CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme kapesní 3G Wi-Fi modem. Zaujal zajímavou výdrží a jednoduchým ovládáním

TP-Link M5350
Využívat jako alternativní zdroj internetové konektivity svého mobilního operátora je poslední roky zajímavý trend. Aby také ne, dá se říci, že především právě na mobilních datech lze zejména v posledních měsících s nástupem neomezených tarifů pozorovat poměrně zajímavý progres.

S rozšiřováním i dalších konzumních zařízení – především tabletů/hybridů, které pro spoustu svých úkonů (takřka i k samotnému chodu) vyžadují přístup do internetové sítě, je flexibilita internetové konektivity zajímavou obchodní příležitostí právě pro operátory, kteří díky nejširší datové síti mohou nabídnout relevantní službu pro uspokojení hladových zákazníků (o jaké kvalitě dnes rozebírat nebudeme, tomu jsme se již věnovali v minulosti).

Každopádně pokud nedisponujeme „chytrým“ mobilním telefonem, který by nám mohl nabídnout i pro naše ostatní zařízení (notebook, tablet atd.) sdílení internetu (tethering) a USB modem je pro nás přiliž limitující řešení (pouze pro jedno zařízení disponující USB rozhraním), jeví se jako dobrá volba bezdrátový modem s připojením do mobilní sítě (samozřejmě) libovolného operátora. Jeden takový jsme si v uplynulých dnech vyzkoušeli.

TP-Link M5350

TP-Link M5350 zaujme na první pohled jednoznačně jednoduchým, avšak praktických designem oblázkového tvaru. Matný povrch na sobě nezanechává žádné omaky, černá barva mu sluší (trochu nechápeme, proč je k němu bílá nabíječka). Z hardwarové výbavy disponuje pouze jedním fyzickým tlačítkem pro zapnutí/vypnutí, microUSB portem pro nabíjecí a propojovací USB kabel, jedním malým RESET tlačítkem a pod 2000mAh baterií se ukrývá slot pro SIM kartu a jeden slot pro microSD kartičku. Na přední (vrchní) straně nás ještě zaujme malý informační OLED displej, který i přes svou skutečně malou velikost je po zapnutí dobře čitelný a díky logickým ukazatelům (stav baterie, typ sítě (2G/3G), síla signálu, rychlost toku dat či dostupnost Wi-Fi) nevyžaduje nějaké dlouhé zkoumání.

TP-Link M5350 TP-Link M5350

Zapínáme a surfujeme. Modem se nastaví sám

Vložme tedy nyní kartu operátora o velikosti miniSIM do slotu a zapněme zařízení stiskem po dobu pěti vteřin jediným HW tlačítkem. Modem naběhne do cca 15 vteřin včetně aktivace a spuštění defaultně nastavené Wi-Fi (údaje k ní jsou schované na lepítku na vnitřní straně krytu nad baterkou, případně v přiloženém manuálu). Pokud je naše SIM chráněna PIN kódem, připojíme se sice na Wi-Fi 3G modemu, avšak jsme samozřejmě zatím bez přístupu do internetu. Je tedy nutné vyťukat ve svém prohlížeči adresu výchozí brány (192.168.0.1), pomocí které se dostaneme přes už. jméno a heslo (admin/admin) do administrace modemu. Ta je velmi intuitivně a jednoduše zpracována a troufáme si tvrdit, že i bez znalosti anglického jazyka by s ní nikdo neměl mít větší problémy. V nastavení se pak stačí přepnout do záložky PIN Management, kde kartu odblokujeme zadaním svého PINu a otevřeme si tak přístup na internet. Pokud kartu běžně využíváme k datovým přenosům (máme tak data u operátora aktivované), bude konfigurace internetového profilu otázkou pár vteřin – modem se nastaví automaticky.

TP-Link M5350 - administrace (7)TP-Link M5350 - administrace (4)TP-Link M5350 - administrace (5)

Další možnosti nastavení se spíše ubírají k individualizaci parametrů Wi-Fi sítě, je samozřejmě možné přenastavit si SSID dle svého přání, stejně tak i přístupové heslo. Je zde dokonce i přítomna možnost dodatečné ochrany Access Control, tedy omezení autorizace zařízení na vámi zadané MAC adresy. Pokud si nainstalujete (nebo jej už získáte s koupí) nejnovější firmware modemu (srpnový balíček), zmizí vám možnost nastavit si méně-bezpečný režim šifrování WEP (ve starších firmware ještě je) – k dispozici tak zůstane volba buď Wi-Fi s absencí hesla, či šifrování pomocí WPA/WPA2.

TP-Link M5350 - administrace (6)TP-Link M5350 - administrace (8)TP-Link M5350 - administrace (2)

Pro úplnost: nový firmware přináší i mimo jiného podporu pro VPN (implementace Open VPN), opravuje chybný výpočet přenášených dat a přidává k nim na displej modemu informaci o jejich celkové výši + v administraci umožní nastavit i jakýsi individuální FUP limit pro upozornění překročení hranice přenesených MB/GB.

Podobně jako u USB modemů, i TP-Link M5350 v internetové administraci umožňuje přijímat a odesílat SMS zprávy. Ty se ukládají do paměti SIM, případně je možné je rovnou smazat. Slot pro microSD kartu zde má stejnou funkci také jako u řady konkurenční USB modemů – je to prostor pro ukládání libovolných dat, zkrátka jako taková flash paměť. Je trochu škoda, že lze k ní přistupovat pouze skrze rozhraní USB, tedy když modem propojíte USB kabelem s vaším počítačem či notebookem. Na Wi-Fi síti neumí žádný ala síťový disk z kartičky vytvořit. Výrobce zde uvádí kompatibilitu s kartami do velikost 32 GB, námi testovaná 64GB však také fungovala zcela bezproblémově.

LTE nedává, se 3G však kooperuje solidně

Jak již nadpis napovídá, podporu LTE sítí u tohoto zařízení neočekávejte. Ano, je to sice trochu škoda, ale vzhledem k aktuálnímu pokrytí sítě čtvrté generace v našich krajích se nejedná o žádný silný negativum. TP-Link M5350 dokáže najednou „obsloužit“ až deset zařízení, a díky administraci vně internetového prohlížeče – propojení skrze Wi-Fi - jej můžeme označit za multiplatformní záležitost. Android, iOS, Windows, Linux, OS X, BB10 atd., zkrátka jakékoliv zařízení s Wi-Fi síťovým adaptérem (standard 802.11b/g/n) nebude mít s tímto modemem problém spolupracovat.

TP-Link M5350 TP-Link M5350

TP-Link M5350

Co se výdrže a rychlosti týče; TP-Link se chlubí podporou pro sítě až HSPA+, což se číselně dostáváme s rychlostmi na hranice 21 Mb/s download a cca 5,5 Mb/s upload. Námi testované připojení skrze T-Mobile s kvalitou signálu 89 procent 3G sítě v pražských Strašnicích ukazovalo v testech hodnoty okolo 7,5 Mb/s download a 2,9 Mb/s upload (nejde z toho přímo udělat závěr, tento test má spíše informativní charakter). Výdrž na baterii se dvěma aktivními zařízeními na síti vydržel modem od úplného nabití něco lehce přes šest hodin, což je dle nás výborný výsledek. (Je samozřejmě možné jej používat i když se zrovna nabíjí, ať už přímo ze sítě, či prostřednictvím USB portu počítače/notebooku.)

TP-Link M5350 - speed_test

Hodnotíme

TP-Link M5350 je se svou cenovkou lehce pod dvěma tisíci korunami velmi zajímavým a konkurenčně schopným produktem. Mluví pro něj jednoznačně bezdrátová konektivita, jednoduché ovládání/nastavení a zajímavá výdrž na baterii. 

Jako výtky bychom především avizovali absenci podpory pro LTE sítě, možnost připojit si externí anténu pro lepší příjem signálu (protože na velikosti přeci záleží) a z uživatelského nastavení by nám vedle počítadla přenesených dat nevadilo ani například nastavení roamingu, se kterým jsme nyní odkázáni na nastavení u operátora (smartphony mají chování k mobilním datům v zahraničí jako vlastní volbu nastavení). Každopádně hledáte-li zařízení, pomocí kterého chcete bezproblémově a bez větších obstrukcí připojit více svých multimediálních zařízeních například na chalupě či cestou v autě, měl by pro vás být M5350 jasnou volbou. 


Reklama
TP-Link M5350
TP-Link M5350
(Bezdrátový 3G modem s podporou HSPA+)
Cena: 1 890 CZK*
TP-Link logo
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview

 

Tagy: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme kapesní 3G Wi-Fi modem. Zaujal zajímavou výdrží a jednoduchým ovládáním

Čtvrtek, 14 Listopad 2013 - 09:41 | -F- | Napad dobry, neco takoveho bych vyuzil a hledal...
Středa, 13 Listopad 2013 - 18:33 | Max Power | Až na to, že aby bluetooth protlačilo 3g...
Středa, 13 Listopad 2013 - 17:33 | Chroustostroj | Dneska má snad mobil každý, tak jaký je problém...
Středa, 13 Listopad 2013 - 17:04 | Jméno Příjmení | Diky za myslienku pouzit na tethering stary mobil...
Středa, 13 Listopad 2013 - 11:57 | BTJ | Problem je samozrejme v tom, ze zabedneni vyrobci...

Zobrazit diskusi