CDR.cz - Vybráno z IT

Kapesní Wi-Fi modem od TP-Link se dočkal aktualizace. Nyní umí i 4G

Internetová konektivita v kapse nyní v letu 4G mobilní sítě. TP-Link uvedl na trh nástupce své M5350, přičemž atakuje nejen vyšší přenosové rychlosti, ale také cenu. Novinka se totiž pozicuje okolo hranice 4 tisíc českých korun. Stojí za to?

Kapesní Wi-Fi modem nebo chcete-li spíše směrovač M7350 navazuje tam, kde se zastavily předchozí modely. Aktuálně podporuje 4G LTE sítě a v základním nastavení vytvoří dvoupásmový Wi-Fi hotspot (802.11a/b/g/n, 2,4 GHz a 5 GHz), který je schopen sdílet až mezi 15 zařízení najednou. Maximální rychlost stahování je 150 Mbit/s a uploadování 50 Mbit/s.

 

Vajíčkové provedení M5350 tentokráte vystřídala spíše krabičková podoba s rozměry 106 x 66 x 16 mm, avšak na stylu ovládání se nezměnilo takřka vůbec nic. Veškeré základní volby ovládá uživatel pomocí dvojice tlačítek (MENU a POWER ON/OFF), pokročilá nastavení pak pomocí svého WiFi zařízení (notebook, mobil, tablet...) v jednoduché avšak o to přehledné webové administraci. Pro představu a více informací doporučujeme nahlédnout do našeho předchozího článku.

 

Modem M7350 disponuje 1,4" TFT displejem, ze kterého vyčteme základní informace o úspěšném/neúspěšném připojení k síti, intenzitě signálu (4G/3G/2G), stavu baterie zařízení a Wi-Fi hotspotu, přenosovou rychlost downloadu/uploadu a samozřejmě i celkovou velikost přenesených dat. Je zde i ikonka informující o počtu doručených SMS zpráv - přečíst si je však můžete výhradně přes webovou administraci.

 

Ve srovnání s předchozími modely se baterie zvětšila jen částečně, aktuálně disponuje kapacitou 2550 mAh. To uživateli přináší výdrž pohybující se v závilosti na počtu připojených zařízení a intenzitě signálu okolo 7 – 9 hodin (dle našich zkušeností). Zařízení se pak dobíjí pomocí běžné stolní nabíječky skrze rozhraní microUSB. Nabízí se zde proto možnost prodloužit výdrž baterie například připojením power banky, které jsou dnes také velmi kompaktní a které vám umožní se na cestách oprostit od závislosti na dobíjení z elektrické sítě – například rovnou samotný TP-Link nabízí zajímavou 10400mAh za necelých cca 1000 korun.

M7350 nabízí také možnost sdílení dat přes Wi-Fi pomocí slotu pro microSD kartu (není součástí balení). Velikost je omezena do 32 GB, uživatel se k datům dostane z počítače klasicky procházením sítě (samba), z mobilních zařízení pak může využít aplikací třetích stran, jako je ES File Explorer pro Android nebo FileExplore pro iOS.

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kapesní Wi-Fi modem od TP-Link se dočkal aktualizace. Nyní umí i 4G

Žádné komentáře.