CDR.cz - Vybráno z IT

Kompaktní elektrická tříkolka URB-E: Stvořena pro snadnou městskou přepravu

Jednoduché elektrické vozítko během vteřiny složené například pro cestování MHD. Jinak je URB-E plnohodnotná elektrická tříkolka s maximální rychlostí 24 km/h a dojezdem přes 30 km na nabití.

Koloběžky, skútry nebo cyklistická kola poháněná elektromotorem jsou ideální pro městské využití a každodenní dojíždění do práce v letních měsících. Není tedy divu, že už je nalezneme takřka v každé větší metropoli, zejména v přelidněných asijských oblastech, kde jimi tamní obyvatelstvo nahrazuje omšelá silniční kola.

Světoví výrobci však neustále přichází s novými a mnohdy velmi originálními elektovozítky, mezi která patří také obratná tříkolka URB-E Commuter s pevnou hliníkovou konstrukcí, jež byla prvně odhalena na letošním veletrhu CES. Stejně jako výše zmíněná dvoukolová vozítka je určena především do městského provozu, pro občasné cestování MHD nebo snadnou přepravu v automobilu lze pak jednoduše složit.

Přesto, že konstrukčně vypadá URB-E velmi jednoduše a nepříliš lákavě, jedná se o poměrně vyjímečnou, elektřinou poháněnou tříkolku, se kterou nás nevyhodí ani strojvůdce v metru. Vzhledem ke svým kompaktním rozměrům je poměrně rychlá, obratná a lehká, přičemž velmi pozitivní je i doba nabíjení interního akumulátoru rovnající se třem hodinám. Plně nabitá dokáže tříkolka ujet vzdálenost až 32 kilometrů konstantní (a maximální) rychlostí 24 km/h, což by mohlo být pro bezpečnou jízdu ve městě tak akorát.

Vozítku nechybí ani přední či zadní osvětlení, kotoučová brzda nebo ovládání plynu na pravém řidítku (tedy stejně jako u motorky). Součástí jeho volitelného příslušenství je pak výklopný nosič zavazadel, blatníky na kola, Bluetooth reproduktory a případně i nostalgický zvonek na řidítka. Během jízdy můžeme nabíjet svůj chytrý telefon, na který je zde připraveno plastové pouzdro s USB konektorem, a pokud se nám na výletě vybije i tablet nebo notebook, pomocí univerzální nabíječky v balení jej dokážeme rovněž znovu oživit.

 

Elektrická tříkolka URB-E bude dostupná v několika barevných variantách

Ve složeném stavu je tříkolka velmi kompaktní a zabere jen 91 cm na délku a 40 cm do stran. Její hliníková konstrukce váží dohromady s akumulátorem pouhých 13 kg. Snadno ji tak naložíte do kufru automobilu nebo vytáhnete do schodů v MHD. Kromě všedního cestování po městě by ale mohla tříkolka nabídnout i větší požitek ze samotné jízdy, která by mohla být ve více lidech s přáteli opravdu zábavná. 

V současné době je URB-E projektem na serveru Indiegogo, kde chce dosáhnout cílové hranice 150 tisíc dolarů v předběžných objednávkách, které zafinancují prvotní výrobu a distribuci. Jeho autoři se pokoření této částky zřejmě skutečně dočkají, projektu zbývá ještě 24 dní a už teď je získaná suma zhruba poloviční z její požadované hodnoty. Kromě tříkolky URB-E Commuter by měla být k dispozici i dvoukolová varianta URB-E GP, jejíž technické specifikace jsou naprosto shodné.

MateriálMasivní hliník (s práškovou barvou)
Pohon250W elektromotor, 8" kola
Rozměry při složení, hmotnost91 x 40 x 40 cm, 13 kg
AkumulátorLi-Ion, 36 V / 10 Ah
Doba nabíjení: 3 hodiny
Nejvyšší rychlost24 km/h
Maximální dojezd32 km při konstatní nejvyšší rychlosti
Dodávané příslušenstvíPřední a zadní LED světlo, reflexní pásky na ruku,
držák na smartphone, univerzální nabíječka, USB kabel,
stažitelná aplikace URB-E App
Volitelné příslušenstvíLED osvětlení s barevným spektrem (ovládání přes aplikaci
v telefonu), skládací nosič zavazadel, blatníky, ramenní
popruh, bezdrátové Bluetooth reproduktory, zvonek na
řidítka, držák nápojů, speciální kufřík na tříkolku
Předpokládaná dostupnost a cena        Léto 2014, cca 36 000 Kč v základní výbavě

Pokud půjde vše podle plánu, URB-E se objeví na trhu už v létě tohoto roku a nabízen bude za nemalou cenovku 1 800 dolarů, což je zhruba 36 000 korun bez daně. Jedná však o velmi zajímavé a svým způsobem i kuriózní vozítko, které by si mohlo najít i přes vyšší cenovku řadu spokojených majitelů. 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kompaktní elektrická tříkolka URB-E: Stvořena pro snadnou městskou přepravu

Žádné komentáře.