CDR.cz - Vybráno z IT

Drony míří do světa, v USA z nich budou režiséři a v Německu doručovací poslíčci

Dhl Drone
Spojené státy americké umožnily televizním a filmovým společnostem používat drony. A v Německu budou bezpilotní letouny zaměstnány pro rozvoz zásilek.

Drony se dostávají stále více do popředí zájmu. Federální úřad pro letectví USA (Federal Aviation Administration) povolil šesti televizním a filmovým společnostem používat pro natáčení scén bezpilotní letouny.

Toto průlomové rozhodnutí mění již dříve zavedená omezení pro komerční využití bezpilotních letadlových systémů (UAS), jednoduše řečeno pro využití dronů v rámci vzdušného prostoru USA. Samozřejmě existuje pár omezení. Všech šest společností muselo zaručit, že nebudou bezpilotní letouny používat v noci a před každým letem budou zkontrolovány. Pokud bude dron ve vzduchu, musí být stále pod dohledem.

amazon prime air drone

Dron Amazon Prime Air

Americký ministr dopravy Anthony Foxx k tomu řekl: "Oznámení je významným milníkem na cestě k širšímu využívání bezpilotních přístrojů, aniž bychom ustoupili z přísných pravidel letové bezpečnosti." Podle Foxxe by mohly drony později najít uplatnění také v zemědělství a stavebnictví, kde by sloužily pro údržbu rozsáhlých komplexů.

Celostátní legislativa pro využití dronů v Americe oficiálně ještě neexistuje. Agentura FAA reaguje na žádosti o povolení využívání bezpilotního aparátu zpravidla do 120 dnů. Většinou se však jedná pouze o výjimečná povolení.

Drony budou v Německu doručovat urgentní zásilky

Logistická společnost DHL bude od dnešního dne doručovat zásilky pomocí dronů na německý ostrov Juist v Severním moři. Jedná se o první pravidelnou doručovací službu tohoto druhu zavedenou v Evropě.

DHL spadající pod Deutsche Post je další firmou, která bude v praxi testovat novou moderní formu doručování. Na podobném systému v současnosti pracují například společnosti Google nebo Amazon, které mají oproti Německu mnohem horší podmínky. Německá pošta získala oprávnění pro rozvoz zásilek od ministerstva dopravy a leteckých úřadů. Její kolegové v Americe mají s pravidelnou rozvážkou zatím útrum, protože čekají na vytvoření legislativy.

Dhl Dron

Poštovní drony budou na osm kilometrů vzdálený ostrov doručovat v prvé řadě balíčky s léky a dalšími zásilkami, které je problematické na ostrov rychle dostat. Startovacím místem kvadrokoptér je přístavní město Norddeich, na ostrově bude zásilky přebírat doručovatel, který je rozveze adresátům. Dronům by neměl vadit déšť ani sníh, ale v případě hodně nevlídného počasí létat samozřejmě nebudou. Testovací provoz bude trvat čtyři až šest týdnů.

Nemecko Ostrov Juist

Ostrov Juist najdeme na severu Německa

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Drony míří do světa, v USA z nich budou režiséři a v Německu doručovací poslíčci

Žádné komentáře.