CDR.cz - Vybráno z IT

AirDog - Autonomní dron pro zachycení sportovních výkonů na GoPro kameru

nepřehlédněte
Airdog
Zapomeňte na statická videa či nutnost s sebou vláčet kamaráda, který vás bude při vašich sportovních aktivitách natáčet. Spolehněte se na svého nového droního mazlíčka, který bude sledovat každý váš pohyb.

AirDog je malá skládací kvadrokoptéra, která vás automaticky sleduje a zaznamenává vaše sportovní výkony na GoPro kameru. Může se hodit také nezávislým filmařům či lidem milující přírodu. Za projektem stojí kalifornská společnost Helico Aerospace Industries. Firmu tvoří parta nadšenců adrenalinových sportů, kterou přestalo bavit natáčení videozáznamů vlastními silami. Ač se snažili, jak se snažili, kvalita či rozsah záběrů byl vždy nedostatečný. S rozmachem autonomních létajících dronů přišli s novým řešením.

Airdog Devices

Aby vás AirDog začal následovat pomocí Bluetooth, stačí si na zápěstí nebo na helmu připevnit vodotěsné sledovací zařízení AirLeash a drona zapnout. Všechno ostatní zvládne dron sám. Tvůrci slibují, že u komerční verze bude sledovací zařízení AirLeash poloviční velikosti a nabídne ještě více možností upevnění.

Vzlet i přistání drona je zcela autonomní. Avšak je zde pár věcí, na něž musíte dbát předtím, než ho vypustíte do vzduchu. Jak se uvádí na oficiálních stránkách AirDog.com, kvadrokoptéra se neumí vyhnout překážkám. Dotyčný tedy musí vybírat takové lokace pro natáčení, kde nejsou v dosahu letové dráhy stromy či jiné předměty, které by mohly způsobit kolizi. Pokud již je dron aktivovaný a uvidíte překážku, můžete drona pauznout, čímž zůstane na své aktuální pozici, nebo změnit jeho letový režim na sledování vaší přesné trajektorie.

Airdog Airsplash

AirDog váží s baterií LiPo o kapacitě 4000 mAh přesně 1,8 kilogramu. Dokáže vyletět až do 300metrové výšky a jeho maximální rychlost je 65 km/h. Ve vzduchu vydrží 10 až 20 minut v závislosti na rychlosti letu. Pokud je baterie téměř vybitá, AirLeash vás varuje zvukovým signálem a dron se sám vrátí na svou startovací pozici. Zařízení je odolné vůči povětrnostním podmínkám, ale není vodotěsné. Údajně může přežít pád do slané vody, protože má komponenty potažené vodotěsnou vrstvou, ale je nutné jej co nejdříve z vody vytáhnout, odpojit baterii a opláchnout čistou vodou.

K dispozici je také speciální aplikace pro iOS a Android telefony, která vám otevře pokročilé funkce - ovládání vzdálenosti, výšky a úhlu drona, tvorbu vlastních letových drah a mnoho dalšího. Pokud máte o drona zájem, můžete si jej předobjednat na webu Kickstarter za 1195 dolarů (cca 24100 korun) + 50 dolarů poštovné. Dodání je naplánováno na listopad.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AirDog - Autonomní dron pro zachycení sportovních výkonů na GoPro kameru

Středa, 6 Srpen 2014 - 17:01 | HKMaly | Co kdyz vykon, ktery chci natacet, neni jeden...
Úterý, 8 Červenec 2014 - 15:59 | aliensok | Pokud dron se dron neumí vyhýbat překážkám, za 25...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 11:34 | iferdai | Přesně tak, přeci nebudu točit celý den......
Pondělí, 30 Červen 2014 - 11:03 | petr22 | Strasne malo na co? To co chces natacet obvykle...
Pondělí, 30 Červen 2014 - 08:21 | Tom Miki | A zas narážíme na problém s baterií! 10-20 min je...

Zobrazit diskusi