně odmotává, takže je neustále připojen k napájení.

Dolet je kvůli cívky značně omezen, dron za to vydrží ve vzduchu přes dvě hodiny, ale prakticky by tam mohl zůstat neomezeně. O Pocket Flyer se už začala zajímat americká armáda, která by jej chtěla využít pro vojáky v poli. Jelikož se nemusí neustále dobíjet, byla by to neocenitelná pomůcka pro vizuální kontrolu v terénu. Díky malým rozměrům je navíc docela nenápadný. Přenos signálu přes mikrovlákno probíhá takřka okamžitě a nedochází k jeho rušení nebo případným odposlechům.

Pocket Flyer Mobile

Pocket Flyer je nyní ve fázi funkčního prototypu. Společnost doufá, že se finální verze brzy dostane do rukou skutečných vojáků.

Pocket Flyer Ease

Starší dron The Extreme Access Pocket Flyer

CyPhy Works se věnuje kapesním dronům již nějaký ten pátek. Má na svědomí také malého sledovacího drona The Extreme Access Pocket Flyer o délce 7 centimetrů, který je vybaven 360° panoramatickým fotoaparátem s vysokým rozlišením. Dron byl schválen americkým letectvem.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kapesní hexakoptéra bez baterie vydrží ve vzduchu přes dvě hodiny

Sobota, 25 Říjen 2014 - 23:31 | George2005 | "Dron nese relé pro bezdrátovou komunikaci...
Sobota, 25 Říjen 2014 - 21:34 | Gath G | V tu chvíli po vás vyletí hexakoptéřina starší...
Sobota, 25 Říjen 2014 - 19:38 | petr22 | Ve chvili kdy budes strihat ten kabel tak na tebe...
Sobota, 25 Říjen 2014 - 15:12 | Datan Ceruji | to je hezky, takovy maly, a az mne s tim nekdo...

Zobrazit diskusi