CDR.cz - Vybráno z IT

Drony SkyOrbiter pokryjí každý kout internetem

Quarkson Skyorbiter
Po balónech od Googlu by měly přístup k internetu zajistit i drony. Na nebi vydrží až 5 let a mimo internetu nabídnou i další využití pro komerční a vládní subjekty.

Google chce přinést chudým lidem internet pomocí balónů a vzducholodí. Portugalská společnost Quarkson teď přidává vlastní trošku do mlýna v podobném duchu a představila svůj plán pokrýt místa bez internetu svou vlastní flotilou dronů. Podle slov společnosti: první drony vydrží na nebi několik týdnů, ty druhé pak až několik let.

Flotila SkyOrbiter by se měla sestávat z šesti typů dronů řady L určených pro nižší nadmořskou výšku (3500 m) a dále pak z dalších tří typů řady H určených pro vyšší nadmořskou výšku (22 000 m). Mimo nadmořské výšky se jednotlivé typy pak jen liší velikostí křídel.

Quarkson Skyorbiter 5Quarkson Skyorbiter 3

Co se týče modelů pro nižší nadmořskou výšku, tak základní dron ponese označení SkyOrbiter LA25. Dolet tohoto dronu s rozpětím křídel 25 m by měl být 42 000 km. Největší model s označením LA75 bude pak mít rozpětí křídel 75 m a bude se pyšnit doletem 150 000 km. Zajímavější pak budou zbylé modely určené pro vyšší nadmořskou výšku. Nejpokročilejší model HA75 s rozpětím křídel 75 m bude mít dolet 5 000 000 km, což by mělo odpovídat 5 rokům nonstop letu.

SkyOrbiterům už ale roste konkurence (viz. video níže) v podobě dronů Titan Aerospace Solara 50. Přes den tento dron čerpá energii ze solárních panelů a zároveň se mu nabíjí i baterie, díky níž pak motor, autopilot, senzory a telemetrické systémy mohou běžet po celou noc. Tak jako SkyOrbiter zastane obdobné funkce.

Společnost Quarkson odhaduje, že její řešení by mělo být až 100x levnější než pozemní zavádění komunikačních sítí. Na rozdíl od satelitů mohou být SkyOrbitery kvůli poruše, údržbě nebo upgradu kdykoliv staženy. Kromě přístupu na internet mohou být tyto drony využity k různým účelům. Společnost počítá, že SkyOrbitery najdou uplatnění v letecké snímkování, oblasti bezpečnostních a vojenských aplikací nebo třeba při monitoringu životního prostředí.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Drony SkyOrbiter pokryjí každý kout internetem

Čtvrtek, 25 Září 2014 - 21:06 | Pavel Kutina | Jako "drobnou" nevýhodu vidím to, že v...
Středa, 24 Září 2014 - 21:21 | DRK | Ve "fotoshopu" žádná námraza není..
Středa, 24 Září 2014 - 09:06 | Miroslav Jasso | "Jak vyřešili námrazu?" :)
Úterý, 23 Září 2014 - 17:07 | HKMaly | Pokud budou mit kridla pokryta slunecnimi...
Úterý, 23 Září 2014 - 13:25 | DRK | Nebude tohle jsou jen vize, nikoly skutečné,...
Úterý, 23 Září 2014 - 12:02 | CCblue | Koukám, že za chvíli bude na obloze tolik dronů,...

Zobrazit diskusi